İçindekiler
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sitelerdeki aidatlarla ilgili denetimler için bir birim kurduğu haberi, neredeyse yazılı ve görsel basının tamamında yayınlandı.
Araştırmadan, incelemeden ve teyit edilmeden yapılan haberler; ne yazık ki işin içinde olmayan bir kesimi aldatıyor. Tıpkı aidat (avans gider payı) ne demektir, işletme projesi nasıl yapılır ve yatırım bütçesi ile farkı nedir? gibi konular hakkında bir ön bilgilendirme yapılmadan “aidatlardaki fahiş zamlar” şeklinde başlıklar atıldığı gibi…
Aidat artışlarıyla ilgili daha önceki yazımda; ülkemizin ekonomik durumuna, enflasyona işaret etmiş ve hangi oranlarda zammın kabul edilebilir olduğunu da belirtmiştim.
Yatırım Bütçeleri, İşletme Bütçelerine Dahil Edilmiş
Konuyla ilgili itirazlar artınca bir gerçek ortaya çıktı:
Profesyonel bir yönetim firmasından veya bu işi meslek edinmiş, eğitimler almış uzman bir yöneticiden destek almayan yönetim kurulları; kendilerinin de malik oldukları yapılarda bütçe hazırlarken yatırım bütçelerini de işletme bütçelerine dahil etmişler. Bunu kimisi bilerek kimisi de bilmeyerek yapmış…
İşletme ve yatırım bütçesi arasındaki fark ise şöyledir:
- İşletme Bütçesi = İşletme Projesi: Kiracılar ve mal sahipleri (malikler), yani herkes bu bütçeden sorumludur.
- Yatırım Bütçesi = Yatırım Projesi: Sadece mal sahipleri bu bütçeden sorumludur.
Bazı konuşmalarda veya yazılarda sürekli malik deniliyor, lütfen bunu karıştırmayalım. Malik sadece mal sahibidir, daire sakini kavramı ise hem kiracı hem de mal sahibini kapsar.
Aidatlarla İlgili Bakanlıktan Özel Birim
Gelelim Bakanlık konusuna…
Aidatlarla ilgili haberler 1 ay önce çıkmışken T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının konuyla ilgili denetim için birim kurduğu haberi yaklaşık 2 hafta önce basında yer aldı. Sizce bu kadar detaylı bir konu, 2 haftalık kısa bir sürede çözüme ulaştırılabilir mi? Zira mahkemeler yıllardır sonuçlanmayan dosyalarla dolu.
İşin özü şudur:
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünde Yapı Kooperatifleri Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren “Konut Politikaları Şube Müdürlüğü”nün ismi, “Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü” olarak değiştirildi. Üstelik bahsi geçen durum yeni değil, uzun süredir üzerinde çalışılan bir konudur. Bu vesileyle söz konusu gelişmelerin sağlanmasında büyük emek veren Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği (TRKTYD) Başkanı Suat Sandalcı’ya, şahsım ve sektörümüz adına teşekkür etmek isterim.
Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü Neden Kuruldu?
Birimin kurulma amacı toplu yapı/site/apartman vb. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na tabi olan yapıların yönetimi ile ilgili sorunların çözümüdür. Daha detaylı açıklayacak olursak söz konusu birim ile birlikte; merdiven altı dediğimiz yetkinliği olmayan yönetim firmalarının önünü kesmek, tesis yönetim firmalarının denetimini sağlamak ve en temelinde tesis yönetimlerinin zarar görmelerini veya usulsüz uygulamalarda bulunmalarını önlemek amaçlanmaktadır.
Birimle İlgili Oluşturulan Algı Gerçeği Yansıtıyor mu?
Ancak aidat konusuyla ilgili haberlerin en çok reyting aldığı bir dönemde neredeyse tüm haber kanalları bu gelişmeyi, algılanmasını istedikleri şekilde servis ettiler.
Neden mi böyle söylüyorum?
Çünkü bir durumun denetlenebilmesi için bu denetimi yapabilecek yetkinlikte memurun bulunması, denetim esaslarının belirlenmiş olması, bunlarla ilgili yönetmeliklerin çıkartılması gerekir. Bir de denetimlerin kayıt altına alınacağı bir sistemin kurulması elzemdir. Ancak günümüzde mevcut yapıların kayıtlı olduğu bir sistem henüz kurulmamıştır. Bunu yapabilmek için ülke genelindeki 634 sayılı Kanun’a tabi tüm yapıların kayıt altına alınması gerekmektedir.
Dahası bir gider kaleminin yatırım bütçesinde mi yoksa işletme bütçesinde mi olması gerektiği gibi detaylı inceleme yapabilecek seviyeye gelinmesi de çok kısa vadede çözülecek bir durum gibi durmamaktadır.
Birimin Kurulması, Şimdilik Sadece Tesis Yönetim Firmalarıyla İlgili Bir Gelişme
Bu detaylara inilmeyecekse de yapılacak denetimin içeriği başka ne olabilir ki? O yüzden bu birimin kurulmasının, şimdilik sadece tesis yönetim hizmeti sağlayan firmalarla ilgili bir gelişme gibi durduğunu söyleyebilirim. Ancak konuyla ilgili en sağlıklı açıklama, eminim Bakanlık tarafından yapılacaktır…