İçindekiler
Metaverse Başarılı Oldu mu?
Çok değil daha 8 ay öncesine kadar metaverse’ün ne kadar büyük bir devrim olduğunu konuşuyorduk. Karizmatik markalar metaverse evreni üzerinde mağazalar açıyor, şehirler bu sanal evrende yeniden şekilleniyor, uçuk kaçık rakamlara arsalar satılıyordu. Örneğin 31 Aralık 2021’deki gazete haberlerine göre metaverse Türkiye evreninde 20 bin parsel satılmış, bu satışların 11 bini İstanbul üzerinde gerçekleşmişti. Hatta öyle ki İstanbul Boğazı ve İstiklal Caddesi çevresinde hiç metaverse arsası kalmamıştı.
Böyle bir gündemde gayrimenkul geliştirme firmaları da metaverse’te de projeler yapacak, satışlarını bu evrendeki sanal ofisten kripto paralarla ya da NFT’lerle gerçekleştirebileceklerdi. Sonra bir anda metaverse’e olan ilgi bıçak gibi kesiliverdi. Teknoloji geliştiricileri yatırımlarını durdurdu, hatta bu alanda çalışan ekiplerini işten çıkardı. Muhtemelen bu evrenden arsa alanların da yatırımları bir nevi buhar oldu.
Yapay Zekânın Hızlı Yükselişi: ChatGPT
Şimdi de tüm insanlık olarak başka bir teknoloji devriminin başlangıcına tanıklık ediyoruz: Yapay zekâ! 2023 yılının başında OpenAI isimli firmanın geliştirdiği dil modeli ChatGPT 3 lanse edildi ve bir anda büyük bir fırtına kopardı. Karşınızda bir insan varmış gibi sizinle sohbet eden, işten de sanattan da konuşan, şiirler, öyküler yazabilen ChatGPT’nin yanı sıra kısa zaman içinde başka dil modelleri de ortaya çıktı. Sadece yazılı içerik mi? Tabii ki hayır, Midjourney gibi yapay zekâların muhteşem görseller üretebildiğini de gördük. Hatta geçtiğimiz günlerde reklam filmini bile izledik.
Ancak metaverse’ün getirdiği hayal kırıklığı ile ChatGPT’ye de gelip geçici bir teknoloji mi diye şüpheli gözle bakanlar var.
Yapay Zekâ Gelip Geçici Bir Teknoloji Trendi mi?
Açıkçası kişisel görüşüm tanık olduğumuz yapay zekâ devrimi hiç de gelip geçici bir teknoloji değil. Çünkü eskimeyen, yeni bilgi girişleri ile sürekli kendini tazeleyen -ChatGPT bu süreci eğitimine devam etmek olarak yorumluyor- bir teknoloji olarak yükselmeye devam edecek. Bu teknolojiyi her kullanışımda açıkçası Terminatör filmlerindeki insanlığı yok etmek isteyen Skynet isimli yapay zekâ aklıma geliyor ve ürperiyorum. Nitekim ChatGPT’yi yaratan OpenAI firmasının CEO’su Sam Altman da yapay zekânın toplumu yeniden şekillendireceğini söylerken aynı zamanda büyük risklerin olduğunun altını çizerek bundan korktuğunu ifade ediyor.
Yapay Zekâ, Gayrimenkul Sektörü İçin Neler Düşünüyor?
Yapay zekâ hakkındaki kötü düşünceleri bir kenara koyalım ve bugün içinde bulunduğumuz gayrimenkul sektörü için yapay zekânın neler düşündüğünü, sektörümüzün hayatını nasıl kolaylaştıracağını öğrenelim.
Burada sözü ChatGPT’ye bırakıyorum:
En güncel bilgilerinle Türkiye’deki gayrimenkul pazarını kısaca nasıl değerlendiriyorsun? Sorunlar ve çözümleri nelerdir?
Yapay zekâ olarak, Türkiye’deki gayrimenkul geliştiricilerine ne tür yardımlarda bulunabilirsin?
Sizce de dili çok akıcı ve tespitleri çok yerinde değil mi? Muhakeme yeteneğinin olmaması dışında bana göre şu an için tek sorun, bilgilerinin çok güncel olmamasında görünüyor. 2021 yılını sindirmiş olan yapay zekâ, tahminlerini de o yılın verilerine ve gidişatına göre yapıyor. Kısa süre içinde çok daha güncel versiyonlarıyla daha taze yorumlar ve öneriler alacağımıza eminiz. Tüm bunların yanı sıra yazışırken insanı çok iyi taklit etse dahi yine de o insani dokunuşun eksikliğini bir süre hissedeceğiz.
Yapay Zekâ, Geliştirmeden Pazarlamaya Kadar Gayrimenkul Sektörüne Fayda Sağlayacak
Yapay zekânın çeşitli programlara entegre edilerek ve hatta kendi yazılımını kendi geliştirerek, gayrimenkul geliştirme aşamasından pazarlama ve satışa kadar birçok alanda sektöre katkı vereceği açık. Hem de herkesin kullanabileceği şekilde.Çok kısa süre içinde yapay zekâyı kullanan çok sayıda program ve uygulamayla karşı karşıya kalacağız. Bu teknoloji metaverse trendi gibi kısa soluklu olmayacak, hatta belki de metaverse’ü de yeniden ayağa kaldıracak.
Diğer yandan yapay zekâ ile birlikte post-truth dönem uzunca bir süre daha devam edeceğe benziyor.