İçindekiler
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) tarafından paylaşılan Konut Sektörü Beklenti Anketi Raporu’nun 2024’ün 3. çeyreğini içeren verileri yayınlandı. Bu rapor, konut sektöründe mevcut durumun ve geleceğe yönelik beklentilerin detaylı bir özetini sunuyor.
Çalışmaya göre KONUTDER üyelerinin yüzde 59,1’i, Türkiye’de bir barınma krizi yaşandığını düşünüyor. Bu üyelerden 11’i krizin ülke genelinde etkili olduğunu, 9’u ise bu sorunun gelecekte daha da derinleşeceğini ifade ediyor.
KONUTDER tarafından yayımlanan Konut Sektörü Beklenti Anketi Raporu, konut üreticilerinin gelecek dönem öngörülerini ve beklentilerini şu başlıklar altında sıralıyor:
1. El Konut Satışlarında Artış Beklentisi
KONUTDER üyelerinin yüzde 63,6’sı önümüzdeki 6 ay içinde 1. el konut satışlarının artacağına inanıyor. Geçmiş dönemde satışlarda azalma beklediğini belirten üyelerin tamamı bu görüşlerini değiştirerek artış veya durağanlık öngörmeye başlamış durumda. Bir önceki dönemde 1. el satışların aynı kalacağını belirtenlerin oranı yüzde 59,1’den yüzde 36,4’e gerilerken, satışların azalacağını düşünen hiçbir üye bulunmuyor. Son 22 ayın en yüksek seviyesine ulaşan Ekim 2024 satış grafiği de bu beklentiyi destekliyor.
Uluslararası Yatırımcıya Satışta Hareketlenme İşareti
Uzun süredir durgun olan yabancıya konut satışlarında umut verici bir kıpırdanma görülüyor. Önceki dönemde tüm üyeler satışların artmayacağını düşünürken, yüzde 50’si satışların azalacağını belirtmişti. Ancak 2024’ün 3. çeyrek sonuçlarında yüzde18,2’lik bir kesim satışlarda artış beklentisi taşıyor.
Konut Fiyatlarında Artış Öngörüsü
Üyelerin konut fiyatlarındaki artış beklentisi giderek güçleniyor. Fiyatların yükseleceğini ifade edenlerin oranı bir önceki dönemdeki yüzde 36,4 seviyesinden yüzde 63,6’ya yükselmiş durumda. Aynı kalacağını düşünenlerin oranı yüzde 50’den yüzde 31,8’e, azalacağını belirtenlerin oranı ise yüzde13,6’dan yüzde 4,5’e geriledi.
Üretim Maliyetlerinde Yükselme Beklentisi
Konut üretim maliyetlerinde artış öngörenlerin oranı yüzde 90,9’a ulaşmış durumda. Üretim maliyetlerinin aynı kalacağını düşünenlerin oranında ise yüzde 13,6’lık bir düşüş görülüyor.
İşçilik ve Malzeme Maliyetleri Artacak
KONUTDER üyelerinin büyük çoğunluğu (yüzde 90,9), işçilik maliyetlerinde artış bekliyor. Asgari ücret zamlarının ve insan kaynağı sıkıntısının etkisiyle, bu konuda artış öngörenlerin oranı yüzde 18,2’lik bir artış göstermiş. Malzeme maliyetleri ise büyük ölçüde sabit kalmış durumda; yüzde 68,2 artış beklerken, yüzde 31,8 aynı kalacağını düşünüyor.
Konut Üretiminde Canlanma
Son dönemde artan konut satışları, üretimde de hareketlilik sinyalleri veriyor. Üyelerin yüzde 31,8’i önümüzdeki 6 ay içinde üretimin artacağını belirtirken, bu oran önceki dönemde sıfırdı. Üretimde azalma bekleyenlerin oranı ise yüzde 63,6’dan yüzde 22,7’ye gerilemiş durumda.
Kentsel Dönüşümde Üretim Artışı
Kentsel dönüşüm projelerinde konut üretiminin artacağına dair beklenti güçleniyor. Azalma yönündeki tahminler tamamen ortadan kalkarken, aynı kalacağını düşünenlerin oranında azalma görülüyor.
Konut Kredisi Faizleri Düşecek mi?
KONUTDER üyeleri, konut kredisi faiz oranlarının düşmesi gerektiği konusunda yüzde 73 gibi yüksek bir oranla hemfikir. Faizlerin düşeceğine yönelik beklenti, aynı kalacağına dair görüşlerin yüzde 63,6’dan yüzde 18,2’ye gerilemesiyle daha da belirginleşmiş durumda. Bunun yanında kredili konut satışlarında artış beklentisi, önceki anketlerde olduğu gibi gündemdeki yerini koruyor. Üyelerin yüzde 45,5’i kredili satışların artacağını öngörürken, yalnızca bir üye azalacağını düşünüyor. Geçmiş dönemde düşük seviyelerde olan bu beklenti, 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren güçlenmiş durumda.
Kiralarda Yükseliş Sürecek
Üyelerin yüzde 77,3’ü önümüzdeki 6 ay içinde kiraların artmaya devam edeceğini tahmin ediyor.
Barınma Krizi Gündemde
KONUTDER üyelerinin yüzde 59,1’i, ülkede bir barınma krizi yaşandığını düşünüyor. Bu üyelerden yüzde 11’i krizin ülke genelinde etkili olduğunu, yüzde 9’u ise bu sorunun gelecekte daha da derinleşeceğini ifade ediyor.
Raporun tamamını PDF olarak inceleyin.