Etkinlikler
EMSAL.COM
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
EMSAL.COM

Ana Sayfa » Kiracıların Dikkatine! Banka Hesaplarınızı Kontrol Edin

Kiracıların Dikkatine! Banka Hesaplarınızı Kontrol Edin

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki son kriz, “banka hesabı kapatma” şeklinde kendini gösteriyor. Peki bu durumla karşı karşıya kalan kiracılar haklarını nasıl arayacak?

Cüneyd Altıparmak Cüneyd Altıparmak
4 Ocak 2023
Etiketler: Mevzuat
Okuma Süresi:5 dakika
A A
Kiracıların Dikkatine! Banka Hesaplarınızı Kontrol Edin
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

İçindekiler

  • Kira Nasıl Ödenir?
  • Ev Sahipleri Hangi Durumlarda Kiracıyı Tahliye Edebilir?
  • Potansiyel Tehlike: Hesap Kapatma Yöntemi!
  • Neler Yapabiliriz?
  • Kiracıların Hakları Nelerdir?
  • Dava Süreci!

Pandemi ve ekonomik sorunlar sonrası gelişen süreç, kiracı-ev sahibi ilişkilerini gittikçe ilginç bir duruma sokuyor. Zaman zaman anlamakta zorlandığımız yöntemler okuyoruz. Evden çıkaramadığı kiracısı ile ev arkadaşı olan ev sahibi, mülk sahibinin yakınını işe alarak oturmaya devam eden işletmeci ve evinin bölümlerini kiraya veren daire malikleri vb. birçok durum, basından okuduğumuz ilginç haberler arasında… Yine meselelerin tartışmaya, kavgaya ve hatta yaralamaya kadar gittiği kriminal olaylar da cabası diyebiliriz.

Bu saydıklarımızdan daha ilginç bir durum, birkaç gün haber oldu. “Ev sahiplerinden akıl almaz yöntem” başlığıyla manşetlere çıkan haberde, “Ev sahipleri, yüksek kira taleplerini kabul etmeyen kiracılarını çıkarmak için bu kez de banka hesaplarını kapatarak ‘kiramı ödemedin, evi tahliye et’ yöntemine başvurmaya başladı. Ev sahibi ‘kiram ödenmiyor’ demek için kiranın ödendiği banka hesabını kapatıyor. Hesap kapatıldığı için kirasını ödeyemeyen ya da kira ücretini gönderdiği halde ödenmediğinin farkında olmayan kiracı, ev sahibi tarafından ‘kiramı ödemedin, evi tahliye et’ ihtarnamesiyle karşılaşıyor” deniyordu. Peki bu mümkün mü? Bu yazıda bu durumu inceleyelim…

İlginizi Çekebilir

Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

Yasal Düzenlemeler Işığında Yabancılara Gayrimenkul Satışı

Kira Nasıl Ödenir?

Kira borcunun (sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa), kiralayanın ikametgâhında ödenmesi gerekir. Çünkü bu borç, Borçlar Kanunu (BK) m.73/1 uyarınca ödenecek borçlardandır. Yani kiracı, mülk sahibini bulup parayı teslim etmekle yükümlüdür. Ne zaman ödeneceği ise bellidir. Ödemelerde; aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlar olabilir. Ödemelerin sözleşmenin imzalandığı tarihin, belirlenen periyottakine denk gelen gününde yapılması gerekir. Bu bedelin, banka ya da PTT kanalı ile ödenmesi mümkündür. Kira borcu banka veya PTT ile gönderilecekse, gönderim gideri kiracıya ait olacaktır. Yani havale masrafını mülk sahibi ödemek zorunda değildir. Aksi hâlde kirayı eksik ödemiş olur.

Kiranın ödendiğinin ispatı, kiracılar için öne çıkan problemlerden biridir. Ev sahipleri vergi ödememek veya bir denetimde bunun ispat edilmesini önlemek için kiranın banka veya PTT kanalı ile ödenmesini istemeyebiliyorlar. Bunun yanında ödemenin bir kısmının banka kanalı ile gönderilmesini, kalan kısmının da elden (bizzat nakit olarak) teslim edilmek suretiyle ödenmesini talep edebiliyorlar. Böyle durumlarda ödemeler konusunda ellerinde yazılı belge olmayan kiracıların birtakım hakları tehlikeye giriyor. Bu durumda kuralımız şudur: Kira ilişkisinin varlığını ve kiranın miktarını ispatlamak mülk sahibine, kira bedellerinin ödendiğini ispat etmek ise kiracıya aittir.

Ev Sahipleri Hangi Durumlarda Kiracıyı Tahliye Edebilir?

