İçindekiler
Deprem, Türkiye’nin en acı gerçeklerinden bir tanesi… Geçmişten günümüze coğrafyamızda meydana gelen depremler nedeniyle yaşadığımız acı kayıplar, bu durumu net bir şekilde gözler önüne seriyor. Geride kalanlarda da ciddi psikolojik problemler yaratan depremler, şüphesiz toplumun her kesiminin ortak mücadele etmesi gereken doğal afetlerden biri.
Şehir planlama, depreme dayanıklı yapı tasarımı ya da var olan yapının güçlendirilmesi gibi faaliyetlerin tabii ki gündemimizin ilk sıralarında olması gerekiyor. Ancak yaşam alanlarımızda depreme karşı hazırlıklı olmamız da en az bunlar kadar önemli. Şimdi kendimize, cevabını hep birlikte irdeleyeceğimiz şu soruları soralım: “Depreme nasıl hazır olmalıyız? Depremden önce evimizde ne gibi önlemler almalıyız?”
Depreme Nasıl Hazır Olmalıyız?
Yaşanacak kayıpları azaltmak adına deprem öncesi alınacak önlemler konusunda yeterli bilince sahip olunmalıdır. İşte madde madde deprem hazırlık rehberi…
Risk Analizini İhmal Etmeyin
Öncelikle olası depremlerden nasıl etkileneceğinizi öğrenmek için gayrimenkulünüzün bulunduğu bölgedeki deprem riskini belirleyin. Faya yakınlık durumu, zemin kalitesi gibi pek çok teknik etkenin hesaba katılacağı bu risk analizi, bölgenize özel önlemler almanızı sağlayacaktır.
Sabitlenmeyen Eşyalarınız Ciddi Risk Barındırıyor
Evinizde bulunan gardırop, televizyon ünitesi, portmanto, elektrik sobası gibi sarsıntı anında risk oluşturabilecek eşyaları mutlaka duvara sabitleyin ve bu işlemin sağlıklı yapıldığından emin olun. Bu esnada taşıyıcı kısımlara kesinlikle zarar vermeyin. Yaşadığınız yapı yıkılmasa dahi şiddetli bir sarsıntı durumunda sabitlemediğiniz eşyalar, ciddi yaralanmalara sebep olabilir.
Yine evinizdeki mobilyalarınızın üzerinde bulunan taşınabilir eşyalarınızın altına da plastik tutucular yerleştirerek sarsıntı anında kaymasını engelleyebilirsiniz.
Önemli Evraklarınızı Yedekleyin
Kimlik kartlarınız, pasaportlarınız, banka cüzdanlarınız ve sağlık raporlarınız gibi önemli evraklarınızın yedeklerini alın ve afet çantanıza yerleştirin. Devamında söz konusu evrakları, bölgeniz dışında yaşayan güvendiğiniz en az bir kişiyle de paylaşın. Böylelikle afet anında kaybolabilecek önemli belgelere erişiminiz kolaylaşacaktır.
Açılabilecek Kapakların Kilitlerini Kontrol Edin
Evinizin içerisinde bulunan dolaplarınızın kapaklarının sağlam kapandığından emin olun. Kolay açılabilen, kilitleri sağlam olmayan dolapların içindeki eşyalar sarsıntı anında düşerek size ve sevdiklerinize zarar verebilir.
Gaz Vanalarına ve Elektrik Sigortalarına Dikkat!
Depremle birlikte gaz kaçağı ve yangın gibi riskler de ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple evinizde bulunan gaz vanalarını ve elektrik sigortalarını otomatik hâle getirmeniz akıllıca olabilir.
Binanızda Yangın Söndürme Cihazları Bulundurun
Yaşadığınız binalardaki ortak alanlarda muhakkak yangın söndürme cihazları yer almalıdır. Bu cihazların çalışıp çalışmadığı belirli aralıklarla kontrol edilmeli, gerekli bakımları da yönetim tarafından yaptırılmalıdır.
Acil Çıkış Yollarınızı Her An Kullanacakmışsınız Gibi Temiz Tutun
Deprem öncesinde yapılması gerekenler nelerdir? sorusunun önemli yanıtlarından biri de acil çıkış yollarında dikkat edilmesi gerekenlerdir. Depremin sona ermesinin ardından binanın tahliyesinin kolay olması adına acil çıkış yollarındaki fazla eşyalar kaldırılmalıdır. Yine acil çıkış kapılarının tamamı dışarıya doğru açılmalı ve kilitli tutulmamalıdır.
Acil Durum Çantanız Var mı?
Enkazda kalmanız durumunda belirli bir süre acil ihtiyaçlarınızı karşılayabilmesi adına acil durum çantanız hazır bulunmalıdır. Yine evinizden çıkabilseniz dahi yardım gelene kadar sağlığınızı koruyabilmeniz adına bu çantaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Özetle evinizde bir veya birden fazla acil durum çantası bulundurmanız depreme hazırlığın önemli bir parçasıdır.
Afete Hazırlık Planınız Olmalı
Deprem henüz gerçekleşmeden olası afetin sonuçlarına hazırlık yapmalısınız. Bu nedenle tüm aile bireylerinin katılacağı bir toplantı ile acil durum planı hazırlamalı, belirli aralıklarla da tatbikatlar gerçekleştirmelisiniz.
6 ayda bir gözden geçireceğiniz bu planınızla; sarsıntı anında evin hangi bölümünde ne şekilde barınacağınız, sarsıntının ardından binayı terk ettiğinizde nerede toplanacağınız, birbirinizle nasıl iletişim kuracağınız gibi önemli detayları netleştirin. Bu sayede olası iletişim kopmalarında dahi daha önceden belirlediğiniz alanda aile bireylerinizle bir araya gelme ihtimaliniz artacaktır.
Deprem Sigortasına Gereken Önemi Verin
Depremlerde birincil önceliğimiz gayet tabii can güvenliğimiz… Ancak bu felaketi sağlıklı şekilde atlatmanız durumunda, sonraki süreç için maddi anlamda da birikimlerinizi garanti altına almalısınız.
Konutunuz için deprem sigortası yaptırmanız, maddi kayıplarınızı azaltması yönüyle depremden önce yapılması gerekenler konusunun önemli başlıklarından biridir. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) zorunlu deprem sigortasının yanı sıra kapsamı daha geniş deprem sigortaları da bulunmaktadır. Eşyalarınızın da kapsam dahilinde olduğu bu sigortaları yaptırmak, depreme hazırlık sürecinde üzerinde durmanız gereken önemli başlıklardandır.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) zorunlu deprem sigortası ile ilgili merak edilenlere yanıt verdiğimiz metne ulaşmak için tıklayınız…
Kaynakça:
T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)