Etkinlikler
EMSAL.COM
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
EMSAL.COM

Ana Sayfa » İnşaat Süreçlerinde Yeni Bir Devir Başlıyor

İnşaat Süreçlerinde Yeni Bir Devir Başlıyor

Türkiye’de 1 Ocak 2023’ten itibaren neredeyse sıfır enerjili binalara geçiş dönemi başlıyor. Peki bu noktada neler yaşanacak?

Müberra Oflaz Müberra Oflaz
15 Aralık 2022
Etiketler: Gündem, Sürdürülebilirlik
Okuma Süresi:5 dakika
A A
İnşaat Süreçlerinde Yeni Bir Devir Başlıyor
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

İçindekiler

  • Sıfır Enerjili Bina Nedir?
  • 5.000 m2‘yi Aşan Binalar Ruhsat Engeline Takılacak
  • 2.000 m2‘yi Aşan Binalarda Zorunluluk 2025’te
  • Yağmur Suyunu Toplamak da Zorunlu
  • Belediye İsterse Küçük Binalara da Bu Zorunluluğu Getirebilir
  • İnşaat Sektörü, Sürdürülebilirliğin Geri Dönüşüm Boyutuyla İlgilenmeli
  • Müteahhit, Atık Yönetimini Sağlamakla Yükümlü

“İklim değişikliğiyle mücadelede önemli fırsat var. Bu fırsatı değerlendiren ülke olmak istiyoruz. 2030 yılından itibaren tüm binalarımızı ‘yaklaşık sıfır enerjili, yeşil bina’ olarak inşa edeceğiz.”

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum

İlginizi Çekebilir

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı 3. Gün

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı 2. Gün

Enflasyon, yüksek kiralar, asgari ücret tartışmaları, enerji krizi, Rusya-Ukrayna savaşı, emeklilikte yaşa takılanlar… Takip ederken soluk soluğa kaldığımız böyle bir gündemde, unuttuğumuz bir konuydu sürdürülebilirlik… T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir etkinlikteki bu konuşması ile konuyu yeniden gündeme taşıdı ve aslında yaklaşan bir tarihi de hatırlatmış oldu.

Bakan Kurum, her ne kadar 2030 yılını işaret etmiş olsa da 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren neredeyse sıfır enerjili binalara geçiş dönemi başlıyor.

Sıfır Enerjili Bina Nedir?

Sıfır enerjili binalar, normal yapılara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden yapılardır.

Sıfır enerjili binaların özelliklerini sıralayacak olursak şunları söyleyebiliriz:

  • TS-825’e uygun bir ısı yalıtımı yapılır,
  • Pencerelerde ısı ve güneş kontrol kaplamalı camlar kullanılır,
  • Yapının ısıtma ve soğutma ihtiyacı toprak kaynaklı bir ısı pompası ile karşılanır,
  • Binanın elektrik tüketimi güneş pilleri ile karşılanır,
  • Evsel tüketimde sıcak su güneş kolektörleri ile sağlanır,
  • Güney duvar FDM trombe duvar şeklinde yapılır,
  • İçerde duvar ve tavan kaplama malzemesi olarak FDM alçıpanlar kullanılır,
  • Hibrid aydınlatma kullanılır,
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla (güneş, toprak ve rüzgâr enerjisi) enerji ihtiyacı karşılanır.

Avrupa Birliği’nde (AB) 2021’den bu yana tüm yeni binalar “Neredeyse Sıfır Enerjili Bina” olmak zorunda. Bizde ise bu süreç, belirttiğimiz gibi gelecek yıl başlıyor…

5.000 m2‘yi Aşan Binalar Ruhsat Engeline Takılacak

Hatırlanacağı üzere yıl içinde Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği değişikliğe uğramış ve yönetmelikte Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar konseptine geçiş zorunlu hâle getirilmişti (Konseptin adı yabancı dilden çeviri olması nedeniyle bazen “neredeyse”, bazen de bakanın yaptığı gibi “yaklaşık” olarak kullanılıyor).

1 Ocak 2023’ten itibaren 5.000 m2’den büyük tüm binalar ruhsat engeline takılacak. Çünkü bu binaların; enerji performans sınıfı en az “B” olacak şekilde inşa edilmesi ve ayrıca tükettikleri enerjinin en az %5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından (fotovoltaik panel, rüzgâr enerjisi, ısı pompası vb.) karşılaması gerekecek, aksi taktirde ruhsat düzenlenemeyecek.