Kiranın ödenmemesi başlı başına tahliye nedeni değildir. Kiracı tahliyesinin gerçekleşmesi için aşağıdaki gibi bazı durumların söz konusu olması gerekir.

  • Aynı kira yılı içerisinde iki haklı ihtarda bulunarak yıl sonunda kiracıya tahliye davası açmak mümkündür. Bunun için bir yılda en az iki kiranın ödeneceğinin kararlaştırılması gerekir. Yıllık kiralanan bir yer için bu geçerli değildir.
  • Kiralayan kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının ihtiyaçları nedeniyle taşınmazın tahliyesi dava konusu edilebilir.
  • Taşınmazda yapılacak tadilat nedeniyle tahliye mümkündür.
  • Son olarak kiracıdan kira sözleşmesinden sonra alınan bir tahliye taahhütnamesi varsa bunun uygulanması suretiyle tahliye gerçekleşebilir. 

Potansiyel Tehlike: Hesap Kapatma Yöntemi!

Artan kiralar nedeniyle yeni icat edilmiş bir yöntem olan hesap kapatma yönteminde; ev sahibi, kiracıya bildirdiği banka hesabını kapatıyor. Kiracı parayı gönderiyor ancak böyle bir hesap olmadığı için sistem önce bu tutarı bekletiyor ve daha sonra iade ediyor.

Diyelim ki kiracısınız, yoğun bir hesap hareketiniz var ve bu hareketlerin yoğunluğu birkaç gün sürdü. Sonrasında bir ihtar geldi: “Paramı öde kardeşim!” Bu yöntemde niyet, kiracıyı zor durumda bırakmak. Özü itibarıyla açıkça hukuka aykırı. Zira borcunu şimdiye kadar mutat (alışılmış biçimde) ödeyen birinin önünü kapatmak, hukukun koruyacağı bir şey değil.

Neler Yapabiliriz?

Böyle bir adımı atan mülk sahibi kötü niyetlidir. Öncelikle azami dikkat lazım. Bu durum karşısında yapılacakları şöyle sıralayabiliriz:

  • Hesap numarası yerine IBAN kullanmak en doğrusudur.
  • Paranın iade edilip edilmediğini iyice kontrol edin. İade (şayet hesap kapalı ise) ortalama en geç 3 gün içinde gerçekleşir.
  • Mülk sahibine “kirayı ödedim güle güle kullanın”, “kirayı gönderdim, ulaşmazsa yazın”, “verdiğiniz hesap numarasına kirayı ilettim” vb. mesajlar atıp bilgi verin. Bu mesajları muhakkak saklayın.
  • Kira ödemesini zamanında yapmaya dikkat edin. Otomatik ödeme iyi bir tercih olabilir.

Tüm bunları yaptınız ama karşınıza pat diye “Bir dönem içindeki iki kiranızı üst üste ödemediniz, evi tahliye edin” diye bir bildirim geldi diyelim. Bundan hiç korkmayın. Bu durumda tahliye çok da kolay değil.

kiracı davaları
kiracı davaları

Kiracıların Hakları Nelerdir?

Bu alandaki düzenlemeleri/olması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kira bedelinin nasıl ödeneceğini mutlaka sözleşmeye yazın.
  • Banka hesap bilgilerinin tüm detayı sözleşmede olsun.
  • Hesap bilgileri ya da adres değişikliği durumunda mülk sahibinin bunları kiracıya bildirme yükümlülüğünün olduğu, aksi hâlde ödemenin gecikmiş sayılamayacağı da sözleşmeye eklenmeli.

Yukarıdaki maddelerin sözleşmede yer almaması durumuyla karşı karşıya kalırsanız şunları yapabilirsiniz:

  • Ev sahibine sözleşmede yazan banka hesabının kapalı olduğunu bildirin.
  • Ev sahibinden yeni bir hesap numarası vermesini isteyin.

Ev sahibinizin size yeni bir hesap numarası vermediğini farz edelim. O zaman mahkemeye başvurup iki konuda tespit talep edebilirsiniz:

İlk olarak mahkemeden bir ödeme yeri belirlemesini isteyebilirsiniz. Bu durumda mahkeme bir bankada hesap açar ve size bildirir. Siz de buraya kirayı yatırarak sorumluluktan kurtulursunuz.

Diğer durumda ise mahkemeden, ev sahibinin açık bir hesabının bankalardan öğrenilip tarafınıza bildirilmesini ve bunun tespit edilmesini isteyebilirsiniz. Daha sonra bu hesaba ücreti yatırıp borçtan kurtulursunuz.

