İçindekiler
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), yapı kimyasalları sektöründe piyasaya sürülen inşaat malzemelerinin mevzuata uygunluğunu sağlamak amacıyla, İnşaat Malzemeleri Kalite Takip Sistemi’ni (İMKTS) hayata geçirdi.
İstanbul Taksim’deki The Marmara Hotel’de 22 Ekim Salı günü gerçekleştirilen basın toplantısında; sistemin işleyişi, sektöre sağlayacağı katkılar ve yapı kimyasalları sektöründeki firmaların ürün test süreçleriyle kalite arttırma yöntemleri hakkında bilgiler paylaşıldı.
İMKTS’nin geldiği aşamanın ve ayrıntıların kamuoyuna duyurulduğu etkinliğe, sektör paydaşları ve ilgili firmaların temsilcileri de katılım sağladı. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, yaptığı açılış konuşmasında inşaat malzemesi sanayisinin ülkemiz için kritik öneme sahip olduğunu belirterek, ‘’Yapı kimyasalları sektörümüz de malzeme sanayimizin gelişimde önemli role sahip. Bu sebeple ürünler hem iç pazar hem de ihracat pazarları için gerekli niteliklere uygun olmalıdır. İMKTS sürecinde güvenilirliğe hassasiyetle odaklandık ve bu doğrultuda da çalışmaktayız’’ dedi.
Tayfun Küçükoğlu: “İnşaat Malzemeleri Sanayii Ülkemiz İçin Kritik Önemde”
Konuşmasına inşaat malzemeleri ve inşaat sanayiinin ülkemiz için önemine değinerek başlayan Tayfun Küçükoğlu, bu konudaki temel faktörleri şöyle sıraladı:
Ülkemizin gelişimi açısından sadece sektörümüzde değil birçok sektöre ilham verme özelliğinde bir projeyi tanıtacak olmanın en büyük heyecanı içindeyiz. Öncelikle size inşaat malzemesi sanayiinin ülkemiz gelişimi ve çağdaşlaşması açısından kritik öneminden bahsedeceğim. Türkiye İMSAD olarak inşaat malzemesi sanayimizin ülkemizin istenen çağdaşlaşma seviyesine ulaşmasındaki kritik önemini biliyoruz. Sorumluluklarıyla, bilinciyle bu değişime destek verebilmeyi bir vizyon meselesi hâline getirmiş vaziyetteyiz.
İnşaat malzemeleri sanayii ve inşaat sanayii ülkemiz için neden kritik? Burada beş temel faktörü belirtmek istiyorum. Bu beş temel faktörün ülkemizin hem bugünü hem yarınları için kritik önemde olduğunu düşünüyoruz.
-
Birincisi nüfus artışı ve kentleşme ihtiyacı.
-
İkincisi deprem güvenliği ve kentsel dönüşüm ihtiyacı. Ülkemiz nüfusunun yüzde yetmişinin deprem riskli bölgelerde oturduğunu biliyoruz ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın beyanlarına göre şu anda 6 milyon riskli konutun ülke çapında dönüşmesi lazım. Yaklaşık 20 milyon nüfusumuz burada bulunuyor.
-
Üçüncüsü deprem bölgesi ihtiyaçlarımız. Büyük bir tahribat ve uzun yıllar devam edecek bir dönüşüm ihtiyacı var.
-
Dört, her gün ihtiyacını daha da fazla hissettirecek, küresel iklim değişikliği ve buna bağlı gelişen ihtiyaçlara uyumlu, yeni konut üretimi ihtiyacı. Bu mücadelede konutlarımızın enerji verimi konutlara dönüşmesi de temel faktör. Bildiğimiz gibi ülkemiz gelişiminde en önemli sorunlardan birisi cari açığımız. Cari açığımızı oluşturan en önemli faktörlerin başında da enerji ithalatımız geliyor. Enerji ithalatımızı da azaltabilmek amacıyla en büyük enerji tüketim alanı olan konutlarda enerji verimliliğini sağlayabilmek millî bir meselemiz. Dolayısıyla bu açıdan da inşaat malzemeleri sanayiini çok önemli bir yere koyuyoruz.
-
Beşinci faktör de ülkemizin süratle gelişen, çağdaşlaşan sürecinde bu gelişim ihtiyaçlarına uyumlu olarak gerçekleşmesi gereken renovasyon. İnşaat malzemelerinin yıllık ekonomik koşullara bağlı olarak yüzde 40’ı ila 50’si, mevcut inşaatların iyileştirilmesinde kullanılıyor. 2003 verilerine göre 101 milyar dolarlık iç piyasa inşaat malzemesi üretiminin yaklaşık yarısı konutlarımızın daha nitelikli, konforlu olması için harcanıyor. Dolayısıyla 50 milyar dolar da bu ihtiyacı koyduğumuzda bu beş temel faktör inşaat malzemesi sanayimizin, ülkemizin gelişimi için ne kadar kritik rol oynadığını gösteriyor.
