İçindekiler
Günümüzün önemli kavramları arasında bulunan dijital dönüşüm, yaşamımızı bütünüyle kuşatmış durumda. Günlük alışkanlıklarımızdan geleceğin dünyasına kadar hemen her konuda durmaksızın bir dönüşüm içindeyiz desek yanılmış olmayız. Adını sık sık duyduğumuz dijital dönüşümle ilgili biraz daha ayrıntı vermek gerekirse öncelikle bu kavramı tanımlamakla işe başlamak doğru olacak…
Dijital Dönüşüm Nedir?
Dijital dönüşüm, en kaba hatlarıyla teknolojinin insanların ihtiyaçlarına hizmet ederek yaşamı daha da kolay hâle getirmek için kullanılmasını sağlayan süreç olarak ifade edilebilir. Bu süreçte iş aktivitelerinin, işlemlerin, ürünlerin ve modellerin, dijital teknolojilerin sağladığı avantajlardan tamamen faydalanması için dönüşüm amaçlanır.
Dijital Dönüşüm Yaşamımıza Ne Katıyor?
Dijital dönüşüm çalışmaları ile bireylerin rutin yaşamlarında bilgiyi doğru şekilde yorumlayıp işleyebilen, yaşadığı çevreyi sorgulayan ve yaşam boyu öğrenme ilkesini benimseyen bir toplum yapısının meydana gelmesine zemin hazırlanmıştır. Bu anlamda ülkemizde yapılan çalışmalar devam etmekte olup özellikle kamu tarafından çeşitli strateji ve eylem planları oluşturulmuştur. Kamu-özel kesim, bireyler ile bilgi ve iletişim sektörünü kapsayan stratejik öncelik alanları şu şekilde belirlenmiştir:
- Sosyal dönüşüm,
- Bilgi ve iletişim teknolojilerinin iş dünyasına nüfuzu,
- Vatandaş odaklı hizmet dönüşümü,
- Kamu yönetiminin modernizasyonu,
- Küresel rekabetçi bilgi teknolojileri,
- Rekabetçi, yaygın ve ucuz iletişim altyapı ve hizmetleri,
- Araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle yenilikçiliğin geliştirilmesi.
Akıllı Şehir Nedir ve Neden Önemlidir?
Akıllı şehir konsepti, kent nüfusunun dünya genelinde hızlı artmasına paralel olarak daha yaşanabilir koşulların sağlanması için oluşturulmuş bir yaşam konseptidir. Halka yüksek yaşam kalitesi ve daha kolay bir yaşam sunmak için geliştirilen bu şehir konsepti, dijital teknolojilerin gelişmesi ile gün geçtikçe daha akıllı hâle gelmektedir.
Dünyanın dört bir yanındaki şehirler daha akıllıca yollar bulmak için bu kapsamda önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu şehirlere aynı zamanda sürdürülebilir şehirler de diyebiliriz. Peki bir şehrin sürdürülebilir olması için hangi kriterleri sağlaması gerekmektedir? Bunları şöyle sıralamak mümkündür:
- Sürdürülebilir kalkınma,
- Karma arazi kullanımı,
- Toplu taşıma ve bisiklet yollarının kullanımı,
- Rüzgâr ve güneş gibi doğal enerji kaynaklarının yoğun kullanılması,
- Sulak bölgelerin korunarak ormanlık alanların çoğaltılması,
- Doğal kanalizasyon ve arıtma yöntemleri kullanılması,
- Atıkların azaltılarak geri kazanılarak yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi.
Temelinde “sürdürülebilirlik” olan akıllı şehirlerin bu yönünden dolayı tüm çözümlerde odak, “verimlilik” olmaktadır. Örneğin, şehrin su dağıtım şebekesinde yapılacak bir akıllı şehir uygulaması ile kayıp kaçak oranı en aza inecek, aynı zamanda doğal kaynaklar da korunacaktır. Bunun sonucunda vatandaş kullanım ücretini daha düşük ödeyecek, aynı zamanda su kalitesi sürekli izlenerek halk sağlığının korunması da sağlanacaktır.
Akıllı Şehir Yaklaşımları
- Sürdürülebilir akıllı şehir: Enerji tüketiminde tasarrufa gidilmesi, sürdürülebilir akıllı kentler açısından en önemli noktalardan biridir. Bu noktada çeşitli yöntemlerle enerji tasarrufu sağlanmasına, alternatif enerji kaynaklarına ve daha verimli ulaşım araçlarına yönelim söz konusudur. Bu yaklaşımda yatırımların kolayca para tasarruflarına çevrilmesi ise en büyük avantajdır.
- Sensörlü akıllı şehir: Şehrin vatandaşlar tarafından nasıl algılandığı konusu, bu yaklaşımda ana noktadır. Bu yaklaşımda trafik ve hava kirliliği sensörleri, ses, nem ve kamera algılayıcıları vb. gibi farklı sensörlerle yönetilen şehirlerde, yüksek orandaki verinin yönetiminde teknolojiden yararlanılır.
- İş birlikçi akıllı şehir: Oldukça popüler olan bu yaklaşımda, vatandaşlardan şehrin günlük operasyonlarına katılmaları beklenir. Halka sunulan veriler yardımıyla dijital katılım mekanizmalarının harekete geçirilerek şehir yönetiminde katılımcı bir politika izlenir.
Dijital Dönüşümün Akıllı Şehirler Açısından Önemi
Akıllı şehirler ulaşım, eğitim, sağlık, yönetim, kamu güvenliği, altyapı, lojistik, bilgi iletişim teknolojileri, ekoloji ve yapı inşaat gibi kaynakların etkin bir şekilde tüketilmesi gibi pek çok sektörü içerirler ve bu sektörler şehirde yaşayanların günlük yaşamlarına doğrudan etki etmektedir. Dijital dönüşüm kapsamında kentlerde var olan tüm varlıkların nesnelerin interneti kapsamında birbirine bağlı hâle gelmesi beklenmektedir. Böylece vatandaşların yaşam kalitesinin, sağlanan maliyet, zaman ve enerji tasarrufu sayesinde artırılması amaçlanmaktadır.