İçindekiler
Anormal hava olayları sıklığı ve yoğunluğundaki artışlar, küresel ısınmanın günümüzde gözlemlediğimiz etkilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Etkilerini giderek daha çok hissettiren iklim değişikliği, güçlü fırtınaları, ölümcül selleri, ortalama sıcaklığı, daha sıcak ısı dalgalarını ve uzun kuraklıkları besliyor. Bunun yanında en önemli etkilerden biri de deniz seviyesinin yükselmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda artan farkındalık ile inşaat sektöründe de sıcaklık artışı, aniden gelen yoğun yağmur, şiddetli rüzgâr ve diğer değişen iklim olaylarına karşı dayanaklı yapılar inşa etmek için yeni yöntemler geliştiriliyor. Peki iklim değişikliği inşaat sektörüne nasıl etki ediyor? Şimdi bu soruya ve daha fazlasına cevap verelim.
İnşaat ve Yapı Endüstrisinin Dünyadaki Karbon Emisyonlarına Etkisi
Global boyutta kaynak kullanımının büyük bir kısmı inşaat sektörü tarafından gerçekleştirilmektedir. Şehirleşmenin hızla arttığı günümüzde barınma sorunu, çimentosuz giderilecek bir noktada olmadığı için beton, dünyada en çok kullanılan malzemelerden biridir. Dünyada karbon salınımının yüzde 7’si çimento sektörüne aittir. Bu orana inşaat ve yapı endüstrisinin katkısı eklendiğinde karbon salınımı yüzde 39’a çıkmaktadır.
Karbon Emisyonunun İklim Değişikliğine Etkisi
Karbon salınımı, canlıların nefes alıp vermesinden toprağa karışmasına kadar birçok biyolojik etkileşim sonucu ortaya çıkan, dengenin ve yaşamın önemli bir parçasıdır. Fakat insan faaliyetleri sonucunda olması gerekenden daha fazla karbon salınımı gerçekleştiğinde bu durum, yaşamı tehdit eder. Yerin altında daha fazla bulunan karbon, giderek artan fosil yakıt kullanımı ile yer üstüne çıkarılmaktadır. Söz konusu oran arttığında dünya doğal olmayan bu durumu dengeleyemez. Karbon yoğunluğunun artması, atmosferde bir sera etkisi meydana getirir. Atmosferin iç yüzeyini kaplayan sera gazları güneşten gelen ışınların geri yansımasını engelleyerek dünyanın ortalama sıcaklığının yükselmesine neden olur. Sıcaklık artışı sonucu küresel ısınma doğar ve bu durum, iklim krizine sebep olur.
İklim Sorunlarının Gayrimenkul Satışlarına Etkileri
İklim problemlerini gidermek adına yapılan yatırımların maliyetleri hem ülkemizde hem de dünyada gayrimenkul fiyatlarına etki edecektir. Türkiye, deniz seviyelerindeki yükselişten birinci derecede etkilenecek bir konumda bulunmasa da dünyadaki yeni yapı trendinin etkileri; İstanbul, İzmir ve Muğla gibi gayrimenkul fiyatlarının en yüksek olduğu kıyı şehirlerimize yansıyacaktır. Yapı üreticileri yeni teknolojiyle inşa edilen gayrimenkullerin daha değerli olabileceği kaygısını taşıyacak ve bu akımı destekleyeceklerdir. Bunun sonucunda ise yeni teknolojilerin yapılarda kullanılmaya başlandığı ilk dönemlerde, yapı fiyatlarında oldukça yüksek rakamlar söz konusu olacaktır.
Deniz Seviyesinin Yükselmesinin İnşaata Etkileri
Deniz seviyesinin yükselmesi sonucu kıyı bölgelerde yaşam, doğrudan engellenmiş olacaktır. Bununla birlikte sel ve fırtına gibi olaylar artarak kıyıya yakın yaşayanlar için de olumsuz bir tablo oluşacaktır. Özellikle alçak kıyı bölgelerine inşa edilmiş binaların durumu, bu konudaki en büyük endişedir. Bahsi geçen yapıların yakın bir gelecekte ya tamamen yıkılması ya da ayarlanabilir bina temellerine sahip olacak şekilde yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Deniz seviyelerinde yaşanacak yükselişin inşaat sektöründe çok büyük ekonomik zarar yaratacağı tahmin edilmektedir. Bu ekonomik zararın önüne geçmek için şehirler, altyapılar, binalar ve yapı malzemelerinin bu tür senaryolara hazırlıklı şekilde tasarlanmaları ve hava olaylarının oluşturacağı risklere göre ayarlanmaları gerekmektedir. Bütün bu gelişmeler ve çalışmalar da sektör ekonomisine yüksek maliyet olarak yansıyacaktır.