İçindekiler
Dijital pazarlama; doğru hedef kitleye, doğru zamanda ve doğru iletişim diliyle ulaştığınızda sizi başarıya ulaştırır. Bu üç unsur da başlı başına birer hazırlık süreci gerektirir. Bundan dolayı detayları dikkate alarak, doğru veri analizi ve strateji ile ilerlemek gerekir. Peki konut sektöründe dijital pazarlama öncesi hazırlık süreci nasıldır?
Hedef Kitle Analizi
Öncelikle satışını hedeflediğiniz konutların hedef kitle kriterlerini belirlemelisiniz. Bunun için kendi fikrimiz yanıltıcı olabilir. İçinde bulunduğumuz dijital çağda birçok veriye ulaşmak çok kolay. Yeter ki doğru veriyi nereden alacağımızı bilelim.
Satışını hedeflediğimiz konutların bulunduğu lokasyonun demografik bilgilerine ulaşmayı ilk adım olarak düşünebiliriz. Yaş, cinsiyet, eğitim, medeni hal gibi kriterleri il, ilçe ve hatta mahalle bazında görebiliyoruz. Oluşturacağımız reklam hedeflemeleri de buna göre belirleyebiliyoruz. Bununla birlikte birçok dijital kaynak bize destek olarak hedef kitlemizi nokta atışı bulmamızı sağlayan kriterleri bulmamıza yardımcı oluyor.
Satışını hedeflediğimiz konutların çevresinde bulunan diğer projelerin web sitelerin verilerini inceleyerek demografik bilgilerin yanı sıra trafik kaynakları, pazarlama kanalları, rakip projeleri ve ziyaret aldığı anahtar kelimeleri görebilirsiniz. Buna ek olarak Google ve Meta panellerinden ilgi alanı, gelir seviyesi ve tüketim alışkanlıkları gibi noktalara ulaşarak dijital pazarlama stratejinizi oluştururken doğru hedef kitleyi belirleyebilirsiniz.
Doğru Zamanlama
Dijital reklamcılıkta bütçe alokasyonu yaparken zamanlama konusunda hassas olunmalıdır. Conversion (dönüşüm), yani talep toplama günleri ve saatlerini iyi belirlemek gerekir. Birçok online reklam kanalı günlük bütçeyi sabahın erken saatlerinden itibaren en kısa sürede tüketmeye odaklanır fakat doğru olan, bütçenizi en çok dönüşüm aldığınız saatlerde kullanmaktır. Konut sektörü için hafta sonuna yaklaşan günler ve akşam saatleri genellikle iyi performe eden zamanlardır.
İletişim Dili
Doğru iletişim dili her proje için farklı olabilir. En doğrusunu belirlemek için kendi fikrimizden ziyade “gerçekleşen verileri” analiz ederiz. Neredeyse tüm dijital reklam kanalları bize A/B testi yapma olanağı sunar. Bu sayede potansiyel müşterilerimizin hangi kreatife reaksiyon gösterdiğini ufak bütçelerle denemeler yaparak belirler, sonrasında yüksek bütçelerle büyük dönüşümler kazanırız. Dönüşümden ilk kastımız form veya telefon araması, ikincisi ve en önemlisi ise satıştır.
Kullanmamız gereken kreatif görsel mi video mu, render mı fotoğraf mı, iç mekân mı dış mekân mı? Bu ve benzeri tüm soru işaretlerini A/B testleri ile çözebiliriz. Ayrıca kreatifte kullanılacak söylemler de bu testlerin birer parçası olmaktadır. Amacımız her zaman ufak bütçelerle deneme yapıp, doğru stratejiyi belirledikten sonra yüksek satış rakamlarına ulaşmaktır.