İçindekiler
İnşaat projelerinin dijital ikizini oluşturarak planlamadan yıkıma kadar tüm süreçlerin daha kolay kontrol edilebilmesini sağlayan BIMCRONE, 2019 yılında Nesrin Akın Öztabak ve Sinan Öztabak ortaklığıyla kuruldu. Dijitalleşmenin inşaat sektörüne dokunuşunun somut bir örneği olan BIMCRONE’un tüm faaliyetlerini ve kullanıcılarına sunduğu faydaları, firmanın kurucu ortağı Nesrin Akın Öztabak ile konuştuk. Öztabak, “TÜBİTAK 1512 AR-GE desteği ile kurulan şirketimizde Türkiye’nin ilk ve tek BIM uyumlu proje yönetim platformunu geliştirmekteyiz.” diyor ve ekliyor:
“BIMCRONE; planlama, inşaat ve tesis yönetiminden yıkıma varıncaya kadar proje verilerini dijitalleştirerek, izleyerek ve raporlayarak kârı %3-%9, verimliliği ise %34-%42 oranında arttırmaktadır.”
İnşaat Sektörünün Dijitalleşme Süreci
Dijitalleşmenin inşaat sektörüne dokunuşuyla ilgili neler söylemek istersiniz? Bu alanda faaliyet gösteren ve teknolojinin sağladığı avantajlardan faydalanan firmaları ne gibi kolaylıklar bekliyor?
Her alandaki ortak amacı hayatı kolaylaştırmak olan dijitalleşme, inşaat sektöründe de verimlilik, kârlılık ve sürdürülebilirlik başta olmak üzere birçok açıdan avantaj sunmaktadır. Kaçınılmaz teknoloji yolculuğunda erken davranmak ise sektörde dengeleri değiştirebilme potansiyelini arttıracak bir faktördür.
BIM Nedir? BIMCRONE Nasıl Ortaya Çıktı?
Teknolojinin inşaat sektörüne getirdiği önemli yeniliklerden olan yapı bilgi modellemesi (BIM) uygulamasını anlatır mısınız? Ardından BIMCRONE fikrinin nasıl ortaya çıktığını da dinlemek isteriz.
BIM, yapı projelerine ait tüm verinin anlamlı bir bütünlük içerisinde kayıt altına alınması için çeşitli yöntemler sunan bir metodolojiler bütünüdür. Her ne kadar bu kavramın literatürdeki tanımı eski olsa da İngiltere, Norveç, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada gibi ülkelerdeki regülasyonların ardından kullanım ve yayılım hızı artmıştır. Geliştirdiğimiz çözüm BIMCRONE ise BIM yaklaşımına uygun 3D modelleri kullanan, dijital ikiz özelliklerine sahip uçtan uca proje yönetimine izin veren bulut tabanlı bir proje yönetim platformudur.
BIMCRONE; Ankara’da 2019 yılında çok soğuk olmayan bir sabah, heyecanlı, küçük ama yetenekli bir ekibin emeğiyle ortaya çıktı. TÜBİTAK 1512 AR-GE desteği ile kurulan şirketimizde Türkiye’nin ilk ve tek BIM uyumlu proje yönetim platformunu geliştirmekteyiz. Bina yaşam döngüsünü bir bütün olarak ele alan dünyadaki tek çözüm BIMCRONE, projenin dijital ikizini oluşturan ve planlamadan yıkıma kadar bina yaşam döngüsünün tüm aşamalarını izlenebilir hâle getiren bir bulut platformudur. BIMCRONE; planlama, inşaat ve tesis yönetiminden yıkıma varıncaya kadar proje verilerini dijitalleştirerek, izleyerek ve raporlayarak kârı %3-%9, verimliliği ise %34-%42 oranında arttırmaktadır.
BIM Teknolojisinin Türkiye’deki Kullanımı
BIM teknolojisi dünyada ve Türkiye’de yeteri kadar kullanılıyor mu? Ülkemiz bu noktada nasıl bir konumda?
Dünyada özellikle gelişmiş tüm ülkelerde farklı seviyelerde BIM regülasyonlarının veya hazırlıklarının olduğunu görüyoruz. Ülkemizde de bu konuda bazı ön çalışmalar var ancak ne yazık ki henüz bir regülasyon söz konusu değil. İnşaat gibi paydaşlar ile üretilen ve çok fazla veriye ihtiyaç duyulan sektörlerde regülasyon olması dönüşüm adına oldukça kritik. Türkiye’de bu alanda henüz bir regülasyon olmadığı için de sektördeki BIM teknoloji seviyesinin yetersiz olduğunu söyleyebilirim. Nitekim ülkemizde idare gerekliliği olmadığı durumlarda BIM kullanımı oldukça az bir seviyede bulunuyor, ancak vizyoner yöneticilerin rol aldığı projelerde BIM yaklaşımını gözlemleyebiliyoruz.
Günümüzde Türkiye’de BIM farkındalığına sahip işverenlerin sayısı az olsa dahi, oldukça verimli projeler, harika işler çıkaran ekipler de yok değil. Bu ekipler ile öncü projelerin parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.
Neden BIMCRONE?
Potansiyel iş ortaklarınız neden BIMCRONE’u tercih etmeli, sizi benzer şirketlerden ayıran yönleriniz nelerdir?
