İçindekiler
Gece Kitaplığı Yayınevi bünyesinde çıkan Proje Yönetimi ve Kamu Sektörü Özelinde İnşaat Faaliyetleri kitabı, bir inşaat projesinin yönetimindeki tüm detayları içeriyor ve kamusal bazda gerçekleştirilen inşaat faaliyetlerine dair önemli bilgiler sunuyor.
Proje ve Proje Yönetimine Giriş
643 sayfalık kitabın ilk başlığı olan “proje ve proje yönetimine giriş” kısmında şu ifadeler yer alıyor:
“Teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber, mevcut proje yönetim sistemleri bilgisayar yazılımlarına aktarılmış ve insan kapasitesiyle sınırlı olan proje planlama teknikleri çok daha aktif şekilde kullanılabilecek bir duruma gelmiştir. Bu gelişmeler proje süresince maliyet ve zaman değişkenlerinin daha etkin bir şekilde kontrol altında tutulmasına, yapılan planda meydana gelen aksaklıkların sebeplerinin daha etkin şekilde tespit edilmesine ve planlandığı şekilde gitmeyen işlere zamanında müdahale edilebilmesine imkân sağlamıştır.
İnşaat projesi yönetimi, bir profesyonel yönetim süreci olup, ilk düşünceden (hayallerden) işin tamamlanıp mal sahibine fiziksel olarak teslim edilinceye kadar geçen süreç içinde “süre”, “maliyet” ve “kalite kontrolü” için hazırlanan prosedürler bütünüdür.
İnşaat projesi yönetimi, mal sahibinin projedeki başarısı için, profesyonellerce oluşturulmuş bir ekip tarafından, bütünleşik sistem ve prosedürlerin uygulanması anlamındadır. Bu sistem ve prosedürler, farklı uzmanlıkları ve branşları projede etkin ve anlamlı biçimde kullanmak amacı ile tasarlanmışlardır. Bu husus bütünleşik uzmanlık yaratarak bireysel uzmanlığın ötesinde bir yarar sağlamayı hedefler.
İnşaat projelerinin yaşam döngüsü “fizibilite”, “planlama”, “tasarım”, “imalat”, “devir” ve “işletmeye alma” fazlarından oluşmakta ve genelde her yaşam döngüsü fazının “başlangıç”, “planlama”, “yürütme”, “izleme ve kontrol” ile “kapanış” proje yönetim süreç gruplarıyla yönetilmesi gerekmektedir. İnşaat projesi yönetiminde, standart proje yönetimi bilgi alanlarına ilave olarak güvenlik, çevre, finans ve talep bilgi alanlarına da ihtiyaç duyulmaktadır.”
İnşaat Projesi Yönetiminde Bilgi Alanları
Kitabın “proje yönetiminde bilgi alanları” kısmında konu ile ilgili şu ifadelere yer veriliyor: “Proje yönetimi, projelerdeki başarı oranını arttırmayı amaçlar. Buna rağmen proje yönetiminde yapılan bazı temel hatalar veya eksiklikler, projelerin planlanan bütçe ve süre dahilinde ve hedeflenen kalitede çıktı elde edilememesine yol açabilmektedir. Proje yönetiminde başarısızlığa yol açan etmenleri ortadan kaldırmak veya ortaya çıkmalarını önlemek için proje başlangıcından itibaren pek çok farklı bilgi alanının proje yönetimi içinde bir arada kullanılması gereklidir.
Kapsam, zaman, maliyet ve kalite yönetimi ana bilgi alanlarının; insan kaynakları, iletişim, risk, tedarik ve paydaş yönetimi yardımcı bilgi alanları ile entegrasyon yönetimi bütünleştirici bilgi alanı kapsayıcılığında bir araya getirilerek birbirlerini dışlamadan ve birbirleri ile bağlantılı olarak tüm proje yönetim süreçlerinde bir arada kullanılmaları gerekmektedir. İnşaat proje yönetiminde bu bilgi alanlarına ilave olarak güvenlik, çevre, finans ve talep yönetimi bilgi alanları da eklenmektedir.”
Eserin bu kısmında bulunan, “en genel haliyle bir inşaat projesi yönetiminde aşağıdaki bilgi alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır” ifadesi sonrası şu şekilde bir sıralama yapılıyor:
- Entegrasyon yönetimi
- Kapsam yönetimi
- Zaman yönetimi
- Maliyet yönetimi
- Kalite yönetimi
- İnsan kaynakları yönetimi
- İletişim yönetimi
- Risk yönetimi
- Tedarik yönetimi
- Paydaş yönetimi
- Güvenlik yönetimi
- Çevre yönetimi
- Finans yönetimi
- Hak talep yönetimi