İçindekiler
Varlık Yönetimi Nedir?
Varlık yönetimi genel bir tanımlamayla, elde edilen yatırım portföyünün profesyonel şekilde yönetilme işi olarak belirtilebilir. Bu hizmete ihtiyaç duyan kurum ve kuruluşlar, varlıklarının doğru bir şekilde yönetilmesini sağlayarak finansal kazanımlarını muhafaza etme imkânı elde etmektedir.
Varlık Yönetim Şirketi Nedir?
Bankalar başta olmak üzere bazı kuruluşlar için ciddi önemi bulunan varlık yönetimi hizmetleri, bu alanda gerekli onaylarını almış ve profesyonel şekilde faaliyet gösteren varlık yönetim şirketleri tarafından gerçekleştirilir. Bu firmalar, hizmet verdiği kurumların tahsilat giderleri ile alacak yönetim sürelerini azaltmayı ve aktif verimliliğini arttırmayı hedefler.
31541 sayılı, 14 Temmuz 2021 tarihli Resmî Gazete’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayımlanan “Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları ile Devralınacak Alacaklara İlişkin İşlemler Hakkında Yönetmelik”, varlık yönetim şirketlerini şu şekilde tanımlamaktadır:
Kaynak kuruluşların alacakları ile diğer varlıklarının satın alınması, tahsili, yeniden yapılandırılması ve satılması amacına yönelik olarak faaliyet göstermek üzere Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine göre izin alarak kurulan şirketleri ifade eder.
Varlık Yönetim Şirketleri Faaliyetleri Neler?
Türkiye’de varlık yönetim firmalarının faaliyet konuları yasal bir zemine oturtulmuş ve söz konusu hizmetler net bir şekilde çerçevelenmiştir. Yine ilgili varlık yönetim yönetmeliğinde Türkiye’de faaliyet gösteren varlık yönetim şirketlerinin faaliyet alanları, madde madde şu şekilde belirtilmiştir:
a) Sigortacılık alanı dışında faaliyet gösteren kaynak kuruluşların ana faaliyet konularından doğan alacakları ve diğer varlıkları ile sigortacılık alanında faaliyet gösteren kaynak kuruluşların yalnızca kredi sigortası hizmetinden doğan alacaklarını devralabilir, devredebilir, devraldığı alacakları tahsil edebilir, varlıkları nakde çevirebilir veya bunları yeniden yapılandırarak devredebilir.
- b) Alacakların tahsili amacıyla edindiği gayrimenkul veya sair mal, hak ve varlıkları işletebilir, kiralayabilir, teminata konu edebilir, devredebilir ve bunlara yatırım yapabilir.
- c) Sağlanan finansman toplamının öz kaynaklarının üç katını geçmemesi şartıyla alacaklarını tahsil etmek amacıyla borçlularına ilave finansman sağlayabilir.
ç) Kaynak kuruluşların ana faaliyet konularından doğan alacakları ile diğer varlıklarının tahsilatı, yeniden yapılandırılması veya üçüncü kişilere devri konularında aracılık, destek ve danışmanlık hizmeti verebilir.
-
d) Ana faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere sermaye piyasası mevzuatı dâhilinde ve gerekli izinleri almak kaydıyla faaliyette bulunabilir ve menkul kıymet ihraç edebilir, fon kurabilir, ihraç edilmiş menkul kıymetlere yatırım yapabilir.
-
e) Alacaklardan dolayı edinilmek zorunda kalınan iştirak payları dışında, yalnızca faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla sınırlı olmak üzere iştirak edinebilir.
-
f) Şirketlere kurumsal ve finansal yeniden yapılandırma alanlarında danışmanlık hizmeti verebilir.
Varlık Yönetim Şirketlerinin Sağladığı Avantajlar Neler?
Faaliyet alanlarından da anlaşılacağı üzere varlık yönetim şirketleri, hizmet verdiği kurum / kuruluşların iş yükünü azaltmakta ve finansal açıdan da gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle genellikle büyük ölçekli kuruluşlar, varlık yönetim firmalarından hizmet almaktadır.
Varlık Yönetim Şirketleri Hangileri?
BDDK’nin yayımladığı listeye göre Türkiye’de aktif olarak toplam 22 varlık yönetim şirketi faaliyet göstermektedir. Varlık yönetim hizmeti veren ve faaliyet izni iptal edilen firmaların sayısı ise 15’tir.
Varlık Yönetim Şirketlerinin Denetimi Nasıl Gerçekleşiyor?
Ülkemizde aktif şekilde faaliyet gösteren varlık yönetim firmaları, BDDK’nin denetimi altındadır. BDDK, mali durumları sıkıntıya sürükleyecek durumları tespit etmesi durumunda varlık yönetim şirketlerinden gerekli tedbirleri almasını isteyebilir. Yine varlık yönetimi şirketleri de BDDK’nin taleplerini uygulamakla yükümlü tutulmuştur.
Varlık Yönetim Şirketi Nasıl Açılır?
Varlık yönetim şirketlerinin kurulabilmesi için çeşitli şartların sağlanmış olması gerekmektedir.
Kuruluş iznini BDDK’den edinmesi gereken varlık yönetim firmalarının anonim şirket şeklinde kurulması, ödenmiş sermayesinin 20 milyon TL’den az olmaması (bu rakam her yıl TÜİK tarafından açıklanan üretici fiyat endeksinin iki katını geçmemek kaydıyla BDDK kararıyla yükseltilebilir), tüm hisse senetlerinin nama yazılı ve nakit karşılığı çıkarılması, unvanında “varlık yönetim şirketi” ifadesinin yer alması ve ilgili mevzuat hükümlerine uyumlu olması gibi bazı şartlar öne çıkmaktadır.
Kaynakça: