Etkinlikler
EMSAL.COM
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
EMSAL.COM

Ana Sayfa » Bu Sefer Doğrusunu Yapalım: Mini Yaşam Alanları

Bu Sefer Doğrusunu Yapalım: Mini Yaşam Alanları

Türkiye’nin imkânlarını göz önüne aldığımızda mini yaşam alanları konusunda çok ciddi fırsatlara sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Serdar Öncü Serdar Öncü
10 Ağustos 2022
Etiketler: İnovasyon, Konut, Mimari, Ofis, Otel, Planlama, Üreticiler, Yapı Tasarımı
Okuma Süresi:6 dakika
A A
Bu Sefer Doğrusunu Yapalım: Mini Yaşam Alanları
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

İçindekiler

  • Bölgelere Göre Mini Yaşam Alanlarının Gelişimi
  • Dünyadan Örnekler
  • Risk Sermayeleri ve Melek Yatırımcılar, Büyük Bir Algıya Sahip
  • Ülkemizde Mini Yaşam Alanları, İki Farklı Alanda Yoğun Bir Üretim Fırtınasında
  • Türkiye, Mini Yaşam Alanları Konusunda Çok Ciddi Fırsatlara Sahip
  • Kamuya da Görevler Düşmektedir
  • Geliştirilebilecek Proje Fikirleri

Asgari ihtiyaçları karşılayabilecek en küçük alanları en nitelikli ve fonksiyonel şekilde değerlendirme mantığıyla gelişen bir kavram olarak kabul edebiliriz mini yaşam alanlarını…

Mini yaşam alanları kavramındaki yöntemleri; tekil modüller, çoklu endüstriyel prefabrike sistemler, konvansiyonel yapılar içinde yer alan parçalı modüler çözümler, ahşap ya da polimer bungalovlar ile kabinler, çekme karavanlar ve treyler üzerine inşa edilen mini evler şeklinde geniş bir liste olarak ele alabiliriz.

İlginizi Çekebilir

Dere Yatağına İmar Konusu Üzerine Tespitler

Bütünleşik Bina Tasarımı Nedir, Neden Tercih Edilmelidir?

Bölgelere Göre Mini Yaşam Alanlarının Gelişimi

Mini yaşam alanlarının gelişim grafiği, farklı bölgelerde farklı etkenlere bağlı olarak değişik yollar izlemiştir.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) yapı üretim alışkanlığı ahşap malzeme ile başlamış, ancak 1950’li yıllardaki bir sektör krizi; ülkedeki yapılarda çelik kullanımını arttırmıştır. Bu noktadan sonra yapılarda ahşabın yanı sıra çelik de kullanılmaya başlanmış ve söz konusu alandaki üretim hızla gelişim göstermiştir.

2008’deki Mortgage Krizi sonrası yaşanan ekonomik tıkanıklığın ardından özellikle gençler ve yeni evlenenler, öğrenim kredi borçlarının da etkisi ile barınma ihtiyaçlarını karşılamak için lastik tekerlekli römorklar üzerine kendi evlerini inşa etmeye başlamışlardır. Bu bireyler, müsait arazilerde ya da ailelerinin bahçelerinde yaşam sürerek süreci hızlandırmışlardır. Söz konusu duruma ek olarak kent merkezlerinde hızlı ve ekonomik yapı ihtiyacını karşılamak amacıyla, atölye yapımı modüllerle toplu konut ve ticari emlak üretimi artmıştır.

Avrupa’da ise etkenler biraz daha farklı oluşmuştur. Bölgede özellikle işçilik ücretlerinin yüksekliği ve Avrupa Birliği (AB) dışı işçi çalıştırma regülasyonlarının sıkı olması sebebi ile işçilik maliyetlerini azaltma temelinde modüler yapıların tasarımı ve üretimi artmıştır. Ayrıca Avrupa’da arazi mülkiyetleri ve imarlı arazi üretimi çok yorucu ve zor bir süreç olmasından dolayı, kısıtlı kırsal ve kentsel bölgelerde daha fazla yaşam alanı üretme refleksleri gelişim göstermektedir. Bunların yanı sıra Uzak Doğu’da da mini yaşam alanları üretiminin gelişimi, Avrupa’daki arazi kısıtlamalarına benzer sebeplerden etkilenmiştir.

Dünyadan Örnekler

Şimdiye kadar dünyada çok fazla örnekle karşılaşmaktayız. New York’ta 2020 yılında açılan 168 odalı 26 katlı Marriot Oteli, endüstriyel şekilde üretilen modüllerle inşa edilmiş en yüksek yapı olarak literatüre girmiştir.

Polonya’da üretilen her şeyi ile tamamlanmış otel odası modülleri, vinçlerle üst üste yerleştirilerek söz konusu inşaat bitirilmiştir. İspanya’da 2015 yılında çok özel bir doğal alanda konumlanan Vivood Otel de yine 25 özel modülün araziye neredeyse hiç temas etmeyecek şekilde planlanmış temeller üzerine fabrikada üretilen odaların yerleştirilmesi ile inşa edilmiştir. Bu gibi örnekler her geçen gün hemen her yerde artmaya devam etmektedir.

