İçindekiler
sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü” raporunda, kiralık konut piyasasında yaşanan hareketler kamuoyu ile paylaşıldı.
Kasım ayı verileriyle hazırlanan çalışmaya göre, Türkiye genelinde kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 168 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 67 TL’ye yükseldi. Raporun özet kısmında yıllık kira artış oranı ile ilgili şu bilgiler aktarılıyor:
“Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı kasımda yüzde 168 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 67 TL’ye yükselmiştir. Öte yandan, yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 147,7, Ankara’da yüzde 150, İzmir’de ise yüzde 160 olmuştur. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 94,1 TL, Ankara’da 45 TL, İzmir’de ise 65 TL’dir. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları ise hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde artmıştır.
Kiralık konut talep göstergesi ekime kıyasla yüzde 19,6 azalmıştır. Buna karşılık kiralık konut talebi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10,2 yüksektir. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı ülke genelinde ve üç büyük ilde azalmıştır. Kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı ülke genelinde ve üç büyükşehirde artmıştır. Kiralık konut piyasasındaki canlılığı ölçtüğümüz tüm göstergeler geçen aya kıyasla durgunluk emareleri göstermektedir. Ancak bu gözlemlerin kiralık konut piyasasındaki mevsimsel etkilerden kaynaklanabileceği unutulmamalıdır.”
Türkiye ve üç büyük ilde bir önceki yılın aynı ayına göre cari kira fiyatı değişimi (%)
Türkiye’de Ortalama Metrekare Kira Fiyatı: 67 TL
Yayınlanan rapora göre Türkiye genelindeki kira fiyatlarındaki yıllık değişim mayıs ve ekim arasındaki düşüşten sonra arttı. Bunun yanında geçen yılın aynı döneminde 25 TL olan Türkiye geneli güncel ortalama metrekare kira fiyatı 67 TL oldu. Raporda büyükşehirlerdeki kira farklılaşması ile ilgili şu bilgiler veriliyor:
“Kasım ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 168 olurken büyükşehirlerdeki cari kira artış hızları farklılık göstermektedir. Antalya en yüksek kira artış oranının (yüzde 302,3) gözlemlendiği il olmuştur; Antalya’da ortalama kira bir yılda 4 katından fazla yükselmiştir.
En yüksek fiyat artışı görülen diğer iller; Trabzon (yüzde 208,2), Denizli (yüzde 207,7), Mersin (yüzde 185,7) ve Eskişehir (yüzde 175,3) olmuştur. En düşük kira artışının görüldüğü iller; Van (yüzde 134,6), Malatya (yüzde 126,4), Gaziantep (yüzde 120,6), Diyarbakır (yüzde 100) ve Kahramanmaraş’tır (yüzde 98,4). Kasım verilerine göre bütün büyükşehirlerdeki yıllık kira fiyatı artış oranı yıllık TÜFE enflasyon oranından (yüzde 84,4) yüksektir.”
Yıllık kira artışlarının en yüksek ve en düşük olduğu iller (2022 Kasım)
Reel Kira Fiyat Artışı Yükseldi
Çalışma sonucunda ulaşılan verilere göre, Türkiye genelinde enflasyondan arındırılmış (reel) kiralarda yıllık artışların mayıs ve ekim ayları arasındaki düşüşten sonra yükseldiği görülmekte. Konuyla ilgili raporda şu ifadeler yer alıyor: “Mayıs’ta yüzde 76,9 olan yıllık reel kira ekimde yüzde 39,7’ye gerilerken kasımda yüzde 45,4’e yükselmiştir. Reel kira fiyat endeksi aylık cari fiyat artışının (yüzde 7,7) TÜFE artışından (yüzde 2,9) daha yüksek olması sonucu geçen aya kıyasla 6,6 puan artarak 147,3 olmuştur. Buna göre reel kira fiyatı 2017 Eylül ayındaki referans dönemine göre yüzde 47,3 yüksektir.
Yıllık reel kira artış oranı İstanbul’da ve İzmir’de yükselirken Ankara’da düştü. Reel kira fiyatlarındaki yıllık artış hızı ekime kıyasla İstanbul’da 1,9 puan, İzmir’de ise 1,6 puan artmıştır. Öte yandan, reel kira fiyatlarındaki yıllık artış oranı Ankara’da 9,1 puan azalmıştır. Son verilere göre reel kira fiyatları geçen yılın kasım ayına göre İstanbul’da yüzde 34,3, Ankara’da yüzde 35,6, İzmir’de ise yüzde 41 oranında daha yüksektir.”
Çalışmanın tamamını incelemek için tıklayınız…