İçindekiler
Arsa ve arazi sektöründeki ivme, Türkiye tarihinde ilk defa bu kadar hızlı yükseliş gösteriyor. Hatta bu yükselişin, dünyadaki değerleri bile geride bıraktığını söylemek abartı olmayacaktır. Gelişmeleri sektörün içinden uzmanlar olarak bizler de ilgi ve şaşkınlıkla izliyoruz. Türkiye’deki gelişmelerin kalbi ise son 9 yıldır Çanakkale’de atıyor. 1915 Boğaz Köprüsü’nün inşası ile başlayan bu süreç, köprü açılışı ile tavan yaptı. Ancak şimdi bambaşka bir gelişme bu bölgeyi Türkiye’nin nabzı hâline getiriyor. O gelişme, kısaca imar düzenlemesi olarak biliniyor.
Atıl Alanlar Belediyelerin Kontrolüne Bırakılıyor
Nüfusun her yıl en az %15 oranında arttığı ve 2022 yılında %19 artış kaydedilen Çanakkale’de yerleşim bölgeleri, artan nüfusun ihtiyacını karşılamakta zorlandığı için imar alanları sürekli genişliyor. Bunun yanında mücavir alanlarda da büyük bir artış kaydediliyor. Bir başka ifade ile dünün atıl kabul edilen bakir alanları, rant ve kontrolsüz yapılaşmayı önlemek amacıyla hızla belediyelerin kontrolüne bırakılıyor.
Tüm bu gelişmeler bölgede imar planlarının açıklanmasını gerekli değil zorunlu hâle getirdiği için 2023 yılında 1/5000 ve 1/1000’lik planların hayata geçirilmesi gerektiği açıkça ortaya çıktı. Zira özellikle 5 dönümün üstü olan arazilerde de doğal yaşama geçmek isteyen yüzlerce kişi ve ailenin bina yaptığı ve zaten bu bölgelerin de şekillenmeye başladığı görülüyor.
Bölgede hızlı tren hattı olarak bilinen Marmararing Projesi için son hazırlıklar devam ederken Güreci Yat Limanı projesinin ihalesinin tamamlanmasıyla yepyeni bir hareketlilik görülmeye başlandı. Lapseki’deki bu gelişmeler Denizcilik Üniversitesinin kurulması projesi ile devam ederken Çan-İzmir Otobanı’nın Umurbey etabı da tamamlandı. Beybaş-Hacıgelen yolundan devam edecek olan otobanın değerleyeceği Balcılar, Hacıgelen, Yaylalar, Kocayayla gibi bölgelerde araziler adeta perakende hızıyla el değiştirirken fiyatlar her geçen gün hayrete düşürecek bir ivme ile tüm yatırım araçlarını geride bırakır duruma geldi.
Yeni Dönemde Gözde Yatırım: Toprak
Görünen o ki, daha şimdiden Cumhuriyetin 100. yılına girmeden yeni dönemde Türkiye’nin gözdesinin toprak yatırımı olduğu netleşti. Tercihler elbette farklı. Zira kurum ve kuruluşlar bu değerli toprakların büyük dönüme sahip olanlarını hızla toplamaya devam ederken küçük yatırımcılar tüm yastıkaltı birikimlerini güvenle toprağa yatırmaya ve iyi konumdaki parselleri almayı sürdürüyorlar.
Bölgeyi diğer bölgelerden ayrı kılan ana unsur özellikle Lapseki gibi dar alanda kalan tüm parsellerin çok değerli olması… Zira bu alanda içte kalan yerler bile gölet bölgesi ya da çiftlik bölgesi olması gibi nedenlerle çok büyük bir stratejik öneme sahip olduğu için az değerlenmesi gibi bir risk barındırmıyor. Bu nedenle yatırımcılar küçük-büyük ya da konum ayırt etmeden yatırımlarına gözü kapalı devam ediyorlar.
Son bir yılda bölge bölge yükseliş oranları:
2023 yılının hepimize sağlık, mutluluk ve başarı getirmesini dilerken, tüm dünyadaki ekonomik konjonktürü dikkatle takip ederek, risksiz şekilde en değerli yatırım kanallarına yönelmenizi önemle öneriyorum.