İçindekiler
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Aralık 2022 sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı.
Çalışma sonuçlarına göre; bileşik endeks, yılın son ayında 0,01’lik gerilemeyle 69,51 puan olarak gerçekleşti. 2022 yılı nisan ayından beri gerileyen endekste bu durum, yılın son ayında neredeyse durağanlaşırken, 2021 yılı ağustos ayından itibaren gerileme sürecine giren güven endeksi de ilk kez artış gösterdi. Söz konusu pozitif gelişme, sektörde 2023’e yönelik iyimser bir tablo yarattı.
İç Talepte Artış Beklentisi
2022’nin son ayında üretimde belirgin bir gerilemenin yaşandığının aktarıldığı verilere göre iç talepteki düşüşlerin ana sebebi olarak mevsimsel etkiler ön plana çıkarken, dış talepteki yavaşlama da faaliyetler üzerinde olumsuz etki yarattı. Ancak son dönemde açıklanan birçok destek paketinin iç talebi ve satışları kış aylarında desteklemesi bekleniyor. İlgili kısım raporda şu şekilde ifade ediliyor:
“Üretimde aralık ayında yüksek bir gerileme gerçekleşmiştir. İç ve dış satışlardaki düşüş sonucu üretim yılın son ayında gerilemiştir. Faaliyetler giderek durağanlaşmaktadır. Öncelikle mevsimsellik etkili olmaktadır. İç talep bu nedenle düşmektedir. Dış talepteki yavaşlama ise daha belirgin hâle gelmiştir. İç ve dış pazardaki bu gelişmeler faaliyetleri sınırlamaktadır. Ancak seçimler öncesi açıklanan birçok destek paketinin iç talebi ve satışları kış aylarında desteklemesi beklenmektedir.”
Güven Endeksi Uzun Sonra İlk Kez Arttı
Çalışma sonuçları kapsamında faaliyetteki düşüşe rağmen 2021 yılı ağustos ayından itibaren gerileme sürecine giren güven endeksi, Aralık 2022’de sınırlı da olsa artış gösterdi. Çalışmanın “Güven Endeksi Değerlendirme” başlığında şu ifadelere yer veriliyor:
“Güven endeksi aralık ayında uzun süre sonra artış göstermiştir. 2021 yılı ağustos ayından itibaren gerileme sürecine giren güven endeksi, yılın son ayında sınırlı da olsa artmıştır. Faaliyetlerdeki düşüşe rağmen sektöre olan güvende artış görülmektedir.
Seçime doğru ekonomiye ve inşaat sektörüne verilen destekler güvende uzun süre sonra yaşanan artışın önemli bir nedeni olmuştur. Güven seviyesi aralık ayında bir önceki aya göre 0,21 puan artmıştır. Endeks, uzun süre sonra artış göstermesine karşın kırılgan ve zayıf kalmaya devam etmektedir.
Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi değişmemiş ve gerileme durmuştur. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde güven sınırlı artışlar göstermiştir. Yurt içi pazarlarda güven aralık ayında sınırlı ölçüde artmıştır. İhracat pazarlarına olan güven de aralık ayında artış göstermiştir. Güven yılın son ayında artış göstererek yeni yıla yönelik iyimserlik yaratmıştır. Buna rağmen güven endeksi yılı kırılgan ve zayıf yapısı ile kapatmıştır. Yeni yılda özellikle iç pazarda işlerde hareketlilik beklentisi güveni desteklemiştir.”
Beklenti Endeksi Ne Durumda?
Rapora göre beklenti endeksi ise aralık ayında bir önceki aya göre 0,2 puanlık artış gösterdi. Ekonomiye ve sektöre ilişkin beklentilerde iyileşmelerin görüldüğüne değinilen çalışmada beklenti endeksine dair şu bilgiler veriliyor:
“Beklenti Endeksi aralık ayında sınırlı bir artış göstermiştir. Ekonomiye ve sektöre ilişkin beklentilerde iyileşmeler görülmektedir. Böylece 2022 yılı nisan ayından beri kademeli olarak gerileyen beklenti endeksi yılın son ayında yükselmiştir. Aaralık ayında bir önceki aya göre 0,2 puan artış gösteren beklenti endeksi böylece son yedi ay boyunca süren gerilemeye ara vermiştir. İç ve dış pazar koşullarındaki zayıflamaya rağmen genel olarak sektöre ilişkin beklentiler yükselmiştir. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler değişmemiştir. Ekonomiye ilişkin beklentilerdeki düşüş uzun süre sonra ara vermiştir. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişler yavaşlayarak gerilemesini sürdürmüştür.
Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri aralık ayında gerilemeye devam etmiştir. İhracat pazarlarındaki daralma daha belirgin hissedilmektedir. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi aralık ayında düşüş göstermiştir. Üretim beklentileri daha çok dış talepteki düşüşe bağlı olarak gerilemiştir. Yılın son ayında beklentiler sınırlı artış göstermiştir. Beklentiler içinde önümüzdeki döneme ilişkin iyimser işaretler görülmektedir. Sektöre yönelik iyileşme öne çıkmaktadır. Seçime kadar olan süreçteki destekler beklentilerde iyileşmeye yol açmaktadır.”
Çalışmanın tamamını incelemek için tıklayınız…