Elon Musk’ın, Boxabl adlı firmanın ürettiği modülde yaşadığını belirtmesi de son zamanlarda mini yaşam alanları modelinin popülerliğine çok büyük katkı sağlamıştır. Üstelik bu popülerlik, yatırımcılardan alınan yüksek miktarlı yatırımlarla da taçlandırılmıştır.

Risk Sermayeleri ve Melek Yatırımcılar, Büyük Bir Algıya Sahip

Mini yaşam alanları üretimi konusunda risk sermayeleri ve melek yatırımcılar da büyük bir algıya sahiptirler. Nitekim Plan Prefab firmasının birkaç ay önce C turunda aldığı 220 milyon dolarlık yatırımı, bu yüksek algının bir örneği olarak verebiliriz. Avrupa’da özellikle Hollanda’da ve İsveç’te mimarlık bürolarının geliştirdiği çok farklı mini alan çözümleri de yüksek bir büyüme potansiyeline sahiptir.

İnşaatlarda farklı yapı malzemeleri kullanımının yanı sıra BIM (yapı bilgi modellemesi) süreçlerinden faydalanılarak ve teknolojik polimer gibi değişik çözümler düşünülerek yaratıcılığın sınırları zorlanmaktadır.

Anadolu’nun kadim tarihi bize, insanların mini yaşam alanları konusunda muazzam bilgiler ve fikirler vermektedir. Zira bahsi geçen bölgede taştan, ahşaptan, kerpiçten ya da topraktan çok farklı yaşam alanı çözümlerine şahit olunmaktadır. Ancak bizim asıl konumuz bu işin endüstriyel bir hâl alması olduğundan, belirttiğim geçmişi hızlıca geçebiliriz.

Özellikle Adapazarı depreminden sonra nasıl ki hazır beton bir anda yükseldiyse, çelik malzeme ile yapısal elemanların üretilmesi de hızlı bir yükseliş göstermiştir. Uzun süre farklı ülkelerin yönetmeliklerinden faydalanılarak yapılan işler, 2018 yılında yönetmeliklerimizdeki yerini almıştır. 2005’teki konut sektörü patlaması ile şantiye kurulumları arttığı için prefabrik üretim de bundan etkilenmiştir.

Firmalarımız özellikle yurt dışında farklı coğrafyalarda çok büyük projelerin partnerliğini üstlenmiştir. Bunun dışında zaten özellikle Ege kıyılarındaki sit alanlarında bahçelerine kapak tahtalarından yapılan ahşap bungalovlarla oluşturulan pansiyonlarımızın hem sayısı hem de niteliği hemen her yerde yoğun bir artış göstermiştir.

Ülkemizde Mini Yaşam Alanları, İki Farklı Alanda Yoğun Bir Üretim Fırtınasında

Şimdilerde ise ülkemizde mini yaşam alanları, iki farklı alanda yoğun bir talep ve üretim fırtınasına yakalanmış durumdadır. Normalde ucuz barınma ihtiyacı için geliştirilen tekerlekli evler (tiny house diye daha popüler bir ismi de var), bizde imarsız arazilerde yapılaşabilme ya da sit alanlarındaki yapı yasaklarından kaçabilme amacı ile çok yüksek bir gelişim göstermiştir. Bu işteki potansiyeli gören irili ufaklı her oyuncu, üretici pozisyonu almıştır.

Ayrıca özellikle soğuk kuzey ülkelerinde gelişen üçgen kabinler (bunun da popüler tarifi a-frame olarak geçiyor), Karadeniz ve Marmara bölgesinde yoğun bir şekilde üretilmektedir. Tüm bu hızlı gelişmeler, her zamanki gibi tam bir kaos ortamında ilerlemektedir.

Türkiye, Mini Yaşam Alanları Konusunda Çok Ciddi Fırsatlara Sahip

Türkiye’nin imkânlarını göz önüne aldığımızda mini yaşam alanları konusunda çok ciddi fırsatlara sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle son 20 yılda kurulan makine parkları, taşıyıcı sistemlerin üretimleri konusunda önemli bir olanak oluşturmaktadır. Ayrıca sektörümüz; kaplama, yalıtım ve aksesuar gibi yardımcı yapı malzemelerinin hem üretilmesi hem geliştirilmesi konusunda oldukça yetkin ve tecrübelidir.

Öte yandan son zamanlarda gündemimize gelen barınma problemlerimiz ve Paris Anlaşması’nın getirdiği sürdürülebilirlik kriterleri de bu tip yaşam alanı çözümlerinin geliştirilmesi için tetikleyici etkenler olarak öne çıkmaktadır.

Doğru tasarımlar ve iş modelleri geliştirilebilirse Türkiye’nin coğrafi konum avantajı ile lojistik çözümlerde de öne çıkacağı ayrı bir gerçekliktir…

Kamuya da Görevler Düşmektedir

Her şeyi özel sektörden ve girişimciden beklemek olmaz. Bu noktada kamunun yapması gerekenleri de sıralamak elzemdir.

