İçindekiler
Arazi Nedir?
Arazi, üzerinde yerleşimin olmadığı yatay veya düşey sınırlara sahip boş kara parçasına verilen isimdir. Bir başka ifadeyle insan eliyle yapılmış yollar veya yerleşim alanları dışında kalan toprak bölümlerine arazi denmektedir. Arazilerin sınırlarını belirlemek için tepeler, dağlar, yollar, dereler, duvarlar ve ağaçlıklar gibi doğal işaretler baz alınır. Araziler; hazine arazileri, şahıs arazileri, köy, otlak ve mera arazileri olarak üç gruba ayrılır.
Arsa Nedir?
Parsellenmiş halde olan, üzerine bina yapılabilen ve belediye sınırları içinde yer alan toprak parçaları arsa olarak ifade edilir. Yani arsalar yapılaşmaya müsait olan arazilerdir. Arsalar; imarlı arsa, imarsız arsa ve kamu arsası olarak üçe ayrılırlar.
Arsa ve Arazi Farkı Nedir?
Arsa belediye tarafından üzerinde yapılaşmaya izin verilen toprak parçası iken arazi, üzerinde imar uygulaması olmayan toprakları ifade etmek için kullanılan tanımdır. Bir arsa üzerinde imar uygulaması için yeşil alan, yol, okul ve hastane gibi alanlara yer verilebilirken araziler, yapılaşmaya uygun değildir. Kanuna göre her arsa birer arazidir ve bir arazinin değer kazanması için imar izninin çıkmış olması yani yapılaşmaya müsait olması gerekmektedir. Arazilerin sınırları dağlar, tepeler, yollar, dereler, duvarlar, ağaçlıklar veya çeşitli işaretlerle belirlenmiş durumdadır.
Arazi Ölçü Biçimleri 2022
Arazi ölçü birimleri tarla, bahçe, ormanlık alan gibi büyük yüzeylerin alanlarını ölçmek için kullanılan ölçü birimleridir. Arazi ölçü birimleri; ar (a), dekar (daa), dönüm, hektar (ha) olarak ifade edilmektedir.
Ar (a): 100 metrekare büyüklüğündeki ölçü birimidir. 1 ar 100 metrekareye eşittir.
Dekar (daa): Ar’ın 10 katıdır ve bin metrekareye karşılık gelmektedir. Dekar, dönüm ile sıkça karıştırılır. Dekar bin metrekareyi belirtirken dönüm 918,393 metrekareye karşılık gelmektedir.
Hektar (haa): 100 ar’a karşılık gelen hektar, on bin metrekareyi belirten ölçüdür.
Arazi Toplulaştırma
Arazi toplulaştırma, tarımsal faaliyetlerin devam ettirilemeyeceği kadar parçalanan, dağılan, parseli bozuk şekillerde olan arazilerin; devlet eliyle ya da sahiplerinin istekleri üzerine tarım yapılabilmesi için şekillendirilmesi ve düzenlenmesi uygulamasına verilen isimdir. Burada önemli olan husus, modern tarım işletmeciliği esasları göz önüne alınarak tarım yapılabilmesidir. Arazi toplulaştırma uygulaması, tarım yapılabilecek alanların çoğaltılması adına önemli bir gelişme olarak göz dolduruyor.
Arazi Toplulaştırma Yasası
Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu olarak bilinen ve kırsal alan düzenlemesi, köy gelişimi, tarımsal arazi toplulaştırması ve dağıtımı ile ilgili hususları kapsayan Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik, 9/12/2017 tarihli ve 30265 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yönetmeliğin amaç ve kapsamını ifade eden ilk maddesi ise şu şekildedir:
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda öngörülen toprak ve arazi varlığının belirlenmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, geliştirilmesi, zorunlu hallerde amaç dışı kullanımına izin verilmesi, toprağın ve tarımsal üretim gücü yüksek büyük ovaların belirlenerek korunması, toprak koruma plan ve projelerinin hazırlanması ve uygulanması, erozyona duyarlı alanların belirlenmesi, toprak koruma kurulunun teşekkülü, görevleri, çalışmaları ile çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak arazilerin planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemektir.