İçindekiler
Dünya genelinde uzaktan çalışma, salgın öncesinde en azından haftada birkaç gün olacak şekilde rastlanan bir uygulama iken Türkiye’de pandemiyle beraber hayatımıza iyiden iyiye girdi. Pandemideki kapanma gibi önlemlerle birlikte gelen uzaktan çalışma zorunluluğu, belirli bir zaman sonra çalışan üzerindeki etkileri açısından sorgulanmaya başladı.
Bugünün iş hayatında meslek gruplarına ve hatta aynı meslekteki insanlar arasındaki görev tanımlarına bağlı olarak uzaktan çalışma planlamaları değişkenlik gösteriyor.
Uzaktan çalışma modelinin; yaratıcılık, takım çalışması, sağlıklı iletişim, ekip bütünlüğü gibi kavramları olumsuz etkilediğini değerlendirenler de oldu.
Esnek ofislerin çıkış noktalarından olan sosyal iletişim ve etkileşim, uzaktan çalışmayla ilgili endişe duyulan bu kavramların çözümlerinden biri olarak görülüyor.
Son Yıllarda Yaratıcılığın İş Hayatındaki Öneminin Üzerinde Daha Fazla Duruluyor
Özellikle son yıllarda yaratıcılığın iş hayatındaki öneminin üzerinde daha da fazla duruluyor. Aynı mesleklerin çok fazla farklı kola ayrılması, bununla beraber daha niş çalışma alanlarının ortaya çıkması, insanların bu alanlardan beklentilerinin artmasını da beraberinde getirdi. Böylece işi yapanlar benzerlerinden çok kilit noktalarda ayrışmaya, bu sayede dikkat çekmeye çalışıyor. Yaratıcılık da tam da bu noktada gerekiyor.
Yaratıcılığın Temel Gereksinimi, Sosyal Ortam
Bugün CEO’lara iş hayatında en çok aranıp en zor bulunan yetkinlik sorulduğunda yanıt genellikle yaratıcılık oluyor. Yaratıcılığın bir nebze doğuştan geldiğine inanılırken, bu özelliğin çocukluk dönemindeki yaklaşımlarla geliştirilebileceği de kabul görüyor. Bununla birlikte söz konusu kavram deneyime karşı duyarlı olduğu ve yaşanan zorluklarla gelişimi çok daha hız kazandığı için hayatımız boyunca gelişmeye açık. Burada bize düşen taraf ise yaratıcılığımızı kendi seçimlerimizle nasıl geliştirebildiğimizi bulmak ve deneyimlemek…
Yaratıcılığın temel gereksiniminin sosyal ortam olduğu söyleniyor. Farklılıkları ve yeni şeyleri belki farklı şekillerde deneyimleme isteği, bireyleri yaratıcı olmaya zorluyor. Buradan hareketle farklı insanlarla iletişim, farklı düşünce dünyaları açıyor ve yaratıcılık da insan zihninde bu noktada çalışmaya başlıyor. Yaratıcılığın kolektif ortamlarda, farklı disiplinlerden insanlarla bir araya gelinerek faydalı sohbetlerle arttığı da biliniyor.
Ofislerdeki komünite ne kadar genişse, farklı düşüncedeki insanların bir araya gelip birbirini beslemesi o kadar mümkün ve faydalı oluyor. Yaratıcılığı geliştirmek, farklı açılardan bakıp en uygun çözümleri getirebilmek için geçmişten beri en bilinen yöntemlerden biri de beyin fırtınası…
Beyin Fırtınası, Fiziksel Olarak Aynı Ortamda Bulunmayı Gerektiriyor
Doğası gereği beyin fırtınası ve bunun gibi faaliyetler, fiziksel olarak aynı ortamda bulunup heyecanlı iletişimle bir arada yapılabiliyor. Ancak birbirine uzak insanların, artık çokça kullandığımız çevrim içi bağlantı programları üzerinden beyin fırtınası yapması oldukça zor… Bunun gibi faaliyetler için insanların özellikle yaratıcılığı da besleyen mekânlarda bulunmaları faydalı oluyor.
Yaratıcılık, Mekânların Fiziksel Özellikleriyle İlişkili
Yaratıcılık ayrıca mekânlar ve bunların fiziksel özellikleriyle de ilişkilendiriliyor. İnsanların duyu organları ile algıladıkları ortam, kişide olumlu ya da olumsuz duygulara dönüşüyor. Mekânlardan pek çok farklı hissi alabiliyor; duygu ve düşüncelerimizin de bundan etkilendiğini fark ediyoruz. Mekânın ışık durumu, rengi, dekorasyonu gibi özellikleri; ilk bakışta kişide bazı hisler uyandırıyor.
Mekânlarda, insanlar için belirli hisler hedeflenerek tasarım ilkeleri izlenip uygulanabiliyor. Bu yaklaşımla ofis alanlarında temel tasarım ilkeleri uygulanırken, hedeflenen alanlardan biri de yaratıcılık olarak öne çıkıyor. Farklı mekânların ve ilgili disiplinlerden profesyonellerin bilinçli geliştirdiği, yaratıcılığı perçinleyen ofis alanlarının yaratıcılık üzerinde küçümsenemeyecek kadar önemli etkisinin olduğu da yadsınamaz bir gerçek…
Esnek Ofisler Yaratıcılığa Katkı Sağlıyor
Yalnızca saydığımız en önemli yaratıcılık faktörleri dahi esnek ofislerin bu konuda sağladığı faydaları açıkça görmemizi sağlıyor. Sağlıklı ve kuvvetli komüniteler, iyi ve besleyici bir iletişimin, dolayısıyla yaratıcılığın yolunu açıyor. Bununla birlikte sunulan mekânların yaratıcılığa etkisi oldukça yüksek olurken, bu yanı besleyen etkinliklerin esnek ofis operatörleri ve bunların kullanıcılar tarafından düzenlenmesine imkân sağlamak da bu operasyonların insan ve ekip yaratıcılığına katkısı olarak gözlemleniyor.