İçindekiler
Yazar Mehmet Çağrı Kızıltaş, inşaat bilimi kapsamında; ulaştırma, inşaat mühendisliği, kent, mimari ve ilgili disiplinler üzerine tahlillerini ve değerlendirmelerini “Yenilikçi Teknoloji Bağlamında İnşaat Bilimi” kitabında okurlarıyla buluşturuyor.
Kitapta ülkemizin teknoloji alanındaki yeni hamleleri, planlamaları ve ülke kentlerinin karşı karşıya olduğu potansiyel imkân ve riskler genel çerçeveleri ile aktarılıyor. Bunun yanında ülkemizin merkezde olduğu bir kapsamda güncel verilere dayalı geniş çerçeveden çok yönlü bir bakış geliştirilerek yenilikçi unsurlar da ana çerçeveleri ile paylaşılıyor.
Toplam 206 sayfadan oluşan eserde yer alan bazı bölümlerden öne çıkan ifadeler şöyle sıralanıyor:
İnşaat Bilimi, İlerleme ve Yenilik
İnşaat mühendisliği; yapı, ulaştırma, yapı malzemesi, hidrolik, zemin mekaniği ve yapı işletmesi gibi dallardan oluşmaktadır. Örneğin ulaştırma mühendisliği, kendi içerisindeki alt dallara göre; elektronik mühendisliği, endüstri mühendisliği, çevre mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği ile çalışma alanlarına münhasıran ya da ortak kesişim kümelerine sahip olmaktadır. Dolayısı ile özellikle de ulaştırmanın çok daha disiplinli bir dal olduğu söylenebilir.
Bunun yanı sıra genel olarak alt kırılımlara (alt dallar) indikçe melezlenmenin yani disiplinlerarası terkibi (kombine) bakış açısının daha da arttığı anlaşılabilir. Hâlihazırda geçmişten günümüze mühendislik bu yönde bir gelişim göstererek departmanlaşmayı yaşamış olup bundan sonraki süreç de temelde bunu yansıtacaktır. Geçmişte bütün mühendisliklerin temelinde inşaat mühendisliği olduğu bilinmektedir. Mühendislik ise (inşaat mühendisliği) mimarlık ile bir olarak telakki edilip anılmaktaydı.
Çevresel Sürdürülebilirlik Uygulamaları
Böylesine bir konu çeşitliliği dâhilinde çevre mühendisliğinde sürdürülebilirliğin hemen hemen sınırsız sayıda uygulamasının olması şaşırtıcı görülmemektedir. Ele alınan çevre mühendisliği konuları; yoksulluk, sağlık, atmosfer, okyanuslar, tatlı su ve ekonomik kalkınma da dâhil olmak üzere, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2017 yılında sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde komisyondaki 11 gösterge için anahtar durumdadır. Bu göstergeler çevre mühendisliği dahilindeki 4 belirli konunun sınanmasının tamamlanması vasıtası ile ortaya konabilir:
- Düşük etkili kalkınma
- İçme suyu arıtması
- Atık su arıtması
- Açık hava kalitesi
Bu dört konunun detaylı değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kitapta aynı zamanda otonom araçlar ve yüksek hızlı demiryollarında kat edilen mesafeler ve gelecek öngörüleri paylaşılarak yüksek hızlı demiryolları ile otonom araçlara ayrılan bölümler yer alıyor.
Bunun yanında havayolu ile demiryolunun rekabetçiliği üzerine analizlerin yer aldığı eserde, sürdürülebilirlik unsurunun inşaat ve çevre disiplinleri dâhilinde uygulamaları ortaya konuluyor.
Ulaştırma merkezli olarak, sürdürülebilirlik ekseni dâhilinde yenilikçi girişim ve projelerin değerlendirildiği kitapta kent içi raylı sistem türü olarak metroya ayrılan bir bölüm de yer alıyor.
Genel Sonuçlar
Güzergâh seçimi modellemesi geleneksel olarak sadece somut açıklamalı değişkenler bazlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bununla beraber ulaştırma kullanıcılarının uygun güzergâh alternatiflerine ilişkin algıları her zaman modelleyicinin “en düşük maliyetli seçenek” olarak dikkate aldığı yönde gerçekleşmemektedir. Bu tarz çalışmalar kapsamında aynı zamanda bireysel kullanıcı karar almasını etkileyen geleneksel olmayan faktörlerin etkileri gösterilmiş ve sayısallaştırılmıştır.