İçindekiler
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla takip edilen, inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmelerin aktarıldığı Hazır Beton Endeksi 2024 Nisan Ayı Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı.
İnşaat sektörünün en temel unsurlarından biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir gösterge olma yönüyle dikkat çekiyor.
Hazır Beton Endeksi Aşağı Yönlü Hareket Ediyor
Söz konusu endeks, şubat ve mart aylarında pozitif tarafta tutunan faaliyet endeksinin nisan ayında eşik değerin altına gerilediğini ortaya koyuyor. Veriler beklenti ve güven endekslerinin de aşağı yönlü hareket ettiğini gösteriyor. Rapora göre yılın ilk çeyreğinde rastlanan beklenti ve güven endekslerindeki bu düşük değer, nisan ayında faaliyette azalmaya neden olurken her 3 endekste yaşanan gerileme, hazır beton endeksini de aşağı çekmiş durumda.
Sektör Faaliyetlerindeki Azalma Önümüzdeki Aylarda da Devam Edebilir
Geride bıraktığımız nisan ayında beklenti dışındaki endekslerin geçen yılın aynı ayına göre azaldığını gösteren rapora göre en fazla daralma güven endeksinde görülüyor. Bunun yanında faaliyetteki azalışla birlikte beklenti endeksinin eşik değerin altında olduğu sonucu da dikkat çekiyor. Bu durumda faaliyetteki azalmanın önümüzdeki aylarda da devam edebileceği öngörülebilir.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, raporun sonuçlarına dair yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Faaliyet endeksi nisan ayında eşik değerin altına gerilerken beklenti ve güven endeksleri de aşağı yönlü hareket etmiştir. Beklenti dışındaki endeksler de geçen yılın aynı ayına göre azalmıştır. Bu durumda, faaliyetteki azalma önümüzdeki aylarda da devam edebilir.”
“İç Talebi Daraltmaya Yönelik Hamleler Konut Sektörünü de Olumsuz Etkileyecek”
Yavuz Işık, sektörün yeni projelere başlama isteğinin azalmasındaki faktörleri ise şöyle değerlendirdi: “Yılın ilk 3 ayında ipotekli konut satışları yüzde 53 azalmıştır. İpotekli satışların adedi 58 binlerden 27 binlere kadar gerilemiştir. İlk 3 aydaki toplam konut satışları geçen yıl ile neredeyse aynı olup yalnızca yüzde 1,3 gerileme göstermektedir. Son dönemde iç talebi daraltmaya yönelik hamleler konut sektörünü de olumsuz etkileyecektir. Seçim sonrası döneme dair olumsuz beklentiler ortadan kalkmış olsa da özellikle bankacılık sektörü aracılığıyla konut kredisi kullanımında faiz oranları ve kredi verme isteği açısından yaşanan sıkıntılar, inşaat sektöründe yeni projelere başlama isteğini azaltmaktadır.” dedi.