2.000 m2‘yi Aşan Binalarda Zorunluluk 2025’te

Bu zorunluluk 01/01/2025 tarihinden itibaren 2.000 m2 üzeri tüm binaları ilgilendirecek ve 2.000 m2 alandaki binaların kullandığı enerjinin en az %10’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması şart olacak.

İlk etapta kazanç; enerji faturasının yılda 5 milyar TL, 2023 yılından itibaren de 7,5 milyar TL azalması yönünde olacak. Bu sayede ısıl konfor şartları bozulmadan her evin enerji tüketimi %25 düşecek.

Aslında bu amaca dönük olarak başka uygulamalar da hayata geçmişti ve şimdi ise kısaca onlardan bahsedelim…

5.000 m2‘yi aşan yapılar için halen “C” olan asgari enerji performans sınırının “B” ye çıkarılmasıyla birlikte ısı yalıtım malzemesi kalınlıklarının İstanbul’da ortalama 5 cm den 7-8 cm’ye, Ankara’da ise 6 cm den 8-9 cm’ye çıkması, ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerlerinin de iyileştirilmesi hedefleniyor.

Yağmur Suyunu Toplamak da Zorunlu

Yağmur Suyunu Toplamak da Zorunlu

Bir de yağmur suyu hasadı konusu var ki bu da evlerin su tüketimini azaltmaya yönelik önemli bir adım…

Bakanlık yağmur suyu depolama sistemlerini zorunlu hâle getirmişti. Ocak 2022’de T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde bu amaçla değişiklik yapılmıştı. Yönetmelikle beraber çatıda biriken yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlamak amacıyla yeni binalara “yağmur suyu toplama sistemi” kurulması zorunluluğu getirildi.

Belediye İsterse Küçük Binalara da Bu Zorunluluğu Getirebilir

Kuraklık sorununun giderek artması üzerine yapılan bahse konu değişiklik, 2.000 m2‘den büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaları ilgilendiriyor. Bu binaların çatılarında yağmur suları biriktirilecek ve yapının ihtiyacında kullanılmak üzere bahçe zemini altında bir depoda toplanacak.

Yönetmelikle birlikte belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diğer kurumlara, daha küçük parseller için de bu konuda zorunluluk getirebilmeleri yetkisi verildi.

İnşaat Sektörü, Sürdürülebilirliğin Geri Dönüşüm Boyutuyla İlgilenmeli

İnşaat Sektörü, Sürdürülebilirliğin Geri Dönüşüm Boyutuyla İlgilenmeli

Şimdilik sürdürülebilirlik konusu, enerjiyi tasarruf etmek önceliklendirilerek anlatılıyor. Aslında işin bir de geri dönüşüm boyutu var ki bu da inşaat sektörünün yakından ilgilenmesi gereken bir alan… Örneğin kentsel dönüşüm başta olmak üzere evlerin yıkımından çıkan malzemeler konusu var.

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yıkımdan çıkan malzemelerin ayrıştırılarak geri dönüşümde kullanılmasını sağlamak amacıyla yönetmelik değişimine gitmişti. 1 Temmuz 2022’den itibaren müteahhitlerin binaların yıkımı için yıkım planı hazırlaması ve işe başlamadan önce yıkım ruhsatı alması zorunlu hâle getirildi.

Binaların yıkım kurallarına ilişkin ilk kez yapılan mevzuat düzenlemesiyle; afetler nedeniyle hasar gören binalar, riskli yapı tespitine müteakip acilen yıkılması gereken yapılar ile idarelerce acilen yıkılması gereken kaçak binalar hariç tüm yapıların yıkımı bu kurallara tabi olacak. Yıkıma başlama müddeti ise yıkım ruhsatı tarihinden itibaren bir ay…

Söz konusu sürede yıkıma başlanılmadığı veya her ne sebeple olursa olsun başlama müddetiyle birlikte 3 ay içerisinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılacak. Bu durumda yeniden yıkım ruhsatı alınması gerekecek.

