İçindekiler
“Bu kitapta insan davranışları ve algısının yanı sıra kültürel değerlerin şantiyelere ve inşaat kuruluşlarına hangi alanlarda, nasıl yansıdığını göreceksiniz. Bunlar anlatılırken de konunun özellikle teknik bilgiden arındırılarak, toplumun her kesimi tarafından anlaşılması ve bilinmesi amaçlanmış ve bu gerekçeyle de yalın bir dil kullanılmıştır.”
İnşa Etme Kültürü kitabının yazarı Vedat Özkan, kitabının yazılış amacını ve içeriğini bu cümlelerle özetliyor.
2007 yılından günümüze dek inşaat kuruluşlarının özellikle yurt dışı yapılanmalarında görev alan Özkan, tam adı “İnşa Etme Kültürü: İnşaat Kuruluşlarında ve Şantiyelerde İnsan Davranışları” olan kitabında, yapım ve inşa sürecini “insan odaklı” bir çerçevede inceliyor. YEM Yayın bünyesinde çıkan 224 sayfalık kitabında Yazar, inşaat kuruluşları ve şantiyelerinde yaşanan insan davranışları, algı ile kültür gibi değerleri; gözlemler, veriler ve bilgiler eşliğinde yorumlayarak okuyucu ile buluşturuyor.
Bu Kitap Neden Yazıldı?
Yazar Vedat Özkan, alanında ilk olma ayrıcalığı taşıyan İnşa Etme Kültürü kitabının yazılma amacını ve içeriğini şöyle özetliyor:
“Hiçbir iş koluna benzemeyen şantiyelerin; hangi davranışları, nasıl ve neden sergilediğini anlamaya çalışmak ve bu süreçte öğrendiklerimi paylaşmak istedim. Çünkü inşaat kuruluşları ve şantiyeler; özellikle inşaat mühendisliği, mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı vb. bölümlerin öğrencilerinin birçoğunun mezun olduktan sonra uğrak yeri veya çalışma alanını oluşturacaktır. Bu nedenle, ‘insan-kültür-algı’ bağlamında ortaya çıkan etkilerin ve sonuçların daha kolay anlaşılması açısından bu kitap onlar için bir başvuru kaynağı niteliği taşımaktadır. Çünkü buradaki birçok konu, ‘sadece şantiyelerde görülebilen, kendisine has’ durumları barındırmaktadır. Kurum, kuruluş ve kitleler tarafından yapıların yapım süreçlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak ‘davranışsal’ veriler de içeren kitap, inşaat kuruluşlarında ve şantiyelerde çalışan yöneticilerin insan duygu ve düşüncelerine yönelik uyguladıkları yöntem ve yaklaşımları tekrar gözden geçirmelerini sağlayacak deneyimlenmiş bilgiler de içermektedir. Öte yandan, sosyoloji ve kitle davranışları üzerine çalışanlar için de önemli bir başvuru kaynağı niteliğindedir…”
Hangi Konular İnceleniyor?
Kurum, kuruluş ve kitleler tarafından yapıların yapım süreçlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak “davranışsal” veriler de içeren kitap, aynı zamanda inşaat kuruluşlarında ve şantiyelerde çalışan kişilerin, yöneticilerin insan duygu ve düşüncelerine uyguladıkları yöntemleri/yaklaşımları tekrar gözden geçirmelerini sağlayacak deneyimlenmiş bilgiler içeriyor. Kitapta yer alan konular ise şöyle sıralanıyor:
- Şantiyelerde bekleme eylemi nasıl algılanır?
- Şantiyelerde anlamın egemenliği nasıl olmalıdır?
- İnsan kaynaklarının bir şantiyeye yansımaları ne yönde olur?
- Hayali deneyim ve hayali kişilik hangi sonuçları doğurur?
- İnşaat kuruluşlarının siyaset, hukuk ve bürokrasisi nasıl olmalıdır?
- Saldırgan yapılar ortaya çıkabilir mi?
- Yabancı dile yüklenen sermaye değeri şantiyelerin hangi durumlarına etki eder?
- Dünya genelinde tekelleşmiş inşaat kuruluşları neden bulunmaz?
- “Şantiyelerde ruhsal gerilimden kaçış yok” derken ne anlatılmak istendi?
- İnşaatın geleceği ve boyutları nerelere uzanıyor?
Vedat Özkan, okuyucuya mesajını şu cümlelerle sonlandırıyor: “Göçebe çadırlardaki hayallerden mühendislik harikası yapılara giden yolda bilmemiz gereken şey; ‘öğrenmeyi’ ve ‘öğretmeyi’ birçok şeyin üzerinde tutmak olmalıdır. Yaşamdaki en önemli şeylerden birinin, insanı insan yapan medeni seviyedeki değerlerin bilinciyle, iyi okumalar diliyorum.”