İşin başında imar kanunları ve planlarında önemli düzenlemeler yapılarak bu tip endüstriyel mini yaşam alanlarının yapılaşma koşullarına bazı esneklikler ve tanımlamalar getirilmelidir. Bu sistemler barınma amacının dışında ticari faaliyetler ve turizmde de kullanılacağı için hem merkezi yönetim hem de yerel yönetimler; ruhsatlandırma ve muhasebeleştirme konusunda geliştiricilere kolaylıklar sağlamalıdır.

Sistemin özelliği gereği, arazi ve yapı kiralama faaliyetlerinin de regüle edilmesi doğru olacaktır. Bu kavramdaki alanlar geleneksel inşaattan farklı olarak endüstriyel bitmiş ürün şeklinde değerlendirilerek hukuki tanımlamalarının ve finansman enstrümanlarının geliştirilmesi, sektörün gelişimini hızlandıracaktır.

Geliştirilebilecek Proje Fikirleri

Mini yaşam alanları ile geliştirilebilecek proje fikirlerini ortaya koyarak yazımızı sonlandırabiliriz.

Öncelikle farklı ve zorlu coğrafyalarda ekolojik, sağlık ya da deneyim turizm tesisleri geliştirilebilir. Şehrin farklı noktalarında atıl alanlarda ya da basit bir konstrüksiyon ile baza oluşturulabilecek yerlerde; mini ofis parklar, kısa dönem kiralama alanları gibi yaratıcı çözümler sağlanabilir. Müstakil evlerin bahçelerinde evlere ek odalar, mini ofisler ya da uzun süre kiralanabilir modüller üretilebilir. Avrupa’ya yakınlığımız sebebi ile doğru tasarımlarla çok önemli bir ihracat kalemi olarak da mini yaşam alanlarını değerlendirmek yerinde olacaktır. Doğru bir takım ve doğru bir fikirle çok başarılı sonuçlar ortaya çıkacaktır.

PaylaşGönderPaylaşTweetPaylaş
Önceki

İMSAD: İnşaat Malzemeleri Pazarı Yüzde 6 Büyüdü

Sonraki

Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü Yarıyıl 2022

Sonraki
Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü Yarıyıl 2022

Türkiye Gayrimenkul Pazarı Görünümü Yarıyıl 2022

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları
Mevzuat

İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları

Müberra Oflaz
4 Ocak 2023

Bir kentin/bölgenin geleceği ve gelişimi için yol haritası hükmünde olan imar planları; bakanlıklar ve belediyeler tarafından organize edilir. Yasa koyucular,...

Devamını Oku
Konut Piyasasında 2023 Nasıl Geçecek?

Konut Piyasasında 2023 Nasıl Geçecek?

24 Ocak 2023
Aidatlarla İlgili Kurulan Birim: Algılanan ve Gerçek

Bakanlıktan Aidatlarla İlgili Özel Birim

31 Ocak 2023
3. Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı 1. Gün

2 Şubat 2023
Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?

Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?

17 Ekim 2022

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Gündem

Sosyal Konutta Hayaller ve Gerçekler

19 Ağustos 2022
Mevzuat

Konaklama Vergisi ve Uygulamada Son Durum

3 Kasım 2022
Sektör

Şantiye Yönetimi

6 Haziran 2022
Sektör

Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımının Temel Unsurları

26 Eylül 2022
EMSAL.COM

Emsal.com, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden gayrimenkul sektörüne ışık tutmak amacıyla kurulmuştur.
 
Sektörün önemli konu başlıklarına dair farkındalığı hem üretici hem de tüketici açısından artırmak adına uzman kalemlerin görüşlerine yer verilen bu platformda, söz konusu alan; geniş bir perspektiften mercek altına alınmaktadır.
 
Emsal.com;

  • Uzman görüşlere ev sahipliği yapar,
  • Gayrimenkul sektörünün dijital kütüphanesidir,
  • Güvenli, kaliteli, tarafsız ve özgün içerikler yayınlar.

  • En Çok Okunanlar

  • İmarda Terimler ve Hesaplamalar
  • Yeni Evim: Ev İsteyenlere İmkân
  • Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?
  • İmar Planı Tadilatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Vaziyet Planı Nedir?
  • Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı?
  • Ruhsata Tabi Binaların Yıkım Mevzuatı
  • Değer Artış Kazancı Tespitinde İktisap Tarihi
  • Mimaride En Çok Kullanılan Yapı Malzemeleri
  • Kentsel Gelişimde Sürdürülebilir Modeller
  • Kategoriler

    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Yazarlar

    Politikalar

    • Yayın İlkeleri
    • KVKK Aydınlatma Metni
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    E-Bülten

    Tüm güncel gelişmeler ve haberler için
    e-posta listemize abone olun!

      • Hakkımızda
      • Künye
      • Etkinlikler
      • İletişim

      © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

      No Result
      Tüm Sonuçları Göster
      • Gündem
      • Sektör
      • Mevzuat
      • Analiz
      • İnovasyon
      • Sürdürülebilirlik
      • Söyleşi
      • Etkinlikler
      • Konular
      • Hakkımızda
      • Künye
      • İletişim

      © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

      Deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK uyarınca kullanılan çerezler yönetebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın.