İçindekiler
Farklı paydaşların ortaklaşa yürütücülüğünü gerçekleştirdiği veri yoğun inşaat projelerinde, paydaşlar arası koordinasyonun/iş birliğinin sağlanması ve iletişim yönetimi, son derece kritik öneme sahiptir.
200’den fazla alt sektörü bünyesinde barındıran inşaat, birçok ülke gibi Türk ekonomisinin de lokomotifi olup, bu hacimdeki bir sektör için paydaşlar arası koordinasyonun ve veri akışının eksiksiz sağlanabilmesi ise ancak dijitalleşme ile mümkündür.
BIMCRONE, Projelerin Her Aşamasında Kolaylıklar Sağlar
Konsept tasarımdan başlayarak projenin her aşamasında uyuşmazlıkları ve tekrarlı işleri en aza indirerek iş gücü kayıplarını minimize etmek, projeye ait en güncel verilere, raporlara ve model bilgilerine anlık olarak ulaşmak, bütün paydaşların ortak hedeflerindendir. Ayrıca, bilgilerin dijital ortamda depolanması, proje sonrasındaki bakım-onarım, renovasyon gibi süreçlerde yapılacak çalışmalara da ışık tutacaktır.
İnşaat sektöründeki en büyük sıkıntılardan birisi, her süreçte alınacak kararlara etki eden aynı temel bilgiye dayanan farklı formattaki raporların tekrar tekrar hazırlanması, ihtiyaç duyulan ana ait güncel bilginin paydaşlara zamanında ve doğru biçimde ulaştırılamamasıdır.
BIMCRONE ile Projenin Tüm Paydaşları Arasında Güçlü Bir İletişim Mümkün
Ciddi krizlere yol açabilen sorunlara çözüm getirmek amacıyla geliştirilen BIMCRONE, ofis ve şantiye ekipleri arasında gerçek zamanlı bilgi akışını sağlayarak işveren, tasarım ekipleri, yüklenici, alt yüklenici gibi çok farklı lokasyonlarda çalışan bütün paydaşların tek platformda toplanmasına olanak veren, yapılan işin entegrasyonuna yardımcı olan, proje sürecinde insan hatalarını minimize etmeyi hedefleyen, işleri daha verimli yapmanın mümkün olduğunu gösteren bir platformdur.
Günlük planların etkin bir biçimde yapılmasına olanak sağlayan BIMCRONE ile şantiye ekipleri devam eden, başlamaları ve bitirmeleri gereken işler hakkında bilgilendirilmekte, 3B plan üzerinde hangi yapı elemanlarının yapılacağına, hangi malzemenin kullanılacağına kolayca ulaşabilmekte ve şantiyede anlık olarak ilerleme bilgilerini sisteme gönderebilmektedirler.
Projedeki Sapmalar, Anında Keşfedilebilir
Biten işler hak ediş raporlarında raporlanabilmekte ve bu işlerin hak edişleri BIMCRONE üzerinden otomatik olarak hesaplanabilmektedir. Ayrıca, zamanında içgörüler almak, düzeltici eylemler için ekipleri koordine etmek ve sapmaları anında keşfedip, düzeltici eylemleri planlamak da mümkündür. Daha da önemlisi hangi evrede olursa olsun BIMCRONE ile tüm paydaşlar aynı raporun anlık hâline hiçbir insan müdahalesine gerek duymadan kolaylıkla erişebilecektir. Paydaşlar için ortak çalışma alanın sağlanmasının en temel faydalarından bir diğeri ise sağlanan şeffaflık ile paydaşlar arasında doğabilecek anlaşmazlıkların minimuma indirilebilmesidir.
BIMCRONE Rakiplerinden Çok Farklı, Çünkü…
Bina yaşam döngüsü tanımı yapan meslek kuruluşlarından Construction Specification Institute, CSI‘ya göre; konsept aşamasından inşaata, kullanımdan nihai dekonstrüksiyona (yıkım) kadar bir bina/tesisin yaşam döngüsü, bir dizi aşamayı izlemektedir.
BIMCRONE, sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde bahsi geçen bina yaşam döngüsünün bütün aşamalarını dikkate alarak yapı bilgi yöntemlerine göre geliştirilen, fikir aşamasından yıkıma kadar uçtan uca çözüm sunan tek platformdur. Sektörde BIM temelli çözümler üreten diğer ürünlerle karşılaştırıldığında, söz konusu platformların tasarım bazlı kalarak zaman yönetimi ve ortak veri ortamı konularına ağırlık verdikleri, saha yönetimi konularında ise bir çözümlerinin olmadığı görülmektedir.
Adım Adım Değişimin Anahtarı: BIMCRONE
BIMCRONE; inşaat sektörünün yoğun, karmaşık iş yapma şekilleri gözetilerek, sektörel tecrübe ve kullanıcıların sonsuz destekleri ile geliştirilmiştir. BIMCRONE ile tüm iş yapma şeklini bir anda değiştirmek yerine adım adım ilerlemek mümkündür.
Mevcut yapının bütün iyi ve eksik yönlerini izlenebilir hâle getiren BIMCRONE, proje paydaşlarının önceliklerini gözetir, ihtiyaçları için aynı zamanda günlük işlerini de kolaylaştırır ve ekiplerin yeni bir üyesi olarak tüm süreçlerde destekler sunar. Binaların dijital ikizine odaklanma, gerçek zamanlı model gezintisi sunma ve CDE (Common Data Environment) yerine gerçek zamanlı saha yönetimine odaklanma, sadece inşaat aşamasında değil 3D’den 7D’ye bina yaşam döngüsünün her evresini yönetme benzerleri ile BIMCRONE arasındaki en temel farklılıklardır.
BIMCRONE’lu Projelerdeki Avantajlar
BIMCRONE’nun projenin başından sonuna dek sunduğu diğer avantajları ise şöyle sıralanabilir:
- 7/24 teknik destek imkânı,
- Kolay kullanım,
- Kapsamlı kullanıcı kılavuzlarına sahip olması,
- Telefon ve tabletten veriye erişim ve değiştirme olanağı,
- Bulut’ta ya da server’da çalışma seçenekleri,
- Ayrıntılı izinlerle sağlanan veri güvenliği ve donanım yatırımı gerektirmemesi,
- Sınırsız kullanıcıyla proje tabanlı lisanslama,
- Gelişmiş raporlama yeteneği,
- Birçok yazılımla entegre olabilme,
- Mevcut verilerin sisteme hızlı bir biçimde aktarılabilmesi,
- Excel’den veri alma/atma kolaylığı,
- 3B modeli yazılımın içerisinde görüntüleyebilme imkânı.
BIMCRONE, iş akışlarını değiştirmeden dijitalleşme olanağı sağlarken, farklı rollere ve izinlere sahip sınırsız kullanıcı ile bütün paydaşların projeye dahil olmasına olanak verir. Türk mühendislerin imzasını taşıyan BIMCRONE, Türkçenin yanı sıra İngilizce dil desteği ile global bir marka olma yolunda da kararlılıkla ilerlemektedir.
- “Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) Nedir, Nasıl Çalışır?” başlıklı birinci yazımızı inceleyin.
- “BIMCRONE Nedir, Çözümleri Nelerdir?” başlıklı ikinci yazımızı inceleyin.
- “BIMCRONE ile Dijitalleşen İnşaatlarda Verimlilik Artıyor” başlıklı söyleşimizi inceleyin.
BIMCRONE ve kullanıcılarına sunduğu avantajlarla ilgili bilgiler verdiğimiz bu sponsorlu yazı dizisinin son bölümünde, firmanın kurucu ortağı Nesrin Akın Öztabak konuğumuz olacak.