Müteahhit, Atık Yönetimini Sağlamakla Yükümlü

Yönetmelikle çıkan malzemelerin yerinde ayrıştırılmasına dair kurallar da düzenlendi. Buna göre müteahhit, yıkım faaliyetleri sırasında ve sonucunda geri kazanılabilir malzemeden başlamak üzere ortaya çıkacak her türlü atığın kaynağında uygun proseslerle ayrılmasını ve geçici biriktirilmesini, ilgili mevzuat uyarınca öncelikle yeniden kullanımını, mümkün olmaması durumunda geri kazanımını, çevre ve insan sağlığına yönelik olumsuz etkilerini en aza düşürecek şekilde atık yönetimini sağlamakla yükümlü olacak.

Yıkıntı atıklarının yüksek oranda geri dönüşümünü sağlamak amacıyla yıkım öncesinde varsa tehlikeli atıkların ayıklanarak ayrılmasını, diğer malzemelerin yeniden kullanılabilmesini ve yıkıntı atıklarının kaynağında ayrılarak geri dönüşümünü temin etmek üzere, kontrollü ve aşamalı olarak Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine uyum sağlanacak.

Evet inşaatta yeni bir devir başlıyor diyerek yazımıza giriş yapmıştık, 2023 yılı şimdiden hepimize şans, bereket, sağlık getirsin diyerek tamamlayalım.

Sevgiyle kalın…

PaylaşGönderPaylaşTweetPaylaş
Önceki

Şehir Planlamada Geleceği Anlamak

Sonraki

Konut Fiyatları Bir Yılda Yüzde 99.43 Arttı

Sonraki
REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi

Konut Fiyatları Bir Yılda Yüzde 99.43 Arttı

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

Konut Piyasasında 2023 Nasıl Geçecek?
Analiz

Konut Piyasasında 2023 Nasıl Geçecek?

Onur Altın
24 Ocak 2023

2022 Konut Satış Rakamları 2022 yılının başında konut piyasasında aşırı artan fiyatların sektör açısından daralma getireceğini yazıyorduk ve yılın ikinci...

Devamını Oku
İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları

İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları

4 Ocak 2023
3. Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı 1. Gün

2 Şubat 2023
Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?

Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?

17 Ekim 2022
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı 2. Gün

3 Şubat 2023

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sektör

Yönetmelikler Sonrası İşletme Sürdürülebilirliği 2

19 Ekim 2022
Sektör

A’dan Z’ye Gayrimenkul Değerlemesi ve Finansı

18 Ağustos 2022
Analiz

2022 Yılı 1. Çeyrek İkinci El Konut Satışı Verileri

17 Mayıs 2022
Sektör

Gayrimenkul Pazarlamasında Satın Alma Kararını İnşa Etmek

16 Ocak 2023
EMSAL.COM

Emsal.com, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden gayrimenkul sektörüne ışık tutmak amacıyla kurulmuştur.
 
Sektörün önemli konu başlıklarına dair farkındalığı hem üretici hem de tüketici açısından artırmak adına uzman kalemlerin görüşlerine yer verilen bu platformda, söz konusu alan; geniş bir perspektiften mercek altına alınmaktadır.
 
Emsal.com;

  • Uzman görüşlere ev sahipliği yapar,
  • Gayrimenkul sektörünün dijital kütüphanesidir,
  • Güvenli, kaliteli, tarafsız ve özgün içerikler yayınlar.

  • En Çok Okunanlar

  • İmarda Terimler ve Hesaplamalar
  • Yeni Evim: Ev İsteyenlere İmkân
  • Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?
  • İmar Planı Tadilatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Vaziyet Planı Nedir?
  • Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı?
  • Ruhsata Tabi Binaların Yıkım Mevzuatı
  • Değer Artış Kazancı Tespitinde İktisap Tarihi
  • Mimaride En Çok Kullanılan Yapı Malzemeleri
  • Kentsel Gelişimde Sürdürülebilir Modeller
  • Kategoriler

    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Yazarlar

    Politikalar

    • Yayın İlkeleri
    • KVKK Aydınlatma Metni
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    E-Bülten

    Tüm güncel gelişmeler ve haberler için
    e-posta listemize abone olun!

      • Hakkımızda
      • Künye
      • Etkinlikler
      • İletişim

      © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

      No Result
      Tüm Sonuçları Göster
      • Gündem
      • Sektör
      • Mevzuat
      • Analiz
      • İnovasyon
      • Sürdürülebilirlik
      • Söyleşi
      • Etkinlikler
      • Konular
      • Hakkımızda
      • Künye
      • İletişim

      © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

      Deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK uyarınca kullanılan çerezler yönetebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın.