İçindekiler
-Kim o?
-Ben yan komşunuz, kapıyı açar mısınız?
-Tabii, buyurun?
-Apartmanımıza hoş geldiniz. Burada yenisiniz, herhangi bir şeye ihtiyacınız olursa lütfen çekinmeyin, haber verin.
Yaşadığınız ortamda gerçekleşen bu ve benzeri diyaloglar şüphesiz sizlere, “Ne güzel komşularım var!” dedirtecektir…
Huzurlu bir yaşam için çevrenizdeki insanlar önemlidir… Evinizin çevresinde ortak alanları kullandığınız ve sıklıkla karşılaştığınız bireyler ise belki de bunların arasında ilk sıradadır. Zira geçimsiz ve gürültücü komşularınız varsa üstelik bunlarla ortak alan/gider gibi konularda çeşitli problemler yaşıyorsanız, ekonomik ve sosyal sorunlarınız da artacak demektir. İlaveten bu detaylar ilk başlarda katlanılabilir gözükse de ilerleyen zamanlarda yaşamımızı çekilmez hâle getirebilmektedir.
Ana konusu “gayrimenkul alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar” olan bu yazımda, satın alarak veya kiracı olarak yaşamayı planladığımız konut nitelikli taşınmazlarda göz ardı ettiğimiz başlıklara odaklanmak istiyorum. Gayrimenkul alımına ilişkin hukuki olarak dikkat edilmesi gereken önemli bazı konulara ise sonraki yazılarımda değineceğim.
Ekonominin Yanına Sosyal Problemlerin Eklenmesi, Yaşam Kalitesini Düşürür
Günümüz ekonomik koşullarında temel ihtiyaç olan barınmanın, mülkiyet edinimi yoluyla temin edilmesi; giderek güç hâle gelmektedir.
Ekonomik imkânlarınız çerçevesinde konutunuzu kredi kullanarak edindiyseniz ve ödemeleriniz bütçenizi zorlamaktaysa, buna bir de sosyal problemlerin eklenmesi sizi ciddi anlamda yoracaktır. Artan harcamalar, kişisel tartışmalar, çözümsüz yapı problemleri gibi sorunlar hem hane halkının huzursuzluğuna hem de ödeme dengelerinin bozulmasına neden olarak yaşam kalitesini düşürecektir.
Fonksiyonel anlamda çok beğenerek edindiğimiz bir konutta (hukuksal nitelikleri ayrı) sıkıntılar yaşamaya başladığınızda, evinizin içi saray ve manzaranız harika da olsa mutluluğu yakalayamazsınız.
Gayrimenkul Edinirken Bunlara Dikkat!
Genel anlamda edinilecek gayrimenkulün; imar, tapu takyidat durumu (taşınmaz üzerinde ipotek, haciz gibi kısıtlayıcı şerhler, beyanlar vb.), projesi (tapu ve belediye projelerinin eşleşmesi önemlidir), iskânı ile yönetim planı gibi teknik hususlarına ilk etapta bakılması, iktisap kararının buna göre verilmesi öncelikli olmalıdır.
Ancak en az bunlar kadar önemli olan diğer hususlar da aşağıdaki gibidir:
- Erişilebilirlik,
- Demografik yapı,
- Ekolojik yapıya uygunluk,
- Doğal kaynaklardan yararlanabilme durumu,
- Görünürlük,
- Çevre.
Bunlara ilaveten yine edineceğiniz konutta şu başlıklara da dikkat etmeniz, doğru karar vermenize fayda sağlayacaktır:
- Doğal felaketlere karşı olabilecek en üst seviyede güvenilirlik,
- Taşınmazın yaşı ve altyapı kalitesi,
- Yapı malzemelerindeki kalite ve sağlamlık,
- Sorunsuz tesisat ve gürültüye karşı koruma durumu,
- Sürdürülebilirlik performansı,
- Emniyet ve güvenlik endişelerine cevap verme düzeyi,
- Enerji ve ısı tasarrufuna verilen önem,
- Komşu taşınmazlarla olan illiyet.
Tüm bu koşulların olumlu olması; yaşam kalitesini arttıracak ve edinilen gayrimenkulün fiyatını belirleyecek unsurlar olarak karşımıza çıkacaktır.
Devamında bunlara ilave edilebilecek diğer önemli hususlar ise müstakil, apartman dairesi, site içi ya da sokak arası olsun yaşadığınız yerdeki çevresel koşullardır. Bu kapsamda; ortak alanların eşit şartlarda kullanıma uygunluğu, hijyen durumu, ortak giderlerin adil paylaşımı ve komşularınızla aranızdaki olumlu ilişki, evinizin değerine etki edecek diğer önemli hususlar olarak ele alınmalıdır. Bahse konu koşulların bütünsel anlamda olumlu olması, huzurunuzu belirleyecek önemli değerlerdendir.
Kaliteli Yaşam; Ekonomik, Sosyal ve Psikolojik Değerlerin Dengesine Bağlı
Sonuç olarak kaliteli bir yaşam; ekonomik, sosyal ve psikolojik değerlerin dengesine bağlıdır. Ağır çalışma koşullarının ardından zorlukla satın aldığınız evinizde çıkabilecek yukarıdaki problemler, -lüks, spor salonları, yüzme havuzları gibi niteliklere sahip konutunuz olsa dahi- hayatınızı çekilmez hâle getirebilecektir.
Tüm bunların yanı sıra ikamet edeceğiniz konutun, özellikle hukuksal anlamda yaratabileceği sorunlara karşı da dikkatli olmanız gerekmektedir. Bu noktada değerleme uzmanları tarafından detaylı bir araştırma yapılarak, sorun yaratabilecek unsurların tespit edilmesi gerekmektedir.
Ekonomik ve sosyal hayatımızı etkileyecek unsurların konsolide bazda ele alınarak yaşam alanlarına karar verilmesi, bireylere huzurlu bir yaşam sağlayacaktır. Sonuç olarak evdeki huzur, mutluluk budur…