İçindekiler
Kentsel dönüşüm, şehirlerin sürdürülebilirliği ve yaşanabilirliği açısından önemli bir konu olurken, kira yardımının rolü giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu yazımızda 2024 yılı kentsel dönüşüm kira yardımı ile alakalı detayları inceleyeceğiz.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir?
Kentsel dönüşüm kira yardımı; “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun” gereği, afet bölgesindeki riskli yapıların kentsel dönüşüme girmesiyle, evleri yeniden inşa edilen kişilerin mağdur olmaması için devlet tarafından yapılan kira desteğidir.
Bu yardımlar; kiracılara geçici veya kalıcı konutlar, kira ve taşınma yardımları gibi çeşitli avantajlar içermektedir. Söz konusu yardımlarda temel amaç ise kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle konutlarını kaybeden kiracılara destek olmak ve onların yaşam standartlarını korumaktır.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımını Kimler Alabilir?
Kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanmak için iş yerinin ve ikamet ettiği ya da kiracı olarak oturduğu binanın, yetkili kurumlar tarafından riskli yapı olarak tespit edilmiş olması gereklidir. Kira yardımı başvurusu, tahliye kararından itibaren bir yıl içinde veya bina yıkıldıktan sonra en geç üç aylık süre zarfında gerçekleştirilmelidir.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının resmî web sitesinde yayımlanan büyükşehirler ve diğer şehirlerdeki 2024 yılı kira yardımları şu şekilde belirtilmiştir:
İstanbul: 5,500 TL
Ankara: 4,500 TL
Antalya: 4,500 TL
Bursa: 4,500 TL
İzmir: 4,500 TL
Diğer büyükşehirler: 3,750 TL
Diğer şehirler: 3,000 TL
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusunun farklı yöntemleri vardır. İstenilen evrakları hazırladıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuru yapılabilmektedir. Diğer bir yöntem ise başvuru işlemini online olarak e – Devlet üzerinden gerçekleştirip, konu ile alakalı talepte bulunma imkânınız da vardır.
Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama işlemini e – Devlet üzerinden gerçekleştirmek için T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapmanız gerekmektedir. Sistem sizi https://kentseldonusum.csb.gov.tr adresinde bulunan uygulamaya yönlendirir. Bu adımları izleyerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Kaç Ay Yapılır?
Kentsel dönüşüm kira yardımı deprem riskinin olmadığı illerde, riskli binalar için en fazla18 ay olarak verilir. Deprem riskinin bulunduğu illerdeki riskli binalar için ise maksimum 48 ay süreyle kira yardımı yapılır.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Kentsel dönüşüm kira yardımı için; iş yeri sahibinden, ev sahibinden ya da kiracılardan bazı belgeler istenmektedir.
Kentsel dönüşüm kira yardımına başvurmak için gerekli belgeler ise şu şekilde aktarılmıştır:
İş Yerinden İstenilen Belgeler
Kentsel dönüşüm kira yardımı için iş yerinden istenilen belgeler şunlardır;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Riskli bina tespit raporu inceleme formu
- İmza sirküleri
- İş yeri kiracısının riskli yapı onay tarihinden önce riskli yapıda iş yeri bulunduğuna dair riskli yapı tespit raporunda belirtilen adres bilgileriyle uyumlu ve bağımsız bölümü gösteren firma veya firma sahibi üzerine kayıtlı son üç aya ait elektrik, su, doğal gaz veya telefon faturası ve son üç aya ait bağlı olduğu oda sicil kaydı
- Riskli yapının onay tarihinden sonra tahliye edildiğine dair yeni adresini gösteren vergi dairesinden alınmış yazı veya bağlı olduğu ilgili meslek odasından alınacak sicil kaydı
- Gerçek / tüzel kişiye ait vadesiz TL cinsinden, Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi (başvuru sahibine ait olmalıdır)
Kiracılardan İstenilen Belgeler
Kentsel dönüşüm kira yardımı için kiracılardan istenilen belgeler şunlardır;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Riskli bina tespit raporu inceleme formu
- Riskli yapıda ikamet ettiğine dair riskli yapı tespit raporunda belirtilen adres ile uyumlu olacak şekilde riskli yapı onay tarihinden önce kendi adına kayıtlı son üç aya ait fatura (elektrik, su, doğal gaz veya telefondan faturalarından herhangi biri getirilecek)
- Kiracının riskli olarak tespit edilen yapıda ikamet ettiğine ve riskli olarak tespit edilen yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adresini birlikte gösteren il veya ilçe nüfus müdürlüğünden alınacak imzalı ve mühürlü adres bilgileri raporu
- Riskli yapıyı yıktırdığına dair yazı (ilgili belediyeden)
- Kiracı (veya vekiline) ait vadesiz TL cinsinden, Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi
Ev Sahiplerinden İstenilen Belgeler
Kentsel dönüşüm kira yardımı için ev sahiplerinden istenilen belgeler şunlardır;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Riskli bina tespit raporu inceleme formu
- Konuta ait tapu senedi
- Konut için emlak vergisi beyanı
- Riskli yapı tespit raporunda belirtilen adres ile uyumlu olacak şekilde malik adına kayıtlı (elektrik, su, doğal gaz veya telefondan herhangi biri için) son üç aya ait fatura
- Riskli yapıyı yıktırdığına dair yazı
- Malikin riskli olarak tespit edilen yapıda ikamet ettiğine ve riskli olarak tespit edilen yapıyı tahliye ettiğine dair eski ve yeni adresini birlikte gösteren il veya ilçe nüfus müdürlüğünden alınacak imzalı ve mühürlü adres bilgileri raporu
- Hak sahibine ait vadesiz TL cinsinden, Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi