İçindekiler
Bu yazımda, toprak perde duvarlarındaki su yalıtımı sistemleri üzerine birkaç sözüm olacak…
Öncelikle en genel tanımlama ile toprak perde duvarları, tek yüz ve çift yüz perde olmak üzere ikiye ayrılır.
Bunları açıklayacak olursak:
Tek yüz perde: Diyafram perde önüne iç taraftan döşenen kalıp ile diyafram arasına dökülen perde duvardır.
Çift yüz perde: Temel kazısı inşaat alanından fazla açılan ve sonradan dolgu yapılacak, yapının hem iç hem dış tarafına döşenen kalıpların arasına dökülen perde duvardır.
İki Yöntemde de Su Yalıtımı Elzem
Her iki yöntemde de bir inşaatta, su yalıtımı ve koruma sistemleri yapılması elzemdir. Öyle ki inşaatta kazı alanından su çıkmıyor dahi olsa, yapıdaki su yalıtımını önemsememek veya hiç yapmamak yanlıştır.
Çift yüz perde alanlarında, pozitif yönden gelen suya karşı çalışma şartları ve uygulamalar daha kolaydır. Ancak su yalıtımından önce tasarlanan betonarme kalıplarının düzgünlüğü, kullanılan kalıp yağının bitkisel içerikli ve plywood’ları koruyan standartlarda olması, tij veya tie-rod deliklerinin doğru teşkil edilmesi, paspaylarının doğru kullanılması, seçilen betonun döküm işçiliğinin kalitesi, vibrasyon kullanımının sıklığı, hava şartları ve santralden gelen mikserlerin süreleri, katkıların tam karışımının sağlanması, tüm bunlara rağmen oluşan pinholl (kuş gözleri) tamirleri ile olası segregasyon onarımlarının standartlara uygun yapılması gibi hususlar çok önemlidir ve temel önceliklerdir.
Serbest Örtü Kullanılmamalı
Bazılarının aklına, “Bu kadar iyi beton döküp yalıtım yapmaya gerek var mı?” sorusu gelebilir. Bu sorunun cevabı evettir ve söz konusu yanıt, kanaatimce tartışmaya kapalıdır. Perdeler döküldükten sonra priz alma süreleri bitiminde yüzeylere uygulanması gereken, tecrübeyle sabit olan ve yine tartışmaya kapalı kabul ettiğim; sürme, püskürtme, kimyasal yapıştırma (kalifiye olmadan olmaz) yöntemleri haricinde de serbest örtü kullanılmamalıdır.
Zira denklem çok basittir. Serbest örtü en ufak bir noktadan su alsa bile yalıtım olmamıştır demektir. Su, perde ile örtü arasında betonun en büyük düşmanı olarak tüm kötü emellerini gerçekleştirecektir. Bu durumda işletme aşamasında da daha zor ve maliyetli günler bitmeyecektir.
Sürme tip yalıtımda ise su, olası bir delik veya yapısal bir çatlak alanından girmeye çalışacak ve sadece o noktada soruna sebep olacaktır. Basit sorunlar da daha kolay, hızlı ve az maliyetle çözülebilecektir.
Tek Yüz Perde Duvarda Sürme Tip Sistemler İşe Yaramaz
Tek yüz perde sistemlerinde ise önce yalıtım gerçekleştirilip sonra perde duvar döküleceğinden, sürme tip sistemler de işe yaramayacaktır. Bu sebeple betona kendiliğinden yapışan proof sistemler tercih edilmelidir. Ancak şu da bilinmelidir ki hidratasyon ısısı gibi bir argüman ile yapışma olmaz…
Sistemin üzerinde kimyasal bir yapışma tabakası, mekanik tutunma sağlayan grid yapısı ve yine mekanik olarak tutunan keçe ve türevleri aplikasyonlar vardır. Bu sistemlerin betona tersten tutunmasını sağlayan en temel fizik kuralı, eşit basınçlar altındaki homojen yük dağılımıdır. Bunun için de diyafram perdelere (eşit basınçlar altında çalışmaları için), mutlaka yalancı perde veya buna yakın sağlam bir sistem yaparak yalıtım gerçekleştirilmelidir.
Son olarak belirtmek isterim ki doğru bir su yalıtımı işi; eline mala, fırça, şaloma, pürmüz veya rulo almakla değil yapı fiziği, statik, betonarme, mimari ve mühendislik kurallarını bilmekle, kullanılan ürünlerin kimyasal yapılarını ve standartlarını öğrenmekle mümkündür…
Yapılar için hayati önemi bulunan su yalıtımı için de mühendislerin yetişeceğine inanmaktayım. Ancak o zamana kadar bu işi profesyonelce yapan yalıtım danışmanları ve ilgili derneklerle iletişimde kalınması, yaşam sağlığı için ciddi öneme sahiptir.