İçindekiler
İçinde bulunduğumuz gündemde vatandaşlarımızın yanı sıra küresel ölçekte pek çok devlet, ülkemizde gerçekleşecek genel seçimlere odaklanmış durumda. Gündemi bu kadar çok meşgul eden seçimler, tabii ki gayrimenkul sektörünü de dinamik olarak etkiliyor. Seçimler, ülkelerin siyasi/ekonomik istikrarını etkileyebiliyor ve bu da gayrimenkul piyasasında hareketlenmeyi getirebiliyor. Seçim sonrası belirsizlik dönemleri genellikle piyasalarda dalgalanmaya ve yatırımcıların tedirginliğine neden olabiliyor.
Seçim Sonrası Gayrimenkul Piyasasını Neler Bekliyor?
Türkiye’de son yıllarda gayrimenkul piyasası, yatırımcıya çeşitli avantajlar sunulmasıyla birlikte büyümeye devam etti ve birçok yabancı yatırımcıyı cezbetti. Bu nedenle seçim sonrası dönemde Türkiye’deki gayrimenkul piyasasının nasıl etkileneceği konusunda kesin bir yargıya varmak zor olabilir. Genel olarak ülkemizdeki güçlü ekonomik temellerin ve artan nüfusun barınma talebinin, önümüzdeki yıllarda da gayrimenkul piyasasını büyüteceğini öngörebiliriz.
Elimizdeki en güncel verilere dayanarak Türkiye’deki gayrimenkul piyasası hakkında daha ayrıntılı bir analiz sunabiliriz.
Güncel Verilerle Türkiye’deki Gayrimenkul Piyasası
Öncelikle Türkiye’de gayrimenkul sektörünün son yıllardaki büyüme rakamlarına bakalım. 2020 yılında Türkiye’nin gayrimenkul yatırımı hacmi 7,6 milyar dolar oldu ve bu rakam, önceki yıla göre %15’lik bir artışa işaret ediyor. Aynı zamanda Türkiye’deki gayrimenkul yatırımı hacmi de Avrupa’daki diğer birçok ülkeden daha yüksekti.
Türkiye’deki konut piyasası da ufak dalgalanmalarla canlılığını koruyor. 2020 yılında Türkiye’deki konut satışları önceki yıla göre %2,4 oranında arttı ve toplamda 1,5 milyon adet konut satıldı. Devamında konut fiyatları da genel olarak artış gösterdi ve bu artış %30 ila 50 arasında değişti. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülke genelinde konut satışları, 2021 yılında bir önceki yıla göre %0,5 azalışla 1 milyon 491 bin 856 olarak gerçekleşti. 2022’de ise satışlar, önceki yıla göre %0,4 azalarak 1 milyon 485 bin 622’ye geriledi. İpotekli konut satışı %4,8 gerileyerek 280 bin 320, diğer satış türleri ise %0,7 artarak 1 milyon 205 bin 302 oldu. 2021’de konut satış adedi 1 milyon 492 bin, 2020’de ise 1 milyon 499 bin civarında gerçekleşmişti. Ancak bu artışın yavaşlaması ve fiyatların gelecekte daha dengeli bir seyir izlemesi bekleniyor.
Önlenemez Talep, Piyasanın Büyümeyi Sürdürmesini Sağlayacak
Sonuç olarak Türkiye’deki gayrimenkul piyasasında son yıllarda yaşanan büyüme trendi devam ediyor. Ancak seçim sonrası dönemde piyasalarda belirsizlik yaşanabilir ve bu belirsizlik kısa vadede fiyat dalgalanmalarına neden olabilir. Ancak Türkiye’nin güçlü ekonomik temelleri ve başta konut ihtiyacı olmak üzere gayrimenkul sektörüne ilişkin önlenemez talep, piyasanın uzun vadede büyümeye devam etmesini sağlayacak. Fiyatlardaki stabilite ile de hiç şüphesiz yabancı yatırımcı talebi oluşacak. Piyasanın doğrudan yabancı yatırım ile genişlemesi de alım-satım hacimlerinde artış yaratacak ve bu durum, sektörün büyümesine büyük katkı sağlayacak.