Etkinlikler
EMSAL.COM
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
  • Gündem
  • Sektör
  • Mevzuat
  • Analiz
  • İnovasyon
  • Sürdürülebilirlik
  • Söyleşi
  • Yazarlar
No Result
Tüm Sonuçları Göster
EMSAL.COM

Ana Sayfa » Yapı Kimyasalları ve Mimarlık Ayrı Düşünülemez

Yapı Kimyasalları ve Mimarlık Ayrı Düşünülemez

Her yeni tasarımın yalıtımı, yeni bir tasarım aşaması içerir. Yalıtım işlerinin zamanın teknolojik gelişmeleriyle yeniden tasarlanması ve saha içi proseslerine uygun çözümler sağlanması ise mimarın, tasarımcının ya da müşavirin görevidir.

Rıza Elhan Rıza Elhan
12 Ocak 2023
Etiketler: Malzeme, Mimari, Sektör
Okuma Süresi:5 dakika
A A
yapı kimyasalları ve mimarlık
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşPaylaş

İçindekiler

  • Yalıtımda Güncelliği Yakalamak Gerekir!
  • Yanlış Yönlendirmeler Piyasanın Doğruyu Değil Ucuzu Seçmesine Yol Açıyor

Mimar değilim ancak Wikipedia sayfasından aldığım yazıyı aşağıya bırakarak, yalıtım ile ilgili çok önemli bir konuya değinmek istiyorum.

“MÖ 1. yy.’da yaşamış olan Romalı mimar Vitruvius “De Architectura” adlı kitabında başarılı bir mimarlık için “utilitas, firmitas, venustas” (kullanışlılık, sağlamlık, güzellik) etmenlerinin gerekli olduğunu ileri sürmüştür. Rönesans‘ta bu tanım, “comodita, perpetuita, bellezza” (kullanışlılık, süreklilik/kalıcılık, güzellik) olarak benimsenmiştir. 1581’de bir İngiliz yazarı, mimarlığı “yapı bilimi” olarak tanımlarken 19.yy’da İngiliz eleştirmen John Ruskin, mimarlığın “yapılara uygulanan süslemeden başka bir şey olmadığını” ileri sürüyordu.

Amatör bir eleştirmen olan Sir Henri Watton “The Elements of Architecture” adlı kitabında mimarlığın üç koşula (kullanışlılık, sağlamlık, güzellik) yanıt vermesi gerektiğini belirtir. Frank Lloyd Wright‘a göre de “mimarlık biçim haline gelmiş yaşamdır.”

Dünyanın en eski mesleği olarak kabul edilen mimarlık yapı sektörünün de ayrılmaz bir parçasıdır. Yapı sektörü ise, tüm dünya ülkelerinde en büyük sektör olup, diğer sektörlerin de itici gücü olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, mimarlık, geçmişin birikimleri ile geleceği hazırlayacak, gelecekte yaşanacak kaliteli yaşam çevrelerini oluşturacak, vizyon sahibi bireylerin mesleğidir.

Son elli yıldır mimarlık mesleği konusunda “çizim yapma sanatı” gibi bir yanlış kanaat oluşmuş, mimarlık sanatına yardımcı olan ancak çalışma alanı, tüm yapılarda kullanılan elemanların malzeme, mukavemet, statik ve dinamik durumlarını ve ekonomisini inceleyen bilim dalı olan inşaat mühendisliği ile mimarlık kavramları birbirine karışmıştır.

Mimarlık sanatının kültürel yanını göz ardı eden bu anlayış sonucunda, yüzyıllardır Türkiye’nin kimliği ile bütünleşen ve kültürümüzün ve değerlerimizin en kalıcı kanıtı olan mimarlık, kimliğini kaybetmiş, kültürel kimlik sorusu ile bir hesabı bulunmayan egemen yapı kültürü kentlerin görünür kimliğine damgasını vurmuştur. Oysa mimarlık, ülkelerin kartvizitine yazdığı değerlerin en önemlilerinden biri belki de en önemlisidir.

Mimarlık okullarından mezun olanların, mesleğin çok geniş bir yelpazeyi kapsaması nedeni ile çok farklı alanlarda çalışabildikleri gözlemlenmektedir.”

Yukarıda yazılı bu kısa tarihçeye istinaden yalıtım ve yalıtım malzemeleri bilimi, sahalarda (özellikle proje uygulama aşamalarında) görev alan müşavir mimarlar, proje müellifleri ya da tasarımcı arkadaşların gözden kaçırdığı ve sadece yönetmelik zorunluluğu gibi gördüğü en önemli konudur.

İlginizi Çekebilir

Deprem Odağında Yapısal Gelişimin Önemi

Deprem İzolatör Sisteminin Konut Sektöründeki Yeri

su yalıtımı

Yalıtımda Güncelliği Yakalamak Gerekir!

