İçindekiler
Yıkıcı etkileri olan doğal afetler arasındaki deprem, yeterli önlem alınmazsa ciddi anlamda can ve mal kaybına neden oluyor. Günümüz teknolojisiyle depremlerin olacağı zamanı önceden tahmin etmek ne yazık ki mümkün değil. Ancak depremlerin yaratacağı olumsuz durumlardan olabildiğince etkilenmemek için evlerimizde, iş yerlerimizde, okullarımızda ve birçok alanda çeşitli önlemler alabiliriz.
Depreme iş yerinde yakalanmamız durumunda evdekine benzer şekilde davranmamız gerekiyor. Bunun yanında iş yerlerimizde de tıpkı evlerimizde olduğu gibi birtakım hazırlıklar yapmamız şart. Peki iş yerlerinde deprem hazırlığı nasıl olmalı?
İş Yerlerinde Deprem Öncesi Yapılması Gerekenler
İş yeri binalarının da tıpkı evler gibi depreme karşı dayanıklı hâle getirilmesi gerekiyor. Bu anlamda mevcut binaların güçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmelidir.
Devrilmesi muhtemel olan dolap vb. eşyalar duvara sabitlenmelidir.
Bunun yanında büro eşyaları plastik tutucular ile tutturulmalı, soba ve benzeri ısıtıcılar, tavanlardaki avizeler, klimalar, ışıklandırma sistemleri için de sabitleme işlemi yapılmalıdır. Devrilmeye karşı önlem olarak tüm raflar birbirine tutturulmalıdır.
Patlayıcı, zehirli ve yanıcı maddeler düşmeyecek ve kırılmayacak bir şekilde sabitlenmelidir. Bu maddelerin paketlerine dikkat çekici etiketler yapıştırılmalıdır.
Deprem anında tehlike oluşturacak gaz kaçağı vb. durumlarına karşı gaz vanaları ve elektrik sigortaları otomatik hâle getirilmelidir.
Acil çıkış yolları ve acil kapılarının önleri her daim boş bırakılmalıdır.
Çalışanlara depremle ilgili eğitimler verilmeli, deprem tatbikatları yapılmalı ve acil durum ekipleri depreme karşı hazır hâle getirilmelidir. Yangın tüpleri ve yangın malzemeleri periyodik olarak kontrolden geçmelidir.
Asansörlere “deprem esnasında kullanılamaz” levhaları asılmalı ve deprem sonrasında ulaşılacak acil toplanma alanları belirlenmelidir. Bunun yanında her çalışanın deprem çantası da hazır ve kolay ulaşılabilecek bir yerde bulundurulmalıdır.
İş Yerlerinde Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler
Sarsıntı hissedildiği ilk an panik yapılmamalı, sakin kalınmalıdır. Bulunulan yerden güvenli bir açık alana çıkma olanağı varsa ilk 10-15 saniye içinde çıkılabilir.
Koruyucu malzeme ile baş ve boyun bölgeleri korunmalıdır. Kafa cenin pozisyonuna alınarak ve sabitlenmiş eşyaların veya ağır makinelerin yanında yaşam üçgeni oluşturulmalıdır.
İş güvenliği uzmanları ve eğitmenler tarafından verilen bilgilere uyulmalı, merdivenler ve asansörler kullanılmamalı, pencere ve camlara uzak yerlerde durularak sarsıntının sona ermesi beklenmelidir.
İş Yerlerinde Deprem Sonrasında Yapılması Gerekenler
Teknik ekip tarafından LPG tüpleri, elektrik, doğal gaz ve su vanaları kapatılmalıdır.
Çalışanlar elektrikli aletleri derhal kapatmalı ve acil durum toplanma noktasına gidilmelidir. Bu noktada acil durum ekipleri tarafından verilecek talimatlara harfiyen uyulmalıdır.
Tahliye olan kişilerin sayımları yapılarak ambulans, itfaiye, polis vb. acil durum telefon numaralarından destek istenmelidir.