İçindekiler
Günümüzde teknoloji, şüphesiz tüm sektörlerde keskin bir değişimi zorunlu kılıyor. Söz konusu gelişmelere ayak uyduramayan sektör oyuncuları ise bir süre sonra faaliyetlerine devam etme noktasında çeşitli zorluklarla karşılaşıyor. Tam da bu noktadan hareketle denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sağlayıcısı KPMG; yakın zamanda gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren bir rapor yayımladı. Teknolojinin gelişimiyle son yıllarda ön plana çıkan ve akıllı şehir şeklinde adlandırılan kent teknolojilerinin sağladığı avantajlara yer verilen 2022 yılı Real Estate + Real Innovation raporu, gayrimenkul sektöründe dönüştürücü etkisi bulunan 10 dijital trendi açıklıyor.
Zaman içerisinde gayrimenkul sektöründe değişikliklere yol açacak teknolojileri detaylandırmaya çalışan rapor, kaçınılmaz geleceğe hazır olmak isteyen üreticiler açısından da yol gösterici bir niteliğe sahip.
KPMG’nin araştırmasında paylaşılan gayrimenkul sektöründeki 10 dijital trend, şöyle sıralanıyor:
Konut + Açık Platformlar
Akıllı konutlar için standartların ve sistemlerin çeşitliliği artmaya devam edebilir, aynı zamanda ticari binalar için yenilikçi kullanım durumları oluşturulabilir. Ancak tüm akıllı konut cihazları için hâlâ evrensel bir standart oluşması beklenmiyor. Bunun yerine, birçok farklı protokol ve sistem rekabet etmeye devam edecek.
Altyapı + Bağlantı
Yüksek performanslı altyapılar, binaların pazarlanabilir olma durumu ve artan kullanım gereksinimlerinin karşılanması için kritik bir başarı faktörüne dönüşüyor. Dijital altyapısı olmayan mülkler gelecekte pazar gereksinimlerini karşılayamayabilir ve bu mülkler değer açısından büyük olasılıkla kayıplara uğrayacak. Bu nedenle bina altyapısına yapılacak yatırımlar daha önem kazanıyor.
Binalar + Veri
IoT ile donatılmış binalar, yalnızca yerinde yapay zekâ ve veri analitiği kullanılarak gerçekten “akıllı” hâle gelebilir. Yapay zekânın (AI) kullanımı, verileri derinlemesine ve hassas bir şekilde yerinde işlemeyi mümkün kılarak akıllı binaların enerji kullanımı açısından daha verimli binalara dönüşmesini sağlıyor.
Şehirler + Bağlantılı Hizmetler
Akıllı şehirler, büyük olasılıkla kamu altyapısının (kamu hizmetleri, trafik ve ulaşım) yönetimini daha da otomatikleştirecek ve genişletilmiş bir e-hizmet yelpazesi sunacak. IoT veya Hizmetlerin İnterneti (IoS) gibi teknolojiler, kamu altyapısını daha verimli hâle getirme ve böylece akıllı şehir yolunda önemli faydalar yaratma potansiyeline sahip.
ERP + Dijital Ekosistemler
Gayrimenkul sektörü değer yaratmak amacıyla benzersiz bir model oluşturmak için geleceğe yönelik çözümlere ihtiyaç duyuyor. Giderek daha fazla şirket temel iş yönetim sistemlerini modernize ediyor ve gayrimenkul yönetimi uygulamalarını dijital ekosistemlere entegre etmek istiyor. Şirketlerde veri yönetiminin bel kemiğini oluşturan modern kurumsal kaynak planlaması (ERP) sistemleri bu ihtiyaçları karşılayarak gayrimenkul yönetimi çözümlerinin dijital ekosistemini entegre ediyor.
Sürdürülebilirlik + Blok Zinciri
Blok zinciri; merkezi olmayan, şeffaf ve geri alınamaz işlevselliği ile gayrimenkul sektöründe veri alışverişinde devrim yaratabilir ve büyük ölçekli çevresel ve sosyal veri setlerinin gerekli yönetimini sağlayabilir.
İş Geliştirme + Otomasyon
Robotik süreç otomasyonu, yapay zekâ ve süreç madenciliği teknolojilerinin derin entegrasyonu, verimlilik için önemli bir etkene dönüşüyor. Hızlandırılmış karar verme süreçlerine, aşırı dijital bilgiye ve esnek çalışma modellerine yanıt olarak, süreçleri otomatik olarak analiz eden ve yürüten birleşik teknolojiler ortaya çıkıyor. Bunların kullanımı, veriye dayalı iş geliştirme için doğru koşulları yaratıyor.
Veri + Bulut Bilişim
Şirket içi veri göllerinin yerini çoklu bulut ortamları ve tamamen mobil BT ortamları alıyor. Veri ambarlarının aksine, veri gölleri veri hacimleriyle ve özellikle IoT’nin veri yapısı ve sensör tabanlı verilerle daha iyi başa çıkabilir. Mobil BT ortamlarının temeli olarak düzenlenmiş çoklu bulut çözümleri, büyük olasılıkla şirket içi çözümlere üstün gelecek.
Dijital Dönüşüm + Çalışanlar
Dijital yetkinlikler ve bu yöndeki kültürel değişimler, dijitalleşmenin hızı ve benzersiz satış imkânlarının gerçekleştirilmesi için çok önemli hâle geliyor. Bir şirketin dijitalleşme seviyesi, şirketin ve çalışanlarının yeni teknolojilere uyum sağlaması ile orantılıdır.
Siber Güvenlik + Veri Koruma
Bir siber saldırı nedeniyle artık erişilemeyen veya çalınan veriler, şirketin itibarına zarar vermenin yanı sıra varlığının devamı için de önemli bir risk oluşturabiliyor. Siber güvenlik ve veri korumanın artan önemi yeni, daha profesyonel yönetim rollerini de ortaya çıkarıyor.
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız…