İçindekiler
Yazar Ahmet Faik Oktay’ın Kentsel Dönüşüm ve Arabuluculuk kitabının giriş kısmında eserin yazılma amacına dair şu bilgilere yer veriliyor:
“Bu kitap sayesinde, kentsel dönüşüm ve arabuluculuk hakkında aradığınız bilgilere ulaşmak için yüzlerce sayfa arasında kaybolmayacak, sizin için önemli olmayan bilgileri okumakla zaman kaybetmeyeceksiniz. En önemli ve kritik bilgilerin özünü bu eserde sizin için bir araya getirdik.”
Eserin içeriğinde kentsel dönüşüm ve arabuluculuk konuları ayrı ayrı ele alınıyor ve her bir konuda okurlara kılavuz olacak bilgilere yer veriliyor. Kitapta cevap aranan başlıca sorular iki başlık halinde şöyle sıralanıyor:
Kentsel Dönüşüm
- Daha sağlıklı, daha huzurlu, daha mutlu bir yaşam alanına kavuşmak istiyor musunuz?
- Kentsel dönüşüm kapsamında bunlara nasıl ulaşabileceğinizi merak ediyor musunuz?
- Eviniz veya iş yeriniz kentsel dönüşüm kapsamına girdiğinde ne yapacaksınız?
- Kentsel dönüşüm sürecinin önünü açabilecek veya sürecin önünü tıkayabilecek hak ve imkânlar konusunda ne kadar bilgi sahibisiniz?
- Kentsel dönüşüm kapsamında ne gibi maddi destek ve avantajlardan yararlanabileceğinizi biliyor musunuz?
Arabuluculuk
- Hukuki uyuşmazlıklarınızı çok kısa sürede kolayca sona erdirmek ve kendi çözümünüzü kendiniz üretmek mi istiyorsunuz?
- Hukuki uyuşmazlığınız çözülürken, ortaya koyduğunuz tüm bilgilerin gizli kalmasını mı istiyorsunuz?
- Davalarınızın yıllarca sürmesinden ve sürekli masraf yapmaktan sıkıldınız mı? Zamandan ve masraftan tasarruf etmek mi istiyorsunuz?
- Hukuki uyuşmazlıkları, karşı taraf ile dostane ve yaratıcı çözümler üretmek suretiyle anlaşarak çözmek, ilişkiyi sürdürmek ve hatta kuvvetlendirmek mi istiyorsunuz?
- Tüm bunları arabuluculuk yoluyla sağlayabileceğinizi ve hukuki uyuşmazlığınızın anlaşma ile sonuçlanması durumunda, mahkeme kararı niteliğinde bir belgeye sahip olabileceğinizi biliyor musunuz?
Bu Kitap Neden Yazıldı?
Eser sahibi Ahmet Faik Oktay, giriş kısmında kitabın içeriğine dair önemli detaylara değinerek şu cümlelere yer veriyor:
“Türkiye, hepimizin bildiği üzere bir deprem ülkesi. Ülkemizin hemen her bölgesinden fay hatları geçiyor ve potansiyel deprem riski barındırıyor. Bugüne kadar yaşanan depremlerde binlerce insan hayatını kaybetti ve muhtemel depremlerde çok daha fazla insanın hayatını kaybetme riski mevcut. Bu nedenle, bizim deprem gerçeğini kabullenmemiz ve hem kısa hem de uzun vadede adımlarımızı bu gerçeği göz ardı etmeden atmamız gerekiyor.
Kanun koyucu da bu gerçekleri göz önünde bulundurarak, toplumun daha güvenli, sağlıklı ve huzurlu yaşamasını temin etmek için yasal düzenlemeler yaptı. 16.5.2012 tarih ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun da bu yasal düzenlemelerden biri. Yapılan düzenlemeler ile ayrıca, kentsel dönüşümü teşvik etmek amacıyla kredi ve kira destekleri, harç ve vergi indirim veya muafiyetleri de getirildi.
Peki, sizler bu konuda ne kadar bilgi sahibisiniz? Evinizin veya iş yerinizin bulunduğu binada ya da alanda kentsel dönüşüm gündeme geldiğinde ne ile karşılaşacağınızı biliyor musunuz? Sürecin önünü açabilecek veya tıkayabilecek hak ve imkânlar doğrultusunda nasıl bilgi edinebilirsiniz?
İşte bu kitap tam da bu amaçla kaleme alındı. Konunun oldukça teknik ve geniş kapsamlı bir konu olduğunun farkında olmakla birlikte, herkesin aradığı bilgiye rahatça ulaşabilmesi ve konuları kolaylıkla anlayabilmesi, okurken sıkılmaması için çok fazla detaya girilmedi ve özellikle akademik bir dil kullanılmadı. Akıcılığın sağlanması ve azami odaklanma için kısa bölümler halinde, soru cevap şeklinde konu anlatımı tercih edildi.
Okuyuculara katkı sağlamak ümidiyle…”