Her yeni tasarımın yalıtımı, yeni bir tasarım aşaması içerir. Kullanışlılık, sağlamlık ve güzellik unsurları neden batarya, tezgah, şömine, merdiven vb. gibi yerlerde ön plandayken yalıtım alelacele geçiştiriliyor? Yalıtım işi olmazsa yapılan tüm tasarımlar, su ve nem etkisi ile çürümeyecek mi? Peki o hâlde neden 30-40 yıl önce o zamanın teknolojisi ve şartlarına uygun ürünlere göre belirlenmiş ve kendini geliştirmemiş şartname ve tasarımlar tekrar tekrar önümüze koyuluyor? Her tasarım yeni bir başlangıçtır. Yalıtım işlerinin zamanın teknolojik gelişmeleri ve deneyimleriyle yeniden tasarlanıp saha içi proseslerine uygun çözümler sağlanması neden mimarın, tasarımcının ya da müşavirin görevi olmuyor?

Her proje için kes-kopyala-yapıştır yaparak yalıtım şartname ve tasarımlarını tekrar ettiğinizde, yeni tasarımlara göre teşhisi konulmamış ürünleri ezbere sahaya koymaya çalıştığınızda (daha ucuza yapacağız diye) hem haksız rekabet hem de yanlış uygulamalar sonucu daha yanlış ve sorunlu yapılarınız olduğunu göremiyor musunuz?

Eleştirimi herhangi bir kişi, kurum ya da platformu gözetmeksizin düşünce ve ifade özgürlüğüm kapsamında yazdığımı da belirtmek istiyorum. Zira yapı bilgisi, yapı kimyasalları, su yalıtımı ya da benzer birçok konuyu tek kişinin bilmesi mümkün değildir. Bilene danışmak gerekir. Sektörümüzde; yalıtım sistemleri, şartnameler, yapıya uygun ürünler, tasarıma göre seçilmesi gereken malzemeler hakkında bilgili, kendini yetiştirmiş danışmanların da olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Eleştirilerim mimarlığa saygımdan ve kendi mesleğime olan idealistliğimdendir.

Yanlış Yönlendirmeler Piyasanın Doğruyu Değil Ucuzu Seçmesine Yol Açıyor

Uzmanına sorulmadan sadece internet sayfalarında kalmış, ezber dizayn ve şartnamelerin yetersizliğine rağmen bu sistemin çoğu projede ortaya çıkarak haksız rekabete yol açması ve yanlış ürünlerle yanlış teklifler verilmesi sonucu piyasanın doğruyu değil ucuzu seçmesine sebep olması, bu yazıyı kaleme almamın en önemli nedenleri arasında.

Örneğin, tasarımda 25 metrekare bekçi kulübesi var diyelim ve üzerinde döşeme sonrası sırayla; çift kat membran yalıtım, jeotekstil keçe, ısı yalıtım levhası, geotekstil keçe, eğim şapı, çift kat membran yalıtım ve koruma betonu yazılmış olsun. Şimdi “bunda ne var, garanti olmuş iki defa yalıtım yapılmış” diye düşünülebilir. Fakat burada ısı yalıtımı, iki su yalıtımı arasında sıkışmış olduğundan buhar bacası detayı yok. Su yalıtımı hava almayı tamamen engelleyen ürünlerden tercih edilir. Bu da coğrafi koşullar nedeniyle ürün dayanımı iki ya da üç yıldan fazla olmayan ürünler anlamına gelir. Sonuç itibarıyla statik olarak bu kadar küçük bir alana gereksiz ağırlık yüklenmiş olup maliyetlerin de gereksiz yüksek olmasına sebebiyet verilmiştir.

Neydi mimarlığın en genel tanımı? Kullanışlılık, sağlamlık, güzellik…

Kullanışlı mı?

Maalesef kullanışlı değil. En basit yalıtım hatasında bir sürü kırım döküm, hafriyat ve inşai iş çıkacak.

Sağlam mı?

Sağlam asla değil. Bina ne kadar hafif olursa o kadar sağlam ve dayanıklı olur.

Güzel mi?

Güzel değil. Çünkü çatınızda işlevsel olmayan ve işe yaramayacak bir yalıtım ürünü var.

Peki 25 metrekare döşemeyi eğimli dökebilecek ekipler ve firmalar var mı? Daha iyisini ve büyüğünü yapacak muhteşem firmalarımız var. UV dayanımlı, coğrafi koşullara dayanıklı, uzun ömürlü, yüksek mukavemetli, sıcaklık dayanımı olan, yekpare, sertifikalı, akreditasyon belgeleri olan, elastisitesi yüksek vb. sağlam özellikleri olan ürünlerimiz yok mu? Emin olun fazlası var.