“Malzeme Regülasyonları Nitelikli Olmalı, Doğru Ürüne Doğru Belgelendirme Yapılmalı”
Tayfun Küçükoğlu, konuşmasının devamında inşaat malzemeleri sanayiinin daha sağlıklı büyüyebilmesi için İnşaat Malzemeleri Kalite Takip Sistemi’nde rol alan kritik faktörleri şöyle dile getirdi:
Birçok kategoride olduğu gibi yapı kimyasalları sektörümüz de inşaat malzemeleri sanayiinin gelişiminde kritik rol oynayan ve ortalamanın üstünde büyüme kapasitesine sahip, çok daha süratli büyümesi gerektiğine inandığımız bir sektörümüz. Dolayısıyla sektörümüzün büyümesine çok büyük önem gösteriyoruz ve İMKTS projesine destek veren 14 kuruluşumuz, çok sayıdaki kuruluş içinde büyük bir pazar payıyla sektörü yönlendirme özelliğine de sahip.
Sadece yapı kimyasalları sektörü değil, inşaat malzemeleri sanayimizin sağlıklı ve güçlü şekilde hem ülkemizde hem de dünya çapında büyüyebilmesi için İMKTS projesinde de rol alan iki önemli faktörü belirtmek istiyorum:
İlk olarak malzeme regülasyonlarının ülkemiz ve ihracat pazarlarının ihtiyaç duyduğu nitelikte olması gerekir. Ürettiğimiz mallar, ülkemizde talep gördüğü gibi ihracat kapasitesine de ulaşacak ürünler olmalıdır.
İkincisi, doğru ürüne doğru belgelendirme yapılmalı ve beyan edilen nitelikler üründe yer almalıdır. Bu da halkımızın ve ihraç ettiğimiz bölgelerdeki müşterilerimizin doğru ve güvenilir ürünlere ulaşmasını fevkalade önemli hâle getirecek. Bu anlamda ülkemizde önemli gelişmeler var. Biz de bu anlamda bir öncülük yapmak istedik. Bu istikrarlı yürüyüşün tüm sektöre yayılmasını ve ülkemizin kalitesi seviyesini yukarıya taşımasını diliyorum.
Ferdi Erdoğan: “Yurt Dışı Pazarlarının Hassasiyeti, Yurt İçi Pazarlarından Daha Fazla”
Sistemin işleyişine dair bilgileri aktaran Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, akredite kurumlarda yapılan testlerin sonuçlarının ilgili firmalarla paylaşıldığını ifade etti. Erdoğan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Test sonucunda ilgili standarda göre bir uygunsuzluk tespit edildiğinde ilgili firmaları uyararak, düzeltici faaliyet gerçekleştirmeleri için belirli bir süre veriyoruz. Bu süre zarfında firmalar, gerekli düzeltici faaliyetleri yapıyorlar ve tekrar ürünler test süreçlerinden geçiyor. Ayrıca bu sistemi hayata geçirirken Rekabet Kurumu‘ndan da gerekli izinleri alarak, sektörde pozitif rekabet şartlarının oluşmasına öncülük ettik. Bizi bu çalışmaya iten nedenlerden birisi de yurt dışı pazarları… Yurt dışı pazarlarının hassasiyeti, yurt içi pazarlarından biraz daha fazla gibi gözüküyor. Umarım bu çalışma, tüm sektöre örnek olur ve benzer çalıştırmalar geliştirme fırsatımız olur.”
Aygen Erkal: “İMKTS, Bir Sektörün Kendini Regüle Etmesinin Tek Örneği”
Sistemin hayata geçirilme sürecinin en başından itibaren görev aldığını vurgulayan Türkiye İMSAD Genel Sekreteri Aygen Erkal, şunları söyledi:
“İMKTS, ülkemizde, bir sektörün bu kapsamda kendini regüle etmesinin tek örneği. Bu sektörde üretim yapan firmaların ürünlerini toplayıp, test ediyoruz. Gerekirse düzeltici faaliyet istiyoruz. Aradan geçen sürenin sonunda ürünleri tekrar test ettiğimizde, düzeltici faaliyetin eğer işe yaramadığını görürsek o zaman ilgili mevzuat gereği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi’ne bildirimde bulunuyoruz. Daha sonra bakanlık, süreçlerini işletiyor.
“Yapmak İstediğimiz Şey Ceza Vermek Değil, Standartlara Uygunluk”
Bizim yapmak istediğimiz şey ceza vermek değil, biz işin pozitif tarafından konuyu ele alıyoruz. Aslında şu anda test ettiğimiz şeyler, standartlara uygunluk. Zaten firmaların hepsi standarda uygun üretim yapmak zorunda. Fakat yapı kimyasalları sektörü öyle bir sektör ki, çok rahatça standartların altında üretim yapılabiliyor.”