İçindekiler
Dijital devrimin hayatımıza getirdiği kolaylıkları, 2010 yılından bugüne gayrimenkul danışmanlığını meslek olarak seçmiş biri olarak işimde doya doya yaşıyorum. Tapu devir işlemlerinde yapılan iyileştirme ve gelişmelere, şahit olduğum 2010 yılından bu yana zorluk ve kolaylıkları ile göz atalım.
2010 yılındaki ilk satış işlemimde, alıcı ve satıcı arasında yapılan satış vaadi sözleşmesinden sonra gerekli evrakların çıktılarını alarak dosya şeklinde hazırladığımı bugün gibi hatırlıyorum (dosya hazırlamak bazen onlarca çıktı almak demek olabiliyordu). Tapu müdürlüğü 08.30’da açıldığı için iki tarafın da ortak kararı ile satış gününün sabahında (aynı gün satış yapmak istiyorsanız başvurunuzu öğle saatine kadar yapmak zorundaydınız) genellikle 08.00 gibi tapu dairesinin önünde olup başvuru kuyruğuna girmek diye bir şey vardı.
Satıcının 08.30’da gelerek bize eşlik etmesi ile başvuru yapılırdı. Öğle saatlerinde başvurunun onaylanması sonrası tapu harçları ile ilgili bilgi gelir, harçlar banka şubesi ya da ATM’lerde büyük bir zaman kaybına yol açarak tek tek ve en az 20 dakika gibi bir sürede ödenirdi. Kullanım yoğunluğuna dayanamayan ATM’ler bozulur en yakın ATM’ye stres içinde koşulur imza saatine yetişmek için büyük bir enerji harcanırdı.
Tapu devri işlemleri neredeyse bir günlük bir mesai ile yapılır; alıcı, satıcı ve danışman tüm gününü o işe tahsis eder ve başka bir şey yapamazdı. Zaten iş vakitlice bitse bile enerji biter, satış günü dinlenme ihtiyacı hissederdi insan. Bu prosedürler 2019 yılında pandemi dönemi başlayana kadar devam etti.
E-Devlet Üzerinden Yapılan Tapu İşlemleri
Pandemi döneminde, e-Devlet üzerinden uygulamanın hemen devreye alınabilmesinin en büyük sebebi alt yapı çalışmalarının daha önce başlamış olmasıydı. E-Devlet uygulaması Türkiye’deki tapu işlemlerinde büyük kolaylık sağlayarak pratik ve güvenli uygulamaların birçok faydasını beraberinde getirdi. Özellikle pandemi döneminde e-Devlet üzerinden yapılan tapu işlemleri, fiziksel teması azaltarak insanlarını sağlığını korumalarına yardımcı oldu.
Hızlı ve kolay erişim, tapu müdürlüklerine gitmeye gerek kalmadan internet üzerinden başvuruların hızlı ve kolay bir şekilde yapılmasını sağladı. Dosya hazırlama bölümü otomatikman ortadan kalktı ve evrakların dijital olarak sisteme yüklenmesi devreye girdi. Böylece evrak işlemleri ve belge hazırlığı süreçlerinde zaman ve maliyet tasarrufu sağlandı.
E-Devlet üzerinden yapılan tapu işlemleri, veri güvenliği açısından daha güvenli bir ortam sundu. Elektronik imza ve kimlik doğrulama gibi yöntemler kullanılarak işlemlerin güvenliği arttırıldı. E-Arşiv uygulaması ile de diğer tapu işlemlerine ilişkin belgelere kolay ve hızlı ulaşım sağlandı. Bunların yanında e-Devlet sürecine entegre olmak, e-Sicil çalışmalarını tamamlamak, iş yükünü azaltmak, sahteciliklerin önüne geçmek, daha kısa zamanda daha kaliteli hizmet sunmak, elektronik iletişim ile işlemleri kesintisiz ve güvenli bir şekilde karşılamak mümkün oldu.
E-Devlet üzerinden yapılan tapu işlemleri, her aşamada izlenebilirlik sağladığından dolayı şeffaflığı artırdı. İşlemlerin hangi aşamada olduğu kolaylıkla takip edilebilir hâle geldi. Tapu müdürlüklerinde, işlem harç ve döner sermaye ücretleri ile bilgilendirmeler SMS yoluyla yapılarak, e-Tahsilat işlemi devreye girdi.
