İçindekiler
İnşaat malzemeleri sanayisinin çatı kuruluşu Türkiye İMSAD, güncel ekonomik verilerle hazırladığı 2021 yılı Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu’nu açıkladı. Raporda, yüzde 21,7 büyüyerek 1.079,4 milyar dolara çıkan dünya inşaat malzemeleri ihracatında Türkiye’nin, 30,83 milyar dolarlık ihracat ile dört sıra birden yükselerek dünyanın beşinci büyük ihracatçı ülkesi olduğu belirtildi.
Sektörün bilgi ve veri ihtiyacının azami ölçüde karşılanması amacıyla hazırlanan rapor, aşağıdaki şekilde beş ana bölümden oluşuyor:
• Dünya Ekonomisi ve İnşaat Sektörü
• Türkiye Ekonomisi ve İnşaat Sektörü
• İnşaat Malzemeleri Sanayisi Genel Değerlendirme
• Bir Sonraki Yıla İlişkin Öngörüler
• İnşaat Malzemeleri Sanayisinde 36 Alt Sanayi/Ürün İçin Ayrıntılı Bilgi ve Veriler
İnşaat Malzemeleri Sanayi Üretimi 2020 Yılına Göre Yüzde 19,6 Arttı
Dünya ve Türkiye ekonomisine yönelik genel değerlendirme ve öngörülerle birlikte inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisine ait temel verilerin analiz edildiği Türkiye İMSAD Yapı Sektörü Raporu 2021’de, inşaat malzemeleri sanayisine yönelik şu bilgiler öne çıktı:
• 2021 yılında toparlanma ile dünya inşaat malzemeleri pazarı yüzde 6 büyüyerek 6,21 trilyon dolara yükseldi. Bunun yanında inşaat malzemeleri dünya ihracatı yüzde 21,7 artarak 1.079,4 milyar dolara çıktı.
• Dünya inşaat malzemeleri ihracatında Çin, 253,6 milyar dolarla en büyük ihracatçı ülke konumunu korudu. Türkiye ise 30,83 milyar dolar ihracatı ile 2021 yılında dört sıra birden yükselerek dünyanın beşinci büyük ihracatçı ülkesi oldu.
• 2021 yılında Türkiye inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2020 yılına göre yüzde 19,6 arttı. Sanayi üretimi özellikle dış talep artışı ile önemli ölçüde büyüdü. Bununla birlikte inşaat malzemeleri iç pazarı 2021 yılında cari fiyatlarla yüzde 39,5 büyüyerek 569 milyar TL’ye ulaştı.
• İsrail, 2021 yılında en büyük ihracat pazarımız olurken, onu ABD ve İngiltere izledi.
• Türkiye’nin 2021 yılında dünya inşaat malzemeleri ihracatındaki payı yükselerek yüzde 2,86’ya çıktı. İnşaat malzemeleri dış ticaretini oluşturan 36 alt grubun tamamında ihracat arttı.
Küresel Ölçekte Enflasyonda Hızlı Artış Oldu
Çalışmanın içeriğinde 2020’de yaşanan pandeminin 2021 yılına en önemli miraslarından birinin ortaya çıkan yeni koşullar içinde enflasyondaki artış olduğuna dikkat çekilerek şöyle devam ediliyor:
“Enflasyon dünya genelinde 2021 yılının ikinci yarısından itibaren birikmeye başlamış ve 2021 yıl sonunu gelişmiş ve gelişen hemen tüm ülkelerde zirvelerde tamamlamıştır. Küresel alanda yükselen enflasyon arz taraflı sorunlardan ve maliyet artışlarından kaynaklanmaktadır. Henüz talep tarafından önemli bir katkı bulunmamaktadır ancak parasal sıkılaşmaya geçilmemesi halinde talep enflasyonu da yaşanmaya başlanacaktır.
Küresel enflasyon öncelikle taşımacılık fiyatları ve emtia fiyatları artışları ile birikmeye başlamıştır. Yine tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntılar ile birçok girdi fiyatlarında önemli fiyat artışları ortaya çıkmıştır. Yılın son aylarında bu kez enerji fiyatlarında sert artışlar olmuştur. Yenilenebilir enerjiye geçiş ile önce doğalgaz ve elektrik fiyatları yükselmiştir. Talep artışı beklentisi ile petrol fiyatları da önemli ölçüde yükselmiştir.
Gıda fiyatları ise iklim değişiminin yarattığı tedarik güvenliği sorunları ve başta gübre olmak üzere üretim girdilerinde yaşanan yüksek artışlar sonrası yıl genelinde yükselme eğilimi içinde olmuştur.”
Euro-Dolar Paritesi
“FED’in para politikasında sıkılaştırma adımları ile ABD doları diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya başlamıştır. 2020 yıl sonunda 1,217 olan euro-dolar paritesi 2021 yıl sonunda 1,137 seviyesinden kapanmıştır.”
En Büyük Müteahhitlik Firmaları İçinde Lider: Çin
Raporda, 2020 yılı itibarıyla en büyük 250 müteahhitlik firması içinde en fazla Çin firmalarının yer aldığı belirtiliyor. Çinli müteahhit firma sayısının 78’e yükseldiği, ABD’nin ise 41 firma ile 3. sıraya çıktığının ifade edildiği çalışmada şu bilgiler yer alıyor:
“2020 yılında Türk firmalarının sayısı 4 adet azalarak 40’a inmiştir. 2020 yılında Japon firmalarının sayısı 2, İspanya’nın ise 1 adet gerilemiştir. Hindistan ve Avustralya ilk 10 ülke içinde yer alırken firma sayıları değişmemiştir. Güney Kore’nin ilk 250 içindeki firma sayısı 1 adet azalarak 11 olmuştur. İtalya firma sayısı 1, Almanya’nın firma sayısı 2 adet yükselmiştir.”
250 Büyük Müteahhit Firma İçinde Yer Alan Ülkeler
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız…