İçindekiler
3D baskının kullanımı, inşaat mühendisliğini otomatikleştirirken aynı zamanda tasarımı, verimliliği ve sürdürülebilirliği artıran bir buluş olarak kabul edilmektedir. 3 boyutlu yapı baskı teknolojileri, yapılar veya inşaat malzemeleri üretmek için kullanılan bir dizi teknolojinin ifadesinde kullanılan genel bir terimdir.
3D Baskı Nedir?
3D baskı olarak adlandırılan katmanlı üretim; alet, kalıp veya fikstür kullanmadan karmaşık geometrik desenler ve çeşitli yapılar oluşturmak için malzemeleri katmanlama ve bunları birleştirme yöntemidir. Özetle, üç boyutlu baskı (3DP), belirli bir malzemenin otomatik katmanlaştırılmasını kullanarak bir bilgisayar modelini fiziksel bir nesneye dönüştürme tekniğidir.
Yapı Sektöründe 3D Baskı Teknolojileri
3D baskı, otomasyon, kalıpların ortadan kaldırılması, inşaat atıklarının azaltılması ve geometrik hassasiyetin arttırılması potansiyeli sayesinde inşaat sektöründeki uygulamalar için büyük umut vadetmektedir.
Bugüne kadar endüstriyel robotlar, portal sistemleri ve bağlı otonom araçlar kullanılarak bina ve inşaat malzemelerinin (saha içinde ve saha dışında) üretilmesi de dahil olmak üzere çeşitli stratejiler hayata geçirilmiştir. 3D yapı baskı teknolojisi, konut üretiminin yanı sıra, inşaat malzemeleri (kaplama, yapısal paneller ve sütunlar), köprüler, sivil altyapı ve heykellerin imalatında da kullanılmaktadır.
İlk yerleşik 3D baskılı yapı olan “Geleceğin Ofisi”, 2016 yılında Dubai’de açılmıştır. Bu yenilik, 3D baskı teknolojisinin inşaat sektöründe kullanım potansiyeline yönelik bir dizi son teknoloji araştırmanın yapılmasında kesinlikle dönüm noktası olmuştur.
2019 yılında yine 3D Baskı yöntemiyle yapılan 640 metrekare alana sahip Dubai Belediye Binası da 3D baskı teknolojileri kullanılarak üretilen en büyük yapı özelliği taşımaktadır. Dubai Belediye Binası’nın sadece bir adet 3D baskı makinası ve 3 adet işçi ile üretilmesi de yapı sektöründeki teknolojik yenilikleri kapsamlı şekilde değerlendirmemiz gerektiğini göstermektedir.
Kent Planlarında 3D Yapı Baskı Teknolojileri
3D baskının inşaat sektöründeki verimli ve yenilikçi kullanımlarının ardından, kent planlamasına ilişkin de ne gibi yenilikçi çözümler sunabileceğinin araştırılmasını gündeme taşımıştır. Kent planlamasında 3D baskı yöntemlerinin kullanımını temel olarak; katılımcı planlama ve planlama ilk aşaması olarak ön modelleme yapılması adına küçük ölçekli kent modelleri üretmek için kullanımı ve kentteki yapıların 3D baskı ile üretilmesi olarak ele alabiliriz.
3D Baskı ile Kent Modelleme
Şehirciliğin sosyal boyutu kapsamında kent planlarının katılımcı şekilde üretilmesi için 3D baskı teknolojileri ile kent modellerinin üretilerek kullanımı en önemli araçlardan biri olarak görülmektedir. Coğrafi bilgi sistemleri ile entegre edilerek 3 boyutlu fiziksel modelleri görüntülemek için kullanıldığında şehir prototiplerinin kolaylıkla, az maliyetle ve kısa zamanda üretilmesi sayesinde şehircilik çalışmalarının uygulamaya geçirilmesinde anlamlı geri bildirimler sağlamaktadır. Bu sayede her bir paydaşın bakış açısına göre sınır algılarını tanımlayarak birçok paydaşı, çatışma çözümüne yönelik müzakere sürecine dahil etmek için 3 boyutlu fiziksel modeller geliştirmek gerekmektedir.
3D Modelleme (P3DM) ile geleneksel mekansal bilgileri insanların zihinsel haritalarıyla birleştiren katılımcı bir süreç aracılığıyla ölçeklendirilmiş ve coğrafi kodlanmış yerel mekansal bilgiyi görselleştirme avantajı sağlamaktadır.
3D Baskı ile Üretilen Yapıların Şehirciliğe Etkileri
Kent planlamasında en önemli hususlardan biri sürdürülebilirliktir. Diğer birçok çağdaş üretim teknolojisinin aksine, 3D baskılar sürdürülebilirliği teşvik eder. Yalnızca gerekli miktarda malzemeyi kullanarak israfı en aza indirir ve ayrıca genel olarak geri dönüşümün artırılmasına yardımcı olur.
Genel olarak, 3D baskının çevre üzerinde daha az etkisi vardır. Çok az atık üretir veya hiç atık üretmez ve optimize edilmiş kaynak kullanımı sağlar. Geri dönüştürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilen malzemeler kullanarak çevre dostu sistemlerin, ekoköylerin ve benzersiz tasarımlı ev eşyalarının inşasına olanak sağlar. Örneğin, yapı malzemesi olarak kullanılmış su şişesi ile katmanlı üretim teknikleri sayesinde binalar üretmek mümkündür.
3D baskı, evler ve hatta mahallelerin tamamını üreterek daha uygun fiyatlı konut seçeneklerinin geliştirilmesine katkıda bulunabilir. Örneğin, güney Meksika’nın uzak Tabasco bölgesinde 3D baskı kullanılarak depreme dayanıklı 50 adet beton ev inşa edildi. Austin merkezli ICON ile kâr amacı gütmeyen New Story arasındaki ortak girişim olan Meksika’nın ilk 3D baskılı mahallesi, günde ortalama 3 ABD doları geliri olan 50 ailenin doğaçlama kulübelerden iki yatak odalı, banyo ve mutfaklı düzenli evlere geçmesine olanak sağladı. Evler, bir evin duvarlarını yalnızca 24 saatte inşa edebilen ve komple bir evin inşası için gereken süreyi yarı yarıya azaltan büyük ölçekli bir 3D yazıcı kullanılarak inşa edildi.
Sürdürülebilirlik, katılımcılık ve özellikle düşük gelirli kesimlere erişilebilir konut üretimi anlamında 3D yapı baskı teknolojilerinin önümüzdeki süreçte şehirciliğin her alanında daha çok araştırılıp üzerine çalışılması gerekmektedir.