İçindekiler
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB); Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verileri ışığında hazırladığı “2023 Yılı Hazır Beton Sektör Raporu”nu yayımladı.
Kentsel dönüşümün büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekilen raporda; inşaat sektörünün yeniden ivmelenmesinin, çok yönlü bir dönüşümün hızlıca hayata geçirilmesine bağlı olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, konut stokunu azaltmak için ilk el konut satışlarına odaklanılması gerektiği vurgulandı.
Raporda; Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve hazır beton sektörüne yönelik detaylı analizler, değerlendirmeler ve projeksiyonlar şu şekilde ifade edildi:
İnşaat Sektörü 2023 Yılında Yüzde 7,8 Büyüdü
2011-2017 yılları arasında inşaat sektörü bileşik yıllık yüzde 10 büyürken; 2018-2022 yılları arasında sürekli küçüldü. 2023 yılında ise sektör yüzde 7,8’lik büyüme ile bu trende son verdi. Son 10 yılda Türkiye ekonomisinin bileşik yıllık büyüme oranı yüzde 4 olarak gerçekleşirken, bu oran inşaat sektöründe yüzde 0,2 oldu. İnşaat sektörünün uzun süredir kırılgan yapısı devam etti.
İnşaat ve İşçilik Maliyetlerinde Artış Yaşandı
İnşaat sektörü ciro endeksinin 2023 yılında aylık bazda yıllık değişimi, 2022 yılına benzer bir seyir izledi. 2023 yılında da bir önceki yılda olduğu gibi inşaat malzemeleri, işçilik maliyetleri, konut ve arsa fiyatlarında yüksek artışlar yaşandı.
İnşaat Maliyet Endeksi ÜFE’yi Geçerek Yüzde 67 Olarak Gerçekleşti
Bir diğer önemli sektörel veri ise maliyet endeksi. 2022 yılının eylül ayına kadar sürekli artış gösteren endeks; 2023 yılının ortasına kadar düşüş eğilimi gösterdi. 2023 yılının ikinci yarısında ise tekrar yükselişe geçti. 2023 yılının aralık ayında yıllık bazda inşaat maliyet endeks değişimi yüzde 67 ile yüzde 44 olan Üretici Fiyat Endeksi‘nin (ÜFE) üzerinde gerçekleşti.
Son 10 Yılın En Düşük İlk El ve İpotekli Konut Satışı 2023 Yılında Gerçekleşti
Konut satış verilerinin TÜİK tarafından paylaşılmaya başlandığı 2013 yılından beri en düşük ilk el konut satışı, en düşük ipotekli konut satışı adedi ve en düşük ipotekli konut oranı 2023 yılında gerçekleşti.
Konut Satışları Yüzde 17,5 Oranında Düştü
Bir önceki yıla göre hem ilk hem de ikinci el konut satışları ve ipotekli satış oranı azalış gösterdi. Bu azalış ilk el, ikinci el ve toplam konut satışlarında yüzde 17,5’tir. 2017 yılından beri yıllık ilk el konut satışlarında sürekli bir düşüş meydana gelmektedir. Konut satışlarındaki bu olumsuz tablo 2024 yılı için de endişe yaratmaktadır.
Toplam Konut Satışı En Fazla Akdeniz, En Az ise Doğu Anadolu’da Gerçekleşti
İlk el, ikinci el ve toplam satışlar tüm bölgelerde önceki yıla oranla düşüş gösterdi. İlk el konut satışı en fazla Doğu Anadolu Bölgesi’nde, en az ise İç Anadolu Bölgesi’nde düştü. İkinci el konut satışı en fazla Akdeniz Bölgesi’nde, en az Doğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleşti. Toplam konut satışı ise en fazla Akdeniz Bölgesi’nde, en az İç Anadolu Bölgesi’nde geriledi. İpotekli satış oranı en yüksek olan bölge İç Anadolu, en düşük olan bölge de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir.
Uluslararası Yatırımcıya Konut Satışı, Son 5 Yılın En Düşük Seviyesinde
2023 yılında uluslararası yatırımcıya konut satışı son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi, satış oranı yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. Antalya, İstanbul ve Mersin ise yabancıların en çok konut aldığı iller oldu. Yabancıya satışların yüzde 77’si bu üç ilde gerçekleşti.
Hazır Beton Sektörü 2023 Yılında Yüzde 10’dan Fazla Büyüdü
THBB tarafından yapılan sektör araştırması sonucunda hazır beton sektörünün 2023 yılında yüzde 10-15 arasında bir büyüme gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. 2024 yılında hazır beton sektörünün kötümser senaryoda yüzde 5 oranında küçüleceği, iyimser senaryoda ise yüzde 5 kadar büyüyebileceği tahmin edilmektedir.
Raporun tamamını incelemek için tıklayınız…