İçindekiler
Sürekli güncellenen ve gelişen yönleri ile her zaman gündemdeki yerini koruyan gayrimenkul sektörünün değişen dinamikleri ve yenilikçi yaklaşımları, Gayrimenkul Geliştirme Uzmanı ve Şehir Plancısı Hakan Gümüş’ün kaleminden okuyucularla buluşuyor.
Sektör profesyonellerinden meraklı okuyuculara kadar geniş bir kitleye hitap eden Yeni Nesil Gayrimenkul kitabı; gayrimenkul borsasından dijital tapu senetlerine, mini evlerden uçan arabalara kadar birçok yenilikçi konuyu detaylandırarak okuyuculara kapsamlı bir açıdan sunuyor.
Eserin İçeriği
Yazar Hakan Gümüş, kitabının giriş kısmında okuyuculara eserinin içeriği hakkında şu detayları aktarıyor:
Bu kitabın içinde çok heyecan verici konular bulacaksınız. Sektörün en önemli isimleriyle gayrimenkul ile alakalı hemen hemen her konuyu konuştuk. Uçan arabaların kentin ulaşımına nasıl etki edeceğinden tutun, lojistik sektöründe drone kullanılmasına, kentsel dönüşümde menkulleşme enstrümanlarından belediye reyting sistemine kadar birçok inovatif konuyu en azından merak ettirmeyi amaçladık. Merak etmek ve doğru soruları sormak güzel bir başlangıç noktasıdır. Gayrimenkulü merak eden herkesin okuyabileceği, akıcı, sıkmayan sohbetler bulacaksınız.
Eserin Konu Başlıkları
408 sayfadan oluşan kitapta gayrimenkul sektörüne dair pek çok detay titizlikle mercek altına alınıyor. Eserin konu başlıkları arasında yer alan; gayrimenkul ve güvenlik, gayrimenkulde yabancı yatırımcılar, yapı denetimi, gayrimenkul hukuku, teknoloji ve mimarlık, kentsel dönüşüm, tesis yönetimi, deprem, ev sahibi ve kiracı ilişkisi, konut talebindeki değişim, arsa yatırımları, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri, konut piyasası, metaverse ve gayrimenkul, kira ve konut fiyatları artışları gibi sektördeki hemen herkesi ilgilendiren hususlar ve çok daha fazlası detaylıca inceleniyor.
Yeni Nesil Gayrimenkul eseri, pandemi döneminde ve sonrasında gayrimenkul sektöründe yaşanan değişimlere de dikkat çekiyor. Bununla birlikte AVM’lerin sosyalleşme alanları olarak evrimi, tüketici alışkanlıklarındaki dönüşüm ve bu süreçte sektördeki adaptasyon stratejileri, gayrimenkul piyasasında şeffaflık ve güvenin nasıl tesis edileceği, dijitalleşmenin sektöre getirdiği avantajlar ve yeni finansal enstrümanların kullanımı gibi konular da eserde ele alınan konular arasında.
Gayrimenkul sektöründe bilgi sahibi olmak isteyen herkes için kaynak olma niteliği taşıyan eser, inovasyon ve teknoloji ile şekillenen bir geleceğe dair ilham verici fikirler sunuyor. Şehir planlamasında drone teknolojisinin kullanımı, QR kod ile mülkiyet doğrulaması gibi yenilikçi çözümler ve kentsel dönüşümdeki yeni yaklaşımlar da kitabın öne çıkan başlıkları arasında yer alıyor.
“Deprem Evvela Bir Şehircilik Konusudur”
Gümüş, önemli gündem maddelerinden olan deprem çalışmaları hakkında sektöre düşen görevler ve deprem bilincine dair detayları eserinin giriş kısmında şöyle paylaşıyor:
Şu anda İstanbul konut stokunun %72’si 1999 depreminden önce yapılmış vaziyette. Deprem sonrası mevzuatta yapılan değişiklikler ve konut yapım tekniklerindeki gelişmeler dikkate alındığında nispeten daha nitelikli konutlar üretildiğini söyleyebiliriz. Mevcut konut stokunun deprem karşısında ne kadar çaresiz olduğunu bilmemiz gerekiyor. Hiç kimsenin rahatı kaçmadan, özel mülkiyete dokunmadan depreme hazır hâle gelmeye çalışıyoruz. Daha doğrusu hazırlanıyormuş gibi yapıyoruz. Deprem geldiğinde nasıl bir ceza keseceğini az çok tahmin edebiliyoruz.
Depremle ilgili yıllardır fay hatları, jeologlar, deprem çantası vb. dinliyoruz. Hâlbuki deprem evvela bir şehircilik konusudur. Çok kritik bir soruyla başlar: “O bina neden oraya yapıldı?” Yani yer seçimi çok önemli. Heyelan bölgesi mi? Dere yatağı mı? Gevşek zemin mi? İkinci kritik soru şu: “O binayı oradan nasıl kaldıracağız?” O binadaki mal sahiplerinin özel mülkiyetine dokunmayacaksak onları tahliyeye ikna etmemiz lazım. Yerine yeni bina yapılıncaya kadar onları yakın bir yere taşımamız, kira yardımı yapmamız lazım. Sonra yeni binayı yapacak finansmanı bulmamız lazım.