İçindekiler
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından aylık bazda yayınlanan ve inşaat sektörünün performans karnesi niteliğindeki “Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu 2022 Ağustos”, kamuoyunun bilgisine sunuldu.
Tıpkı diğer sayıları gibi; Yönetici Özeti, Türkiye İnşaat ve Yapı Sektörü, Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayi, Türkiye Ekonomisi, Dünya Ekonomisi, Dünya İnşaat Sektörü ve Özel Bölüm adlı bölümlerden oluşan raporun ilk kısmında inşaat sektörünün 2022 ikinci çeyrekte yüzde 10,9 oranında daraldığı belirtiliyor.
İlgili kısmın devamında ilgi çekici olan şu rakamlar paylaşılıyor:
2022 yılı ilk çeyrekteki yüzde 7,2 daralma da yüzde 7,7 olarak güncellenmiştir. Diğer iktisadi faaliyetlerdeki büyümeye karşın inşaat sektörü, ikinci çeyrek dönemde de küçülme göstermiştir. İnşaat sektörü böylece 2021 yılının üçüncü çeyreğinden başlayarak son 4 çeyrektir küçülme yaşamıştır. İnşaat sektörüne ilişkin açıklanan küçülme verileri ile sahadaki gelişmeler arasındaki uyumsuzluk ise daha belirgin hâle gelmiştir.
Raporun devamındaki bölümlerden öne çıkan ifadeler ise şöyle:
Türkiye Ekonomisi 2022 Yılı İkinci Çeyrekte Yüzde 7,6 Büyüdü
Türkiye ekonomisi 2022 yılı ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyümüştür. İlk çeyrek büyümesi ise yüzde 7,3’ten yüzde 7,5’e yukarı yönlü güncellenmiştir. Yüksek büyüme hızı, ikinci çeyrekte de korunmuştur. Ekonomik büyümede ihracat, sanayi büyümesi, yatırımlar ve özellikle hanehalkı tüketim harcamaları yüksek katkı sağlamıştır. 2021 yılında yüksek büyümeyi sağlayan ihracat, sanayi ve yatırım büyüme kompozisyonu 2022 yılının ilk yarısında da korunmuştur.
Küresel Para Politikalarında Daha Kuvvetli Sıkılaşma Beklentisi
Pandemi sonrası gelişmeler ile küresel ölçekte enflasyon, yükselme eğilimine girmişti. 2022 yılı başında ise Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan savaş, yükselen enflasyonda sıçrama yaratmıştır. Gelişmiş ülkelerin tamamında son 40-45 yılın en yüksek enflasyonları yaşanmaya başlamıştır. Gelişmiş ülke merkez bankaları yüksek enflasyon karşısında sıkı para politikalarına geçmektedir. Ancak bankalar, politikaların sıkılaştırılması konusunda geç kalmaları nedeniyle eleştirilmektedir. Büyük merkez bankaları ağustos ayında daha kuvvetli sıkılaşma taahhütlerinde bulunmuştur.
İnşaat Malzemeleri Fiyatları Resesyon Endişesiyle Ağustos Ayında Geriledi
İnşaat malzemeleri fiyatları ağustos ayında gerilemeye devam etmiştir. Küresel yavaşlama ve resesyon endişeleriyle inşaat malzemeleri fiyatlarında düşüşler yaşanmıştır. Yine Çin’de gayrimenkul ve konut finansman sektöründe yaşanan sıkıntıların yarattığı endişeler sonucu inşaat malzemeleri fiyatları gerilemiştir. ABD Merkez Bankasının para politikasında sıkılaşma adımları ve faiz artışları ile güçlü dolar da inşaat malzemeleri fiyatlarını baskılamıştır.
Küresel Ölçekte Konut Piyasalarında Riskler Artıyor
Raporun son kısmı olan “Özel Bölüm” başlığının içerisinde ise küresel ölçekte parasal sıkılaşma ve faiz artışları nedeniyle konut piyasalarında risklerin arttığı bilgisi paylaşılarak şu ifadelere yer veriliyor:
İnşaat malzemeleri sanayisinde üretim artışları dalgalanma göstermeye devam etmektedir. Son aylarda inşaat malzemeleri sanayi üretimi bu kez zayıflama eğilimi içinde bulunmaktadır.
Salgın nedeniyle 2020 yılının ilk yarısında daralan inşaat malzemeleri sanayi üretimi 2020 yılının ikinci yarısında toparlanmaya başlamıştı. Yurt içinde inşaat ve konut sektörüne verilen destekler, mevcut inşaat işlerinin hızla tamamlanmasına vesile olmuştu. Yine aynı dönemde yurt dışından inşaat malzemesi talebindeki toparlanma da üretim artışını desteklemişti.
Çalışmanın tamamını inceleyin.