İçindekiler
Toprağa ve toprağın verimli kullanımına ilişkin onlarca yönetmelik ve kanun hızla uygulamaya alınıyor. Bu yazımızda, kanun ve yönetmelik değişikliklerinin nedenini açıklayacağım.
Geleceğin Temel Yaşam Merkezi Doğa Olacak
Özellikle büyükşehirlerin ekonomi ve sağlık açısından yaşanmaz hâle gelmesi, “şehri tamamen terk etmesem bile bir ayağım doğada olsun” düşüncesini yediden yetmişe herkesin aklında ilk sıraya yerleştirdi. Böyle düşünmekte çok haklılar. Sabit mesaili çalışma hayatının, esnek çalışma modeline dönmesinin de etkisiyle; bu gidişle insanların gelecekte huzur içinde ve sağlıkla yaşayabilecekleri alternatif bir yaşam merkezinin, temel yaşam merkezi olacağı açık.
Muhteşem doğanın en huzurlu noktalarında yapılan toprak yatırımında, toprağın ve doğanın disiplinli kullanımı işte yukarıda belirttiğimiz nedenle zorunlu hâle geldi. Aksi hâlde gelecekte; büyükşehirlerde yaşadığımız imar ve ıslah sorununun bir benzeri ve hatta daha büyüğü, şimdinin huzurlu doğasında da yaşanacak.
Doğaya Yerleşme Arzusu Düzene Sokulmalı
Doğaya yerleşme arzusu; doğayla barışık olma ve doğayı, koşullarını bozmadan kullanacak şekilde disipline edilmeli. Çünkü toprak sahibi olmanın amacı kişiden kişiye değişiyor. Kimi yerleşmek, kimi sadece uzun vadeli yatırım yapmak, kimi de kısa vadede al – sat yapmak amacıyla toprak sahibi oluyor veya olmak istiyor.
Doğaya Kaçış Arsa ve Arazi Satışlarına Yansıdı
Şehirden doğaya göç etme arzusundaki artışın bir sonucu olarak, 2023 yılında arsa ve arazi satışlarında tüm zamanların en yüksek değerlerine ulaşıldı. Önceki yıla oranla %2,5 artış gösteren konut dışı gayrimenkul satışındaki bu yükseliş, fiyat bazında da kendini gösterdi. Özellikle Balıkesir ve Çanakkale’de arazi fiyatlarının 2024’ün ocak ayında %6 oranında yükseldiği gözlemlendi. Türkiye’deki Rüzgar Enerji Sistemleri’nin (RES) %7,5’i Çanakkale’de bulunuyor. Biga ilçesinde ise 14 ayrı noktada 41 adet jeotermal su kaynağı yer alıyor. Bunlara ek olarak kente, Kimya İhtisas Bölgesi (Chemport) kuruluyor. Chemport projesi için 48.000 dönümlük arazi üzerine 15 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. Bu yatırımlar sonucunda ise bölgede yer alan arazilerde fiyat artışının devam edeceğini söylemek mümkün.
Tiny Houselara Düzenleme
Tüm bu gelişmeler yaşanıyorken; 18 Ocak 2024’te Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme ile tiny house uygulamalarına sınırlama getirildi. Doğaya yerleşmek isteyen ancak ev inşa etmek için yeterli birikime sahip olmayanların ilk tercihi olarak öne çıkan tiny houseların, pek çok arazide belli bir düzenleme olmadan kullanılması, “mobil ev” kapsamına alındı.
Turizm İşletmecilik Belgesi’nin zorunlu tutulduğu yeni uygulamada; en az 5 adet tiny house olması, her birinin en az 250 metrekarelik alanda bulunarak etrafının çitle çevrilmesi, girişte konaklama birimi başına bir araçlık otopark alanı bulunması asgari koşullar olarak belirlendi. Dilerim ve umut ederim ki toprağın verimli kullanımına ilişkin yasal düzenlemeler sıkı şekilde takip edilsin ve geliştirilsin.