İçindekiler
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Nisan 2023 çalışmasını kamuoyuyla paylaştı. Çalışmada ortaya çıkan sonuçlara göre Nisan 2023’te faaliyetler geriledi ve bileşik endekste sınırlı bir düşüş yaşandı.
Bileşik Endeks Nisan 2023’te Durağanlaştı
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Mart 2023’te hızla toparlanan bileşik endeksin Nisan 2023’te büyük ölçüde durağanlaştığını aktaran çalışma; seçime yönelik beklentilerin ve piyasalardaki çoklu fiyatların bileşik endeksi etkilediğini ifade ediyor.
Bu gündem ışığında inşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksinin Nisan 2023’te bir önceki aya göre 0,21 puan gerilediği bilgisi paylaşılan raporun ilgili kısmı şöyle devam ediyor:
-
Faaliyetlerdeki genele yayılan düşüşler bu gerilemede etkili olmuştur. Güven ve beklentilerdeki artışların sürmesi ise bileşik endeksi desteklemiştir. Bileşik endeks nisan ayında 70,15 puan olarak gerçekleşmiştir.
-
Nisan ayında faaliyetler önemli ölçüde daralmıştır. İç satışlar, üretim, ihracat ve cirolarda yüksek düşüşler gerçekleşmiştir. Çalışma gün sayısının azalması faaliyetleri sınırlamıştır.
-
Bileşik endeks deprem afetinin yarattığı olumsuz etkileri önemli ölçüde telafi etmiştir. Bileşik endeksi nisan ayında daha çok seçime ilişkin iyimser öngörüler şekillendirmiştir.
Faaliyet Endeksi, Nisan 2023’te Bir Önceki Aya Göre 1,5 Puan Azaldı
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Nisan 2023 sonuçlarına göre söz konusu dönemde inşaat malzemeleri sanayi faaliyetleri de geriledi. İç pazarda daralmanın, ihracat pazarlarında ise yeniden düşüşün yaşandığını gözler önüne seren çalışma; faaliyetlerde ortaya çıkan gerilemeyi bayram tatili nedeniyle çalışma gün sayısındaki azalma ile de ilişkilendiriyor.
Tüm bu bilgiler ışığında Nisan 2023’te faaliyet endeksinin bir önceki aya nazaran 1,5 puan düştüğünü aktaran rapor, alt faaliyet grupları ve sektörün ihracat performansıyla ilgili de önemli değerlendirmelere ev sahipliği yapıyor:
-
Alt faaliyet gruplarında göreceli olarak yüksek düşüşler yönünde aynı eğilimler yaşanmıştır. Düşüşler iç ve dış pazarda oldukça yüksek gerçekleşmiştir.
-
Yurt içi satışlar nisan ayında bir önceki aya göre önemli ölçüde düşüş göstermiştir.
-
İhracat nisan ayında belirgin şekilde gerilemiştir. Pazarlardaki yavaşlama etkili olmaktadır.
Güven Endeksinde Durum Ne?
Rapor, Şubat ve Mart 2023’te yükselen güven endeksinin Nisan 2023’te durağanlaştığını aktarırken bunun temel sebebinin faaliyetlerdeki gerileme olduğunu söylüyor. Güven endeksinin tüm alt unsurlarının ise geçen ay ile hemen hemen aynı gerçekleştiğini ve büyük ölçüde değişmediğini anımsatan çalışmada, seçim sonrasına ilişkin belirsizliklerin de güveni sınırladığı bilgisi paylaşılıyor. İlgili kısmın devamında öne çıkan değerlendirmeler ise şöyle:
-
Güven seviyesi nisan ayında bir önceki aya göre sadece 0,02 puan artmış ve 34,27 puan olmuştur. Durağanlaşan güven endeksi kırılgan ve zayıf kalmaya devam etmektedir.
-
Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi hemen hemen aynı kalmıştır.
-
İnşaat sektöründe ve inşaat malzemeleri sanayisinde de güven büyük ölçüde değişmemiştir.
-
Yurt içi pazarlarda güven nisan ayında çok sınırlı ölçüde düşmüştür.
-
İhracat pazarlarına olan güven nisan ayında çok sınırlı şekilde yükselmiştir.
Seçim Sonrasına İlişkin Senaryolar, Beklenti Endeksini Etkiledi
Raporun son kısmı olan beklenti endeksinin değerlendirme bölümünde ise beklentilerdeki sınırlı artışa dikkat çekiliyor. Beklenti endeksini etkileyen en önemli unsurların, iç ve dış siparişlerdeki gelişmeler ile seçim sonrasına ilişkin senaryolar olduğunu belirten İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Nisan 2023 sonuçları, beklenti endeksi değerlendirmesine şu ifadelerle devam ediyor:
-
Beklenti endeksi nisan ayında bir önceki aya göre 0,2 puan artış göstermiştir. Böylece beklenti endeksi seçim sonrası döneme ilişkin iyimserliğini sürdürmüştür. Alınan iç ve dış siparişlerdeki durağanlığa rağmen seçim sonrası döneme ilişkin üretim-yatırım ve istihdamda büyümeler öngörülmüştür.
-
Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler çok sınırlı ölçüde düşmüştür. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileri, seçim sonuçları ve ekonomi politikalarına ilişkin öngörüler şekillendirmiştir.
-
Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde çok sınırlı artış gerçekleşmiştir.
-
Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri nisan ayında çok sınırlı ölçüde gerilemiştir. İhracat pazarlarında zayıf koşullar sürmektedir.
-
Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi nisan ayında yüksek artış göstermiştir. Yatırım ve istihdam beklentileri de artmıştır.
Çalışmanın tamamını PDF olarak görüntüleyin.