İçindekiler
Nazife Küçükaslan imzasıyla Ekin Yayınları bünyesinde okurlarıyla buluşan Emlak Pazarlaması adlı kitap, pazarlamanın tanımından yola çıkarak emlak pazarlamasında dikkat edilmesi gereken pek çok konuyu geniş bir bakış açısıyla mercek altına alıyor. Toplam 330 sayfa uzunluğunda kaleme alınan kitap, ışık tuttuğu başlıklarda hem sektör oyuncuları hem de akademi dünyası için bir rehber olmayı hedefliyor.
Eserin ön söz kısmında emlak sektörü ve konutun bu sektördeki konumuyla ilgili şu cümleler paylaşılıyor:
Emlak sektörü, Türkiye’de ve dünyada sürekli gelişen bir sektördür. Bu sektörün konut, ticari emlak, endüstriyel emlak, tarımsal amaçlı emlak ve özel amaçlı emlak olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Sektörün temel ürünlerinden biri olan konut, temel ihtiyaçlar kapsamında barınma ihtiyacımızı karşılamaktadır. Bunun yanı sıra bir yatırım aracı olarak da talep edilmektedir. Bu açıdan konut alım – satımı, emlak sektörünün her zaman dinamik olmasını sağlayacaktır.
İlgili kısmın devamında ise ülkemizde gayrimenkul sektörünün üretim ve pazarlama planlaması için gerekli önlemlerin alınmaya başladığı ancak yine de yeterli çözüm üretilemediği aktarılarak pazarlamanın nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği şu ifadelerle özetleniyor:
Üretime paralel olarak gayrimenkul sektörünün pazarlama çabalarının da doğru yapılması gereklidir. Pazarlama çabalarının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için yoğun pazarlama faaliyetleri gerekmektedir. Hizmet sektörünün içerisinde yer alan gayrimenkul sektöründe doğru pazarlama sürecini işletebilmek için işletmelerin hedef kitlelerin değişen taleplerini inceleyerek üretim ve pazarlama planlamalarını yönlendirmeleri gerekmektedir.
Eserdeki 13 Bölümden Öne Çıkan Başlıklar
13 bölümden oluşan eserin ilgili kısımlarının başlıkları şöyle sıralanıyor:
1. Pazarlamanın Tanımı, Kapsamı ve Gelişimi
2. Hizmet Pazarlaması
3. Emlak ve Emlak Sektörü
4. Emlak Pazarlaması
5. Emlak Pazarlama Çevresi
6. Emlak İşletmelerinde Stratejik Planlama ve Pazarlama Planlaması
7. Emlak Pazarlamasında Araştırma Süreci
8. Konut Pazarlamasında Bilgi Sistemi
9. Konut Sektöründe Tüketici Davranışları
10. Konut Pazarlamasında Pazar Bölümlendirme ve Hedef Pazar Seçimi
11. Emlak Pazarlamasında Kişisel Satış
12. Emlak Pazarlamasında Müşteri Memnuniyeti Kavramı ve Gelişimi
13. Emlak Pazarlamasında Müşteri İlişkilerinin YönetimiEmlak Pazarlaması
Emlak acentelerinin pazar payını olumlu etkileyen faktörler şunlardır:
• Satış elemanlarının sayısı,
• Franchise olup olmadıkları,
• Yaptıkları reklamların sayısı,
• Acentenin satışını yapacağı yerlerin yakında olması,
• Daha önce o yerlerden satış yapılması,
• Düşük fiyat politikası.Emlak Pazarlamasında Araştırma Süreci
Emlak pazarlama araştırması problemin tanımlanmasıyla başlar, araştırma, rapor ve faaliyet önerisiyle biter. Emlak pazarlamasında; müşteri, ürün, fiyat, rekabet, pazar ve arz/talep araştırması yapılır.
Emlak komisyoncusu emlakin pazarlanabilirliğini araştırmayı amaç edinmelidir.
Çünkü:
• Pazar şartları karmaşık tablo oluşturur,
• Uygulamalar, kanun ve tebliğler sürekli değişmektedir,
• Piyasada arz ve talep dengesi sürekli değişime uğramaktadır,
• Devir hızı, fiyat oynamaları takip edilmelidir.Emlak Pazarlamasında Müşteri İlişkilerinin Yönetimi
Konut satış sürecinde iletişimi başlatan taraf olarak bilinen kaynak, satış elemanıdır. İletişimin başarısı için öncelikle satış elemanının hedef kitlesindeki müşterilere bilgi vermekteki amacının ne olduğunu ve vereceği bilginin neleri içerdiğini belirlemesi gerekmektedir. Buradaki amaç; müşteriyi etkilemek ve ikna etmektir. Bu nedenle satış elemanının güvenilirlik, sosyodemografik özellikler, fiziki görünüm ve empati yeteneği gibi özelliklere sahip olması gerekmektedir.