İçindekiler
Arsa, daire, dükkân gibi taşınmaz gayrimenkul alınacağı zaman insanların öncelikli olarak baktıkları şey parsel durumudur. Söz konusu taşınmazın durumu ile ilgili çeşitli soruların cevabı parsel sorgulama ile öğrenilebilmektedir. Peki, parsel nedir ve parsel sorgulama nasıl yapılır? Konuya dair merak ettiğiniz bütün bu soruları Emsal.com olarak sizin için derledik.
Tapu Parsel Nedir ve Neden Önemlidir?
Parsel, kelime karşılığı olarak, bir toprak parçasını ifade etmektedir. Ancak gayrimenkul sektöründe, ayrılmış ve sınırlanmış arazi parçasına parsel denilmektedir. İmar Kanunu’nun 18. maddesi gereğince bu toprak parçasının sahibi bir kişi olabileceği gibi, birden fazla kişi de olabilmektedir. Ayrıca özