İçindekiler
Getirilen yeni düzenlemelerle toprak yatırımının önemi artıyor. Öte yandan bu uygulamalar toprak yatırımının artık çok daha bilinçli bir şekilde yapılmasını da zaruri hâle getiriyor. Bu yazımızda; 18 Ocak 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve özellikle ‘Doğada bir yerim olsun’ mantığıyla toprak yatırımı yapanları yakından ilgilendiren yeni bir yönetmelik uygulamasından bahsedeceğim sizlere.
Tiny Houselar Mobil Ev Kapsamına Alındı
18 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yer alan 8112 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle “Mobil Ev” olarak hizmet veren turizm tesislerine düzenleme getirildi. Yürürlüğe giren yönetmelikle; tiny houselar için, imar planında kamping ya da kırsal / ekoturizm kullanımına ayrılmış alanlarda pansiyon işletme belgesi alınması koşulu getirildi. ‘İyi mi oldu?’ derseniz, kesinlikle ‘Evet’ derim. Çünkü doğaya yerleşmek; doğanın eko disiplinle kullanımını ve doğayla iç içe ama keyfekeder yaşamama alışkanlığını beraberinde getirmeli.
Tiny House Tip Onay Belgesi (O2 Belgesi) Nedir?
Yönetmelik değişikliği ile mobil evlerin ebatları da belirlendi. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 42. maddesinde römork; “Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz araç” olarak ifade edilmektedir. Sözü edilen yönetmeliğe göre, bir motorlu araç tarafından çekilen römork veya yarı römork motorsuz yük taşıma araçları “O sınıfı” olarak ifade edildiğinden tekerlekli tiny houselar, anılan yönetmelik düzenlemesine göre “O sınıfı” araç olarak tanımlanmaktadır.
Bunlar da kendi içinde ağırlıklarına göre aşağıdaki gibi dört alt sınıfa ayrılmaktadır:
- O1 Sınıfı: Azami ağırlığı 0.75 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.
- O2 Sınıfı: Azami ağırlığı 0.75 tonu aşan, ancak 3.5 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.
- O3 Sınıfı: Azami ağırlığı 3.5 tonu aşan, ancak 10 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.
- O4 Sınıfı: Azami ağırlığı 10 tonu aşan motorsuz yük taşıma aracıdır.
Şehir Yaşamından Doğaya Kaçış İlk Hedef
Doğaya yerleşerek sağlıklı yaşam sürmek, özellikle pandemi döneminden beri herkesin ilk hedefi. Arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri hızla yükseldiği için tarlalara tiny house koyarak yerleşmek, arazi alıcılarının en az %60’ının ilk tercihiydi. Ancak bunu belli esaslara bağlı tutmak şart hâle gelmişti. Hobi bahçelerinde olduğu gibi tiny houselar konusunda düzenleme yapmak da bir tür toprak reformu bence. Çünkü doğaya yerleşmek kadar, arazilerin verimli kullanımı da gelecekte yapılacak düzenlemeler kapsamında büyük önem taşıyor.
Tiny Houselara Yeni Zorunluluklar Getirildi
Yapılan son düzenlemeyle, sayısı 5’ten az olmamak kaydıyla tiny houselara kullanım koşulu getiriliyor. Pansiyonculuk kapsamına dâhil edildiği için;
- En az 5, en çok 49 adet tiny house kullanılması,
- Her bir konaklama biriminin en az 250 metrekare büyüklüğünde olması,
- Etrafının çevrili olması,
- Araçların periyodik olarak muayene edilmesi gibi zorunluluklar getirildi. Kısacası tiny house kullanımı artık işletmecilik esasına bağlı olarak uygulama esaslarına tabi olacak.
Yönetmelik tiny houseların işletme şeklinde gerçekleştirilmesini sağlayarak, doğada yerleşimi teşvik edici özelliğe de sahiptir. Doğal yaşamı kazançlı bir işletme şekline çevirmek ve doğaya yerleşmek isteyenlere bir ön uygulama olanağını sunmak da olayın başka bir artısı olarak öne çıkıyor.
Tiny House Düzenlemesi Kimleri İlgilendiriyor?
18 Ocak Tarihinde yapılan düzenleme, tiny house olarak ifade edilen mobil evlerin, turizm tesisleri boyutunu ele alan bir düzenlemedir. Kendi arsası üzerine veya kooperatif şeklinde tiny house almak isteyenleri ilgilendiren bir düzenleme değildir.
Düzenleme Esasının Uygulamada Takipçisi Olunmalı
Özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde çok sık görülen tiny houselar, kırsal bölgelerde düzenli yapılaşma ve eko kullanım konusunda sıkıntı yaratıyordu. Ancak burada önemli olan yazmak değil, uygulamak. Çünkü sadece bugünü değil geleceğimizi de ilgilendiren bir konuda yapılan düzenleme esasının uygulamada sıkı takipçisi olunmaması, ileride çok daha büyük karışıklıklara neden olacaktır.
Unutmayalım ki; bugün “çarpık kentleşme” adını verdiğimiz silüetin ana nedeni, toprak kullanımındaki başıboşluktur. Disiplinsizce gerçekleştirilen tiny house uygulamaları da gelecekte aynı kaderi paylaşacaktır. Bu nedenle uygulamanın disipline edilmesi olumlu olsa da takibinin yapılması, yazılmasından çok daha büyük önem taşımaktadır. Kısa ve orta vadede bu uygulamanın sonuçlarını hep beraber göreceğiz.