İçindekiler
sahibinden.com ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğiyle hazırlanan “sahibindex Kiralık Konut Piyasası Görünümü: Nisan 2023” raporunda depremden en çok etkilenen illerdeki (ocak-mart arasında) birikimli arz, talep ve fiyat değişimleri incelendi.
Mart ayı verileriyle hazırlanan çalışmaya göre deprem sonrası Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı, martta yüzde 157 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 97 TL’ye yükseldi.
Raporun özet kısmında yıllık kira artış oranı ile ilgili şu bilgiler aktarılıyor:
Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 127, Ankara’da yüzde 199, İzmir’de ise yüzde 186,5 olmuştur. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 122,2 TL, Ankara’da 77,5 TL, İzmir’de ise 93,1 TL’dir. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde artmıştır.
Kiralık konut talep göstergesi şubat ayına kıyasla yüzde 1,6 azalmıştır. Geçen yılın aynı ayına kıyasla ise kiralık konut talebi yüzde 25,2 daha yüksektir. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde azalmıştır.
Öte yandan, kiralık konut piyasasındaki bir diğer canlılık göstergesi olan ve kiralık ilanların ne kadar süre yayında kaldığını ölçen kapatılan kiralık ilan yaşı hem ülke genelinde hem de üç büyükşehirde düşmüştür.
Kiraların Artış Hızı Ankara’da ve İzmir’de Yükselirken İstanbul’da Düştü
Çalışmaya göre ülkemizde kira fiyatlarındaki yıllık değişim, 2022 Kasım-2023 Şubat arasındaki artıştan sonra mart ayında geriledi. Şubatta yüzde 189,5 olan yıllık kira fiyatlarının yıllık artış oranı martta yüzde 157’ye düştü. Geçen yılın aynı döneminde 37,7 TL olan Türkiye geneli güncel ortalama metrekare kira fiyatı 97 TL oldu.
Raporda verilen bilgiler kapsamında kiralık ilan metrekare fiyatlarındaki yıllık artış oranları Ankara’da ve İzmir’de yükselirken İstanbul’da düştü. Buna göre yıllık kira fiyatı artış oranı şubattan marta, Ankara’da yüzde 153’ten yüzde 199’a, İzmir’de yüzde 182,1’den yüzden 186,5’e yükseldi, İstanbul’da ise yüzde 138,5’ten yüzde 127’ye düştü. Ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları İstanbul’da 122,2 TL, Ankara’da 77,5 TL, İzmir’de ise 93,1 TL olarak belirtildi.
Ankara’da Kiraların Artma Nedeni: Yüksek Talep
Raporda Ankara’da hızla yükselen kira fiyatlarına dikkat çekilerek şu açıklamalara yer veriliyor:
Depremden etkilenen illerimizdeki vatandaşların önemli bir bölümü diğer illere göç etmiştir. İstanbul ve İzmir’e kıyasla Ankara’nın deprem bölgesine yakınlığı ve deprem riskinin daha düşük olduğuna dair yaygın kanaat gibi nedenlerle depremzedelerin tercih ettiği bir il olmuştur. Ankara’daki konutlara olan yüksek talep bu ilimizdeki kira fiyatlarında görülen yüksek artışın önemli bir nedenidir. Diğer bir neden ise Ankara’da kiralık konut arzının düşmesidir. Bu iki etken Ankara’daki yıllık kira fiyat artış oranının ocaktan marta yüksek oranda artmasına sebep olmuştur (yüzde 144’ten yüzde 199’a).
Büyükşehirlerde Yıllık Kira Artışları Farklılık Gösteriyor
Çalışmada mart ayında yıllık ortalama kira artışının ülke genelinde yüzde 157 olduğu ve büyükşehirlerdeki cari kira artış hızlarının farklılık gösterdiği belirtildi. Raporda en yüksek ve en düşük kira artışının görüldüğü iller şöyle belirtildi:
Mart verilerine göre bütün büyükşehirlerdeki yıllık kira fiyatı artış oranı yıllık TÜFE enflasyon oranından (yüzde 50,5) yüksektir.
En yüksek fiyat artışı görülen iller: Malatya (yüzde 307,7), Trabzon (yüzde 251,7), Kahramanmaraş (yüzde 212,5), Denizli (yüzde 211,1) ve Ordu’dur (yüzde 203,2).
En düşük kira artışının görüldüğü iller: İstanbul (yüzde 127), Van (yüzde 123,5), Erzurum (yüzde 123,4), Diyarbakır (yüzde 111,9) ve Muğla’dır (yüzde 70,4).
Çalışmanın tamamını PDF olarak görüntüleyin.