Gayrimenkulün ait olduğu tapu müdürlüğünde işlem yapma devri kapandı. Alıcının, satıcının ve mülk adresinin nerede olduğu artık önemli değildi. Yetki Alanı Dışı Tapu İşlemleri uygulaması ile tapu işlemlerinin, taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğü dışında (alıcı ve satıcının bir arada bulunabildiği) ilgililerine uygun herhangi bir tapu müdürlüğünden karşılanması mümkün hâle getirildi. Tapu devirlerinin kimsenin hayatını zora sokmadan yapılması, sonuca gitmek için hızlı ve pratik bir yol olmuştu. Gelişim ve değişimin sonunun olmadığı gibi yeter ki sistemlerinizi geliştirmek isteyin. Sistemin çalışırken aksayan yönlerinin tespiti, değişim için ip uçlarıdır.
Tapu Devirlerinin Noterde Yapılması Hangi Kolaylıkları Sağladı?
Tapu devirlerinin noterlerde yapılması; tapu müdürlüklerinin iş yoğunluğunu hafifletmek, satış devri yapacak kişilerin işlemlerini daha kolay ulaşılabilecek adreslerde olan noterlerde yapabilmelerini sağlamak ve hafta sonu nöbetçi noterlerde zamana dayalı ertelemeleri kaldırarak satış devrini yapabilmek gibi kolaylıklar getirdi (en önemli kolaylıklardan biri de bu).
Yaşamın akışı içinde öyle durumlar oluyor ki satış devri ya cumaya ya hafta sonuna zaman olarak sıkışabiliyor. Böyle durumlarda hayat akışınızı bozmadan satışınızı yapabilmek eminim büyük kolaylık sağlayacaktır. Yeni bir uygulamayı hemen hayata sokmak, alışkanlıkları hemen değiştirmek için hepimizin önce öğrenmeye sonra zamana ihtiyacı var.
Noterde Tapu Devir İşlemleri Nasıl Yapılıyor?
Türkiye Noterler Birliği web sitesi artık elimizin altında olmalı. Başvuru işleminize e-Devlet üzerinden satış işleminizi yapmasını istediğiniz noteri seçerek başlıyorsunuz. Noterliklerde yapılacak taşınmaz satış işlemleri hâlen tapu müdürlükleri tarafından izlenen süreçte olduğu gibi işliyor.
Adım adım noterde tapu devri işlemleri şöyle yapılıyor:
- Taşınmazını satmak isteyen ilgili, Türkiye Noterler Birliğinin E-başvuru/randevu sistemi üzerinden başvurusunu yapacak.
- Talep edilen bilgileri sisteme ekleyip sistem üzerinden işlemi yapmak istediği noterliği seçecek.
- İlgili noter tarafından başvuruyu yapanın taşınmaz üzerinde hak sahibi olduğunun tespiti gerçekleştirildiğinde başvuru kabul edilerek işlem başlatılacak.
- Başvurunun kabulünden sonra noter tarafından taşınmazla ilgili tapu kayıtları incelenerek taşınmaz üzerindeki şerh/beyan gibi kısıtlamalar dikkate alınıp satış yapmaya engel bir sınırlama olup olmadığı kontrol edilecek ve taşınmazın satışına engel bir durum bulunmadığı görülürse, gerekli tapu harcı ve tapu döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi hususunda ilgililerin cep telefonlarına mesaj gönderilecek.
- Tapu harcı ve masrafları ilgililer tarafından yatırıldıktan sonra taraflar, düzenlenen taşınmaz satış sözleşmesini imzalamak üzere noterliğe davet edilecek.
- Sözleşme noter huzurunda bizzat alıcı ve satıcı tarafından imzalandıktan sonra,
sisteme kaydedilerek Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine elektronik ortamda gönderilip taşınmazın sistem üzerinden tapu kütüğüne tescili sağlanacak. - Taşınmazın devri gerçekleştikten sonra düzenlenecek olan tapu belgesi ve diğer belgeler noter tarafından ilgilisine verilerek işlem tamamlanmış olacak.
Noterde Tapu Devri Başladı mı?
Noterde tapu devir uygulaması başladı. İlerleyen süreçlerde eminim geliştirici değişiklikler devrede olacaktır. Burada önemli olan, işlemlerin T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının bağlı kuruluşu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yönetiliyor olması.
Biz gayrimenkul danışmanlarına düşen, uygulamayı tecrübe etmeden önce ziyaret edeceğimiz bir noterden konu ile ilgili detaylı bilgi almak olacaktır. Alacağımız özel hizmetin doğal olarak noter masrafı da olacak. Bu masraf sabit bir ücret olmamakla birlikte bugün için belirlenen masraf aralığı 500 TL ila 4 bin TL arasındadır. Alıcı ve satıcının aldıkları bu ekstra hizmet bedelinin net tutarını işlemi yapacağınız noterden öğrenebilirsiniz.
Değişmeyen tek şey değişim ise gayrimenkul profesyonelleri olarak bize düşen yenilikleri takip edip işimize adapte ederek müşterilerimize maksimum kalitede hizmet sunabilmek olmalıdır.