BIMCRONE; inşaat sektörünün yoğun ve karmaşık iş yapma şekilleri gözetilerek, sektör tecrübesi ve müşterilerimizin sonsuz destekleri ile geliştirildi. Bizler tüm iş yapma şeklini bir anda değiştirmek yerine adım adım ilerliyoruz. Mevcut yapının bütün iyi ve eksik yönlerini izlenebilir duruma getiriyor, proje ve şirketlerin dönüşüm yolculuğuna eşlik ediyoruz. Projenin tüm paydaşlarının önceliklerini gözetiyor, ihtiyaçlar için günlük işleri kolaylaştırıyor, özetle hizmet verdiğimiz ekiplerin yeni bir üyesi olarak tüm süreçlerde kolaylıklar sunuyoruz. Ayrıca BIMCRONE’un Türk mühendisler tarafından geliştirilmesinden büyük gurur duyuyoruz. Türkçenin yanı sıra İngilizce dil desteğimiz ile de global bir marka olma yolunda kararlılıkla yürüyoruz.
BIMCRONE’un Kullanım Alanları ve Çözümleri
BIMCRONE kullanım alanları nelerdir? Hangi projeler için ne gibi çözümler üretiyorsunuz?
Bir inşaat proje yönetim platformu olan BIMCRONE; üstyapı/altyapı projeleri ve endüstriyel projeler ile uyumludur. Bunun yanı sıra platformumuz; Revit, Tekla, Aveva, Allplan gibi tasarım programları; Primavera, Ms Project gibi iş planı programları ve/veya SAP, IFS gibi ERP sistemleri ile de uyum içinde çalışmaktadır. İnşaat şirketleri veya işverenlerin, hatta banka ve sigorta kurumlarının ihtiyaç duyduğu veriyi sağlayan BIMCRONE; projenin gerçek zamanlı takibine olanak verir, planlamadan tutun yapım, işletme hatta yıkım süreçlerine kadar bütün fonksiyonları bünyesinde barındırır.
BIMCRONE’un Farklı Paydaşlara Sağladığı Avantajlar
Saha ekibi, teknik ofis, müteahhit ve işveren açısından BIMCRONE kullanmanın önemini ayrı ayrı değerlendirir misiniz?
Bütün paydaşlarına fayda sağlayan, proje sürecinde insan hatalarını minimize etmeyi hedefleyen, işleri daha verimli yapmanın mümkün olduğunu gösteren bir platform olan BIMCRONE; işverenler ve müteahhitler için hem maliyet hem de süre açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Amacımız ve motivasyon kaynağımız ise henüz bu platformla tanışmamış sektör paydaşlarını heyecanımıza ortak etmektir.
3 maddede özetlemek gerekirse BIMCRONE;
- Saha ekipleri ve teknik ekiplerin günlük işlerini yapabilmeleri için kolaylıklar sunar,
- Rutin raporlama ve veri işlemlerinin en basit şekilde yapılmasına imkân verir,
- İşveren, müteahhit, idare, kredi kuruluşu gibi daha pek çok farklı paydaş tarafından, projenin gerçek zamanlı durumunun izlenilmesini mümkün kılar.
BIMCRONE olarak hem saha ekibi ve teknik ofis çalışanları hem de denetim ve yönetim ekipleri için vazgeçilmez olacağımızı iddia etmekteyiz.
BIMCRONE’un Faaliyet Bölgeleri ve Hedefleri
BIMCRONE şu an hangi bölgelerde faaliyet gösteriyor? Hizmet alanınızla ilgili kısa, orta ve uzun vadedeki hedeflerinizden bahseder misiniz?
BIMCRONE olarak şu an Türkiye genelinin yanı sıra yurt dışında da Almanya, Japonya ve Rusya’da hizmet veriyoruz. Yurt içinde Ankara ve İstanbul’da ofislerimiz bulunuyor. Çok kısa bir zaman içerisinde de Birleşik Krallık’ta faaliyetlerimize başlayacağız. Londra ofisimizle birlikte Avrupa’nın yanı sıra Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgelerine hizmet vermeyi, sonrasında ise Asya ve Amerika pazarlarına girmeyi hedefliyoruz.
Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketiyle aslında dijitalleşmenin sadece müteahhit ya da işverenin gündemi olmadığını, halk olarak hepimizin fayda sağlayacağı bir alan olduğunu da acı şekilde gördük. Dijitalleşme sayesinde artık yaşadığımız ya da yaşayacağımız binaların hangi tekniklerle hangi koşullar altında inşa edildiğini görme gibi bir şansımız var. Bu anlamda bu tarz uygulamaların yaygınlaşması, yeni inşa edilen yapıların izlenebilirliğinin sağlanması da hepimizin temennisi. Diliyorum ki önümüzdeki yıllarda yapacağımız söyleşilerde sağladığımız yararları ve sektördeki büyümeyi yine sizlerle konuşuyor oluruz.
- “Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) Nedir, Nasıl Çalışır?” başlıklı birinci yazımızı inceleyin.
- “BIMCRONE Nedir, Çözümleri Nelerdir?” başlıklı ikinci yazımızı inceleyin.
- “BIMCRONE Kullanıcılarına Ne Gibi Avantajlar Sunar?” başlıklı üçüncü yazımızı inceleyin.
Bu içerik, sponsorlu bir yazı dizisidir.