İçindekiler
İnşaat projelerinin tamamında başarılı bir süreç yönetimi için çeşitli uygulamalardan faydalanılır. Çerçevesi kanunlarla çizilen ve çoğunlukla zorunlu olan bu uygulamalardan biri de projenin geleceğinde büyük etkisi bulunan vaziyet planlarıdır.
Vaziyet Planı Nedir, Neler İçerir?
Vaziyet planı, herhangi bir inşaat projesindeki dış ögelerin tamamının gözler önüne serildiği çalışmalara verilen isimdir. Bu çalışmalarda inşa edilecek projenin; yol durumu, konumu, su/elektrik altyapısı gibi pek çok detaya yer verilmektedir.
Yapıların iç kısımlarının yer almadığı vaziyet planlarında, inşası gerçekleştirilecek binaların kat sayısı ve parsel sınırları da net bir şekilde belirtilmektedir. Devamında bahse konu planlarda projeye komşu yapıların da kat sayıları, konumları ve alanları da yer almaktadır. Ölçeklenerek hazırlanan vaziyet planları özetle, projenin ilgili arsadaki ve çevredeki konumunu belirtmektedir.
Vaziyet planı için Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde şu şekilde bir tanımlama yapılmaktadır:
Parselde inşa edilecek yapı veya yapıların; aplikasyon krokisindeki koordinatlara göre teknik mevzuata uygun olarak sayısal ve çizgisel şekilde gösterildiği, bahçe tanzimi, açık otopark ve otopark girişlerini, yangın kaçışlarını, bina yaklaşım mesafe ve kotlarını, kuzey yönünü, parseldeki teknik altyapıyı gösteren 1/500, 1/200 veya 1/100 ölçekli planı ifade eder.
Vaziyet Planı Ne İşe Yarar?
Projelerin inşa sürecinin öncesinde hazırlığı tamamlanmış olan ve inşaat sözleşmelerine eklenen vaziyet planları, sağlıklı bir süreç yönetimine ciddi fayda sağlamaktadır. Projenin dışının bir ön izlemesi olarak da tanımlanabilecek bu planlar sayesinde inşaat sonrasında ortaya çıkabilecek sorunlar, geç olmadan tespit edilebilmektedir. Bu durum da proje geliştiricilere hem zaman hem de maliyet avantajı sağlamaktadır. Zira geliştiriciler, vaziyet planları sayesinde tespit ettiği sorunlara hızlıca çözüm üretebilmektedir.
Tüm bunlara ilaveten vaziyet planları, pazarlama aşamasında alıcılara gösterilen üç boyutlu minyatür çalışmalarına da rehber olmaktadır. Günümüzde minyatür çalışmalar, satın alma kararına etkisi sebebiyle pek çok proje geliştirici tarafından kullanılmaktadır.
Vaziyet Planı Nasıl Çizilir, Nereden Alınır?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden temin edilen bir uygulama yardımıyla çizilen vaziyet planları, konunun uzmanları tarafından çizilmelidir. İleri derecede teknik bilgi gerektiren bu işlem, mimarlar ve alan uzmanı mühendisler tarafından gerçekleştirilmektedir. İlaveten vaziyet planlarının çizim sürecinin tamamında imar mevzuatını da göz önüne almak gerekmektedir.
Vaziyet Planını Kim Onaylar?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nda vaziyet planının onaylayıcısı olarak ilgili idare (belediye/il özel idaresi) gösterilmektedir.
İlgili kısım madde 68’de şu şekilde açıklanmıştır:
Toplu yapılarda; yapıların konumları, ortak nitelikteki yerler ve tesisler, bunların kullanılış amaç ve şekilleri, toplu yapı kapsamındaki parsel veya parsellerin tamamını kapsayacak şekilde, bir bütün olarak ilgili makamlarca onaylanmış imar plânı hükümlerine uygun olarak hazırlanmış vaziyet plânında ve projelerde belirtilir.
Kaynakça: