İçindekiler
Değişen yaşam tarzı, Türkiye ve dünyadaki ekonomik gidişat; özellikle gençlerin gayrimenkule bakış açısını da yakından etkiliyor. Günümüz gençleri gayrimenkul yatırımlarına kendisinden önceki kuşakların gözüyle bakmıyor. Artık online bir dünyada yaşadığımızı göz önüne alırsak bu durumun gayrimenkulün satış, pazarlama ve alım sürecine yansıması da kaçınılmaz oluyor.
Gençler Kiracı Olmayı Tercih Ediyor
Ekonomik belirsizlikler, işsizlik riski, gelir seviyelerinin enflasyon karşısında giderek düşmesi ve yüksek kredi faizleri, gençlerin ev alma motivasyonlarını düşürüyor. Geleneksel aile yapısından uzaklaşan gençler, tek başına yaşama eğilimleri nedeniyle daha küçük evlere yönelirken ev sahibi olmaktan ziyade kiracı olmayı tercih ediyor.
İstanbul’un genç popülasyonunun yüksek olduğu ilçelere baktığımızda 1+1 ve 1+0 evlerin kira artış oranlarının satış fiyatlarına göre daha fazla yükselmesi bu durumun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Günümüz Gayrimenkul Pazarlama Yöntemleri Nasıl Şekilleniyor?
Gayrimenkul yatırım tercihleri, yeni nesil gayrimenkul pazarlama çalışmalarını da kaçınılmaz olarak beraberinde getirdi. Sosyal medya ve arama ağı reklamları popülerliğini koruyor. Artan maliyetler gayrimenkul pazarlama sektöründe de karşımıza çıkıyor. Gösterim, tıklama ve form maliyetleri geçtiğimiz iki yıl içerisinde oldukça yükseldi ve artık bir dengeye oturdu. Günümüzde internet kanallarından gelen formların yani potansiyel müşterilerin gerçek müşteriye çevrilmesi için doğru takip mekanizması büyük önem taşıyor.
Maliyetleri düşürmek için oluşturulan CRM destekli takip yazılımı ile satışın; kampanya, reklam grubu, reklam görseli ve hatta anahtar kelimesine kadar detaylı analizi yapılarak bütçe dağılımı gerçekleştiriliyor. Bu da gayrimenkul projelerinde satış maliyetlerinin aşağıya inerek kârlılığın artmasını sağlıyor.
Klasik Emlakçılığın Yerini Dijital Pazarlama Alabilir mi?
Günümüzde gençler, bilgi edinme ve karar verme süreçlerinde dijital araçlara büyük oranda bağlı. Bu nedenle emlak sektöründe dijital pazarlama yöntemlerinin kullanımı, genç alıcı ve yatırımcıları çekmek için giderek daha önemli hâle geliyor. Dijital pazarlama çalışmaları, klasik emlakçıların işini kolaylaştırıyor ve verimliliği artırıyor dememiz daha doğru olur. Sosyal medya ve internet kanallarını doğru kullanan gayrimenkul danışmanları rakiplerine göre çok daha ileride oluyor. Bu durum, gayrimenkul proje geliştirme firmalarının satış ekipleri için de geçerli.
Gayrimenkul almak isteyen potansiyel müşterilere ulaşmak için dijitalde iki yolumuz var; Talep yaratmak ve talebi karşılamak. Instagram ve Facebook gibi kanallardan talep yaratırken doğru hedefleme yapmak en kritik önemi taşıyor.
Gelir seviyesi, lokasyon, ilgi alanı ve yaş gibi kriterleri hassas şekilde belirleyerek a / b testleri ile hedefe ulaşmak gerekiyor. Talep karşılama tarafı ise; arama motorlarında doğru anahtar kelimelerin belirlenmesi, doğru kampanya, reklam grubu kurgusundan sonra sürekli takip ve optimizasyon yapılmasını gerektiriyor.
Ekonomik Tablo Düzeldiğinde Gayrimenkul Talebi de Artacak
Gençlerin gayrimenkule yönelimini etkileyen en büyük engel, şu anda ekonomik tablo olarak görünüyor. Gayrimenkul her zaman Türk halkının en sevdiği yatırım araçlarından biri olmuştur. Ülkemizin en büyük lokomotif sektörlerinden biri olan inşaatın canlanmasının her kesimin arzusu olduğunu düşünüyorum.
İçerisinde bulunduğumuz zorlayıcı ekonomik tablo düzelmeye başladığında gayrimenkule olan talebin de artış göstereceğinden şüphemiz yok. Gayrimenkul geliştirme ve satış firmalarının bu dönemi en iyi şekilde atlatmak için dijital mecraları doğru kullanmaları gerekiyor.