Dava Süreci!

Tüm bunları ihmal ettiniz ve size ihtar ya da icra takibi geldi diyelim. İhtara mutlaka cevap verip yeni bilgileri istemeyi unutmayın. İcra takibine de itiraz edin. İtiraz sonrası veya ihtara cevap verdikten sonra konu davaya taşınabilir. O zaman da durumu yalın biçimde anlatmanız gerekir. Özellikle önceki aylara ait ödeme dekontları ve mülk sahibinin hesap hareketlerinin banka aracılığı ile istenmesini talep etmelisiniz. Kaldı ki bu durumun sizi haksız çıkarmak için doğduğunu izah ederken bunun “hayatın olağan akışına” ters olduğunun anlaşılması için sizin fark eder etmez harekete geçtiğinizin ispatlanması lazım. Tabiri caizse kiracı durumu anlamış fakat bir aksiyon almamışsa onun da kusuru olduğu açıktır artık. Bunun durumda sadece kiraya verenin kusurlu olduğu söylenemez.

Kiranın ödenmemesi durumunda öncelikli olarak mal sahibinin ihtar çekmesi, hatta ihtarlı ödeme emri gönderip 30 gün süre vermesi gerekir. Bu süre içinde kiracı ödemeyi yapmalıdır. Bunun yapılmaması durumunda 30. gün temerrüt durumu oluşur ve bu noktada artık “hesap numarası değişmişti, hesap kapanmıştı” tezi ileri sürülemez!

PaylaşGönderPaylaşTweetPaylaş
Önceki

Konut Kiraları Bir Yılda Yüzde 168 Arttı!

Sonraki

İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları

Sonraki
İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları

İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

Konut Piyasasında 2023 Nasıl Geçecek?
Analiz

Konut Piyasasında 2023 Nasıl Geçecek?

Onur Altın
24 Ocak 2023

2022 Konut Satış Rakamları 2022 yılının başında konut piyasasında aşırı artan fiyatların sektör açısından daralma getireceğini yazıyorduk ve yılın ikinci...

Devamını Oku
İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları

İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları

4 Ocak 2023
3. Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı 1. Gün

2 Şubat 2023
Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?

Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?

17 Ekim 2022
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı 2. Gün

3 Şubat 2023

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Mevzuat

Hangi Masraf Ev Sahibine, Hangisi Kiracıya?

25 Ocak 2023
Gündem

Boş Eve Daha Fazla Vergi (Olur mu?)

21 Kasım 2022
Analiz

Asgari Ücretle Kira Ödenir mi?

14 Ekim 2022
Sektör

İnşaat Projelerinde Zaman Yönetimi

1 Haziran 2022
EMSAL.COM

Emsal.com, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden gayrimenkul sektörüne ışık tutmak amacıyla kurulmuştur.
 
Sektörün önemli konu başlıklarına dair farkındalığı hem üretici hem de tüketici açısından artırmak adına uzman kalemlerin görüşlerine yer verilen bu platformda, söz konusu alan; geniş bir perspektiften mercek altına alınmaktadır.
 
Emsal.com;

  • Uzman görüşlere ev sahipliği yapar,
  • Gayrimenkul sektörünün dijital kütüphanesidir,
  • Güvenli, kaliteli, tarafsız ve özgün içerikler yayınlar.

  • En Çok Okunanlar

  • İmarda Terimler ve Hesaplamalar
  • Yeni Evim: Ev İsteyenlere İmkân
  • Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?
  • İmar Planı Tadilatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Vaziyet Planı Nedir?
  • Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı?
  • Ruhsata Tabi Binaların Yıkım Mevzuatı
  • Değer Artış Kazancı Tespitinde İktisap Tarihi
  • Mimaride En Çok Kullanılan Yapı Malzemeleri
  • Kentsel Gelişimde Sürdürülebilir Modeller
  • Kategoriler

    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Yazarlar

    Politikalar

    • Yayın İlkeleri
    • KVKK Aydınlatma Metni
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    E-Bülten

    Tüm güncel gelişmeler ve haberler için
    e-posta listemize abone olun!

      • Hakkımızda
      • Künye
      • Etkinlikler
      • İletişim

      © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

      No Result
      Tüm Sonuçları Göster
      • Gündem
      • Sektör
      • Mevzuat
      • Analiz
      • İnovasyon
      • Sürdürülebilirlik
      • Söyleşi
      • Etkinlikler
      • Konular
      • Hakkımızda
      • Künye
      • İletişim

      © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

      Deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK uyarınca kullanılan çerezler yönetebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın.