İçindekiler
İmar Planı Nedir?
İmar yapılacak bir yerin ayrıntılı bilgilerini içeren haritalar, imar planı olarak ifade edilir. Bir yerin imar durumuna bakarak oraya ne kadar ve ne amaçla bina inşa edilebileceği gibi ayrıntılı bilgilere ulaşmak mümkündür. 10 binin üstünde nüfus yoğunluğu olan bölgelerde imar planı olması zorunlu tutulmuştur.
İmar Planı Çeşitleri Nelerdir?
İmar planları; mekânsal strateji planı, çevre düzeni planı, nazım imar planı, uygulama imar planı, mevzi imar planı ve revizyon imar planı gibi farklı türlerden meydana gelir.
- Mekânsal Strateji Planları: Türkiye genelinde 1/250.000-1/500.000 veya daha büyük ölçekli haritalar üzerinde yapılan planlardır.
- Çevre İmar Planları: En az bir ili kapsayacak şekilde yapılan 1/50.000-1/100.000 ölçekli planlardır.
- Nazım İmar Planları: Büyükşehirlerde büyükşehir belediyesi tarafından yapılan ve genellikle 1/50.000 – 1/25.000 ölçekli olan planlardır. Bu planlar kentin gelecekte nasıl şekilleneceğini gösterirler.
- Uygulama İmar Planı: İlçe belediyesi tarafından yapılan 1/1000 ölçekli planlardır. Büyükşehir meclisinin onayına gönderilirler. Uygulama imar planları inşaat yapılabilecek son hale gelen planlardır. Aynı zamanda vatandaşların imar durumuna baktığı yerledir. Bu planların içeriklerinde konut alanı, ticari alan, yeşil alan, okul, park, bahçe, hastane, yol, cami tüm şehir ve sosyal yaşam alanları yer alır.
- Mevzi İmar Planı: Hâlihazırdaki planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması durumunda yürürlükteki her tür ve ölçekteki plan sınırları dışında, planla bütünleşmeyen konumdaki sosyal ve teknik altyapı ihtiyaçlarını kendi bünyesinde sağlayan plandır.
- Revizyon İmar Planı: Yenilenen planlar bu kategoriye girer.
İmar Planı Nasıl Öğrenilir?
Bir arsanın imar planını ilgili belediyenin internet sitesi üzerinden (e-imardan) öğrenebilirsiniz. İnternetten ulaşamadığınız bir imar planını ise taşınmazın kayıtlı olduğu belediyeye gerekli belgelerle başvuruda bulunarak öğrenmeniz mümkündür.
İmar Affı Nedir?
İmar affı ya da bir diğer ifadeyle imar barışı, kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellemek amacıyla çıkarılmış, imar mevzuatına aykırı olarak yapılmış olan yapıların mülkiyet ve uygulanma sorunlarını düzenleyen kanundur. İmar affının düzenlemesi, risk altında bulunan ve afet bölgesinde yer alan yapıların düzenlenmesi ile ilgili kanunlar çerçevesinde yapılmaktadır.
İmar Durumu Tarla Ne Demek?
İmar mevzuatında “imarsız arsa” olarak geçen tarla, sınırları belirli ve tarıma elverişli olan toprak parçasıdır. İmar Kanunu kapsamında bir tarlanın üzerinde konut yapılaşmasına normal koşullarda müsaade edilmiyor. Ancak istisna durumlarda bu tarz alanlara belirli yapıların yapılmasına izin verilebiliyor.
Tapuda Arsa Yazan Yere Ev Yapılır Mı?
Bir arsanın sahibi olmanız, o arsaya istediğiniz şekilde konut inşa edeceğiniz anlamına gelmez. Arsanızda yapılaşma sürecini başlatmak için belediyeden bu süreçte bilgi edinmeli ve resmi evraklar oluşturulmasını talep etmelisiniz.
Yeni İmar Affı Çıkacak mı?
İmar mevzuatına göre yapılmayan yapıların sorunlarını düzenleyen kanun olan imar affının amacı kaçak ve çarpık yapılaşmayı engellenmektir. 1984 yılında çıkarılmış olan İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikle 1 Temmuz 2022’ye dek yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup kullanma izni verilmeyen ya da alınmayan yapılara geçici olarak elektrik ve/veya su aboneliğinin yapılabilmesi olanağı da sunuluyor. Yeni imar affının çıkıp çıkmayacağı konusunda ise henüz netleşmiş bir bilgi bulunmuyor.
İmar Barışı Faydaları Neler?
- Yapı kayıt belgesi almış olan binalarda su, elektrik ve doğalgaz gibi abonelikler başlatılabiliyor.
- Daha önce alınmış yıkım kararları ve tahsil edilemeyen idari para cezalarının iptali yapılıyor.
- Binaların kullanım amaçları dahil, tapuda binaya ait cins değişikliği yapılarak kat mülkiyeti veriliyor.
- Yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın iş yeri açma ve çalışma ruhsatı veriliyor.
- Yapı kayıt belgesine sahip binaların yıkım kararı ortadan kalkıyor.
- Mülk sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebiliyor.