İçindekiler
Selçuk Alten, Fahriye Hazer Sancar ve Leyla Özhan tarafından kaleme alınan İnşaat Sektöründe Proje Yönetimi adlı kitap; ilk olarak kapağındaki “Türkiye İçin Bir Sentez” notuyla dikkat çekiyor. T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesinde yayımlanan eser; Arka Plan: İnşaat Sektörü ve Proje Yönetimi, Proje Yaşam Döngüsü, Proje Yönetimi Kapsamındaki Temel Süreçler, Tasarım Yönetimi, Destekleyici Alt Süreçler, Göreceli Standartlaşmış Adımlar İçeren Alt Süreçler, Türkiye’de Proje Yönetimi Pratiğine Özgün Bir Yaklaşım ve Geleceğe Bakış: Amaçlar, Beklentiler olmak üzere toplam 8 ana bölümden oluşuyor.
İnşaat projelerindeki; hazırlık, ihale ve sözleşme aşamalarından başlayarak proje yönetimiyle ilgili pek çok başlıkta detaylı bilgiler içeren kitap, bu alanda merak edilen pek çok sorunun cevabını içerisinde barındırmasıyla öne çıkıyor. Sektör profesyonelleri ve akademi çevrelerinin faydalanabileceği eser, ışık tutmayı amaçladığı başlıkların içerisinde okurlarına kıymetli bilgiler veriyor.
Toplam 400 sayfa uzunluğunda kaleme alınan İnşaat Sektöründe Proje Yönetimi adlı kitap, içerisindeki detaylı grafiklerle de temas ettiği konularla ilgili zihinlerde net bir çerçeve çiziyor.
Giriş kısmında eserin tüm bölümleriyle ilgili bilgi veren yazarlar, “Dileğimiz” başlığının içerisinde, kitabın yayımlanmasıyla birlikte hedeflediklerini şu ifadelerle aktarıyorlar:
“Bu kitabın; Türk inşaat sektöründe proje yöneticisi olarak faaliyet gösterenlere ve göstermeyi hayal edenlere paylaştığı bilgi ve önerilerle yardımcı olabilmesini, daha da önemlisi saha deneyimlerine dayanan eleştiriler ve yenilikçi yaklaşımlarla geliştirilmesini diliyoruz.”
Kitabın 8 ana bölümünden öne çıkan söylemleri şu şekilde derledik:
Arka Plan: İnşaat Sektörü ve Proje Yönetimi
Proje yönetimi ile ilgili her türlü konu ve eylemi incelemek, anlamak ve değerlendirmek için ‘proje kavramını’ ana unsurlarını doğru kavrayarak yorumlamak gerekecektir. Diğer bir deyişle, ‘Proje nedir?’ sorusunu doğru temellere oturtarak yanıtlamak durumundayız.
Proje Yaşam Döngüsü
Projenin başlangıcı ile bitişi arasında kalan zaman dilimini, ‘yaşam döngüsü’ olarak adlandırıyoruz. Sözü edilen bu zaman dilimini;
- Yapım öncesi dönem
- Yapım dönemi
- Yapım sonrası dönem
olmak üzere 3 döneme ayırarak inceleyeceğiz.
Proje Yönetimi Kapsamındaki Temel Süreçler
Bizce zaman yönetimi için yapılan planlama, her şeyden önce proje paydaşlarının ortak çalışma ve ortak üretimini hedefleyen güçlü bir mutabakat ve iletişim aracıdır. Bu yönü ile de proje sınırları içinde yaşama geçirilmesi hedeflenen bir demokrasi pratiği olarak kabul edilmelidir.
Tasarım Yönetimi
Tasarımdan beklenen, yenilikçi (innovative) ve yaratıcı (creative) çözüm geliştirmektir. Tasarım sürecinin yaratıcılığı ise ortaya atılan, değerlendirilen fikirlerin; şaşırtıcılığı, sayısı, çeşitliliği/zenginliği ile ölçülür.
Destekleyici Alt Süreçler
Risk yönetimi sürecinde riskleri göğüslemek için alınan tedbirlerin uygulamada neden olduğu sonuçların belgelenmesi gerekecektir. Bu süreçte elde edilen bilgiler, sözleşme yönetimi için gerekli olacak değişiklik önerilerinin temelini oluşturacaktır.
Göreceli Standartlaşmış Adımlar İçeren Alt Süreçler
(…) Günümüzde inşaat sektöründe uygulama alanı bulan sözleşmeler, birden fazla aktörün ilişkilerini düzenleme iddiasını taşıyan özgün ve karmaşık yapılara sahiplerdir. Bu anlamda sözleşme yönetimi de proje yöneticisi açısından, zafiyet kabul etmeyen bir çalışma alanı olarak kabul edilmelidir.
Türkiye’de Proje Yönetimi Pratiğine Özgün Bir Yaklaşım
Projelerin geçici ve sonlu doğası, projeler ve ilgili kurumlar arasında kullanılan raporlama yöntemlerinin uyumlu ve senkronize olmasını zorlaştıran bir faktördür.
Geleceğe Bakış: Amaçlar, Beklentiler
Sivil toplum kuruluşlarının (STK) ve meslek kuruluşlarının kurumsal itibar, güven ve şeffaflık gibi başlıkları sürekli gündemde tutarak tartışmaları; büyük yararlar sağlayacaktır. Bu yapılabilirse proje yönetim firmaları da kurumsal yapılarını oluştururken, Türkiye’de bu talebi karşılayacak çözümlemelere ve yaklaşımlara gitme zorunluluğunu duyacaklardır.