İçindekiler
Emlak terimleri söz konusu olduğunda kullanılan birçok kavram, günlük hayatımızda da sıkça karşımıza çıkmaktadır. Bu kavramlardan bazılarını ada, pafta, parsel vb. şeklinde sayabiliriz. Şimdi sıklıkla beraber kullanılan ve aynı zamanda birçok kişi tarafından karıştırılan bu kavramların ayrımlarını tek tek inceleyelim…
Ada Nedir?
Ada terimi özellikle tapu ve kadastro işlemlerinde kullanılmaktadır. En basit ifadeyle ada; belirli yollarla çevrili olan parseller bütünüdür. Adayı meydana getiren bu sınırlar akarsu, sokak, cadde, demiryolu, meydan vb. gibi hem doğal hem de sonradan oluşturulmuş yapay engeller olabilir. Ada terimi daha çok imar planlamada kullanılır ve tapu bilgilerini belirlemeyi kolay hâle getirir.
Ada ve parsel, kadastro çalışması yapılarak belirlenir. Bu bilgiler tapu ve kadastro müdürlüklerinde toplanır. Bir gayrimenkul alınacağı zaman, gayrimenkule ait ayrıntılar tapu bilgilerinde yer alan ada ve parsel üzerinden öğrenilmektedir. Bu ayrıntılara Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün uygulaması üzerinden ulaşmak mümkündür.
Pafta Nedir?
Arazilerin teknik usullere göre ölçülüp belli oranda küçültülerek çizilmiş haritaları, pafta olarak adlandırılır. Paftanın içerisinde arsanın; alanı, kullanım amacı, yeri, tapu kaydı gibi detayların yanı sıra kat adedi, emsal hesabına konu alanı ve yapı sahibi gibi bilgiler yer almaktadır.
Parsel Nedir?
Anlam olarak bir toprak parçasını ifade eden parsel, kısaca “ayrılıp sınırlanmış arazi” demektir. Parseller bir kişiye ait olabilecekleri gibi, bir kuruluş, kamu ya da vakıflara ait de olabilirler. Özetle parsellerin bir ya da birden fazla sahibi olabilir. Parsel sorgulama işlemleri ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün geliştirdiği Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile internet üzerinden kolayca yapılabilmektedir.
Parsel Çeşitleri Nelerdir?
Kadastro parseli ve imar parseli olmak üzere emlak literatüründe iki parsel türü bulunur.
Kadastro parseli: Kadastro Kanunu’na göre kadastro adası içinde yer alan ve bağımsız şekilde konumlanan parseller, kadastro parseli olarak adlandırılır.
İmar parseli: İmar yapılmaya hazır olan parseller, kısaca imar parseli olarak ifade edilir. Kadastro parselleri imar yasalarına göre çeşitli incelemelerden geçtikten ve gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra imara açılabilir.
Müstakil Parsel Nasıl Olur?
Müstakil, kelime anlamı olarak bağımsız demektir. Müstakil parsel, tek bir kişinin parsel üzerindeki sahipliğini ifade etmektedir. Müstakil parsel sahipleri gerçek ya da tüzel kişiler, şirketler ve kamu kuruluşları da olabilmektedir.
Müstakil Parsele Ev Yapılır mı?
Bir arsa üzerinde ev inşa etmek için imar durumunun konut inşasına izin vermesi gerekmektedir. Konut imarı olan bir arsaya herkes ev inşa edebilir. Müstakil bir parsele ev yapılabilir ancak bu inşaat, arsanın yüzde 5’i içerisinde olmalıdır.