İçindekiler
Öngörülemeyen maliyetleri, çeşitli riskler taşımaları ve geleneksel inşaat projelerine göre farklı bir yönetim süreci içermelerinden dolayı yeşil bina yapımında kullanılan yeni teknolojiler, yaygın şekilde tercih edilmemektedir. Bunlardan sonuçla, inşaat sektöründe yeni teknolojiler yerine daha çok geleneksel yöntemler uygulandığından dolayı yeşil bina üretiminin benimsenmesi de zorlaşmaktadır.
Yeşil Bina Projelerinin Üretimindeki Zorluklar
Çeşitli ülkeler referans alınarak yeşil bina projelerinin benimsenmesinin önündeki zorluklar analiz edilmiştir. Bunlar;
- Proje,
- Planlama,
- Maliyet,
- Eğitim,
- Malzeme,
- Teknoloji ve
- Dış etkenler olmak üzere 7 ana kategoride ele alınmıştır.
Yeşil Binaların Yaygınlaştırması İçin Atılacak Adımlar
Yeşil bina projelerinin yapımına dair gelişmiş ve gelişmekte olan 12 ülke arasında gerçekleştirilen literatür taraması sonucunda, en sık karşılaşılan zorluklardan biri proje ve ilk sermaye maliyetlerinin yüksekliğidir. Hükûmetin “yeşil binanın pahalı olduğu” algısı ve mevcut “ekonomik koşullar” karşısında ekonomik teşvikler oluşturması; müşterileri, karar vericileri veya inşaat ekibinin herhangi bir bölümünü yeşil bina projelerine dahil olmaya ikna edecektir.
Proje ekiplerindeki personellerin eğitim eksikliği de bu kapsamdaki bir diğer zorluk olarak ifade edilmektedir. Eğitim, yeşil bina üretimini arttırmak için genel olarak kilit bir konudur. Yeşil binanın yararlarını anlatan güvenilir araştırmaların ve eğitim programlarının yetersizliği, bu binalara karşı talebin az olmasının nedenleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Farklı paydaşlara yönelik verilebilecek eğitim programlarıyla, sürdürülebilir inşaat talebini artıran yeşil kavramlar, daha net anlaşılabilecektir.
Bunun yanında hükûmetin inşaat sektöründeki farkındalığı artırmak ve paydaşları teşvik etmek için yeşil bina üretimine ilişkin standartlar (yasa, yönetmelik, düzenlemeler, teşvikler vb.) getirmesi gerekmektedir. Çünkü hükûmet desteğini alan paydaşların, yeşil binaya olan talepleri artabilir. Ayrıca kamuda farkındalık eksikliğinden kaynaklı zorlukların giderilmesi adına, yeşil bina olarak tasarlanıp üretilmiş projelerin uzun vadede faydalarına yönelik daha fazla bilgi aktarılmalıdır. Böylece paydaşların sürdürülebilir tekniklere olan ilgisi de artacaktır.
Tüm bunların paralelinde, teşvikleri alan yeşil bina proje yönetim ekipleri, yeşil binaların faydalarını topluma iletebilirler. Böylece sürdürülebilir yeşil bina üretimine duyulan ihtiyaç konusunda ulusal farkındalık yaratılabilir.
Yeşil bina projelerinin üretiminde zorluklarla karşılaşılmaması adına aşağıda verilen hususlar özellikle dikkate alınmalıdır:
Proje
Geleneksel tasarım yerine entegre tasarım sistemi tercih edilmelidir.
Planlama
Saha faaliyetleri proje yöneticileri tarafından belirli aralıklarla kontrole tabi tutulmalıdır.
Maliyet
İlgili devletlere ait hükümetlerin kredi desteği ve vergi desteği gibi çeşitli teşvikler sağlaması gerekmektedir.
Eğitim
Üniversiteler sürdürülebilirlik ve yeşil bina kavramlarını benimsemeli ve ders programlarına bu yönde dersler dahil etmelidir.
Malzeme
Yeşil malzemeler için standart bir üretim ve dağıtım ağı yaratılmalıdır.
Teknoloji
İhtiyaç duyulan teknoloji transferinde başarılı olunabilmesi için ilgili dokümantasyonun iyi anlaşılması adına çalışmaların yapılması ve proje ekipleri arasındaki iletişimin kuvvetli olması gerekmektedir.
Standart Yönetmelik ve Düzenlemeler Yapılmalı
Yeşil ve sürdürülebilir yapı dünya çapında hem araştırmacılar hem de uygulayıcılar tarafından yoğun ilgi gören bir konudur. Gelişmiş / gelişmekte olan ülkeler çeşitli yeşil bina çalışmaları yürütmekte ve yayınlamaktadırlar. Mevcut literatür, yeşil bina projelerinin hem avantajlarının hem de itici ve zorlayıcı güçlerinin neler olduğu ile ilgili detaylı araştırılıp kategorize edilirse, bu konunun önemi daha net kavranacak, bu da gelecek çalışmalar için yol gösterici olacaktır.
Yeşil bina üretiminin yaygınlaşması için her ülkenin yerel koşullarına uygun olarak standart yönetmelik ve düzenlemeler yapması gerekmektedir. Yeşil bina projelerinde proje yöneticisinin bütünleşik bir proje yönetim anlayışıyla tüm paydaşları yönetmesi gerekmektedir. Böylece tüm ekibin ve paydaşların yeşil bina tasarımlarının gerektirdiği yenilikleri benimsemesi sağlanarak zorlukların aşılması kolaylaşır. Buna ilave olarak yeşil bina üretiminde proje yönetimi alanında yaşanılan zorluklara yönelik çözüm önerileri ve teşvikler de uygulandığı takdirde yeşil bina üretiminin benimsenmesi ve artması beklenmektedir.