Suyun yönlenmesini engelleyen iyi bir drenaj levhası, dayanımı yüksek bir ısı yalıtım levhası, jeotekstil filitrasyon özellikli keçe ve üzerine belirli bir kalınlıkta dere mıcırı serilerek bu iş daha kolay, hızlı, işlevsel, uygun maliyetli, uzun ömürlü, kullanışlı, sağlam ve güzel yapılamaz mı? Ziyadesiyle… Bu detayı, anlattığım kıstaslara göre farklı kombinasyonlarda da yapabiliriz.

Sonsuz saygı duyduğum ve mesleğimi öğrenirken bana yol gösteren değerli mimarlardan ve onların nezdinde işini idealist şekilde yapan tüm meslektaşlarıma şükranlarımı sunar gösterdiğiniz anlayış için teşekkür ederim.

PaylaşGönderPaylaşTweetPaylaş
Önceki

Kentsel Dönüşüm Sürecinde Önemli Değişiklikler

Sonraki

Temel Kavramlarıyla Gayrimenkul Değerleme

Sonraki
Değerleme Raporu Nedir?

Temel Kavramlarıyla Gayrimenkul Değerleme

BU HAFTA EN ÇOK OKUNANLAR

Konut Piyasasında 2023 Nasıl Geçecek?
Analiz

Konut Piyasasında 2023 Nasıl Geçecek?

Onur Altın
24 Ocak 2023

2022 Konut Satış Rakamları 2022 yılının başında konut piyasasında aşırı artan fiyatların sektör açısından daralma getireceğini yazıyorduk ve yılın ikinci...

Devamını Oku
İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları

İmar Planlarına İtiraz Hakkının Önemli Detayları

4 Ocak 2023
3. Uluslararası Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı 1. Gün

2 Şubat 2023
Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?

Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?

17 Ekim 2022
Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı

Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Konferansı 2. Gün

3 Şubat 2023

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sürdürülebilirlik

Enerji Etkin Yapı Karnemiz Nasıl?

15 Kasım 2022
İnovasyon

Tiny House Nedir, Kentleri Nasıl Değiştirir?

5 Ekim 2022
Sektör

İnşaat Sektörünün Kasım Ayı Karnesi

12 Aralık 2022
Mevzuat

Cazip Yatırım Modeli: Gayrimenkul Yatırım Fonları 2

4 Ekim 2022
EMSAL.COM

Emsal.com, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden gayrimenkul sektörüne ışık tutmak amacıyla kurulmuştur.
 
Sektörün önemli konu başlıklarına dair farkındalığı hem üretici hem de tüketici açısından artırmak adına uzman kalemlerin görüşlerine yer verilen bu platformda, söz konusu alan; geniş bir perspektiften mercek altına alınmaktadır.
 
Emsal.com;

  • Uzman görüşlere ev sahipliği yapar,
  • Gayrimenkul sektörünün dijital kütüphanesidir,
  • Güvenli, kaliteli, tarafsız ve özgün içerikler yayınlar.

  • En Çok Okunanlar

  • İmarda Terimler ve Hesaplamalar
  • Yeni Evim: Ev İsteyenlere İmkân
  • Dairelerde Balkon Kapatmak Yasal mı?
  • İmar Planı Tadilatı Nedir ve Nasıl Yapılır?
  • Vaziyet Planı Nedir?
  • Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda mı?
  • Ruhsata Tabi Binaların Yıkım Mevzuatı
  • Değer Artış Kazancı Tespitinde İktisap Tarihi
  • Mimaride En Çok Kullanılan Yapı Malzemeleri
  • Kentsel Gelişimde Sürdürülebilir Modeller
  • Kategoriler

    • Gündem
    • Sektör
    • Mevzuat
    • Analiz
    • İnovasyon
    • Sürdürülebilirlik
    • Söyleşi
    • Yazarlar

    Politikalar

    • Yayın İlkeleri
    • KVKK Aydınlatma Metni
    • Gizlilik Politikası
    • Çerez Politikası

    E-Bülten

    Tüm güncel gelişmeler ve haberler için
    e-posta listemize abone olun!

      • Hakkımızda
      • Künye
      • Etkinlikler
      • İletişim

      © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

      No Result
      Tüm Sonuçları Göster
      • Gündem
      • Sektör
      • Mevzuat
      • Analiz
      • İnovasyon
      • Sürdürülebilirlik
      • Söyleşi
      • Etkinlikler
      • Konular
      • Hakkımızda
      • Künye
      • İletişim

      © 2023 | Tüm Hakları Saklıdır. | emsal.com

      Deneyimlerinizi kişiselleştirmek amacıyla KVKK uyarınca kullanılan çerezler yönetebilir. Daha fazla bilgi için tıklayın.