İçindekiler
İş yerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının sağlanması ile mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi amaçlanarak yürütülen çalışmaların tümü, iş sağlığı ve güvenliği alanına girmektedir. Bahsedilen amaca ulaşmak ve verimliliği sağlamak, ancak planlı ve sistematik bir yaklaşımın ürünü olacaktır. Daha çok müstakil kanunun yayımı sonrası ülkemizin gündeminde yer alan iş sağlığı ve güvenliği faaliyetleri konusunda birçok iyi örnek olmakla birlikte planlı ve sistematik yaklaşımdan uzak ve verimsiz sürdürülen bazı örnekler de zaman zaman karşımıza çıkmaktadır.
Uyum Yükümlükleri ve İş Yerinin Mevcut Durumu Dikkate Alınmalıdır
Belirtildiği üzere iş sağlığı ve güvenliği alanında planlı ve sistematik yaklaşımın ilk basamağı, uyum yükümlülüklerini doğru bir şekilde tarif etmekten geçecektir. İş yerinin hangi yükümlülüklerin kapsamında yer aldığı ve ana iş kolu özelinde belirlenmiş ilave veya özel bir yükümlülük tespiti, ilk ve ana çerçeve olarak büyük önem arz etmektedir.
Bu süreçten sonra doğru ve yeterli bir organizasyon kurulması, sürecin işletimi konusunda rolleri belirleyecektir. Organizasyon oluşturulurken uyum yükümlükleri ve iş yerinin mevcut durumu dikkate alınmalıdır.
Belirleyici olan, iş yerine özgü organizasyonun oluşum sürecinde dikkatli olunması ve eksik noktaların ivedilikle tamamlanması olmalıdır. Organizasyon kurulumu ile eş zamanlı olarak iş planı oluşturulmalı ve mümkün olduğunca plana sadık kalınmalıdır.
En Sık Görülen Hata: İş Yerine Özgü Bir Yapı Oluşturmamak
Plansız ve sistematik olmayan yaklaşımlarda en sık görülen hata, iş yerine özgü bir yapı oluşturmamak ve genel işleyişi örnek alarak yürütülen faaliyetler olmaktadır. Her iş yerinin bulunduğu bölge, yürüttüğü faaliyet, yönetim biçimi, çalışan profili ve en önemlisi geleneği farklıdır.
Söz konusu farklılıkların bulunduğu gerçeğinden yola çıktığımızda sektör geneli veya ulusal örnekler göz önüne alınarak yürütülen faaliyetler, bazı kurumsal bünyelerde entegrasyon sorunu yaşayacak ve en önemli unsur olan çalışanlar açısından dirençle karşılanabilecek bir sürece sebep olabilecektir.
Bu Durumlar İşletmelerde Verimsiz Bir Sürecin Yürütülmesine Neden Olmaktadır
Özetle;
- İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında asgari müşterekler bulunmakla birlikte her işletmeye özgü bir bakış açısı geliştirilmemesi,
- Genel kabul görmüş fakat temel düzeyde bile hatalar içeren uygulamaların yürütülmeye çalışılması,
- Çalışanların sadece talimatlara uymasının beklenmesi fakat katılımlarının sağlanmasına uygun olanakların verilmemesi gibi durumlar bazı işletmelerde verimsiz bir sürecin yürütülmesine neden olmaktadır.
Çalışanın merkeze alınmadan odak noktasına konulması, katılımı sağlanmadan katkısının beklenmesi ve fikri alınmadan görüşünün alınması, zor ve sancılı bir çalışma ortamı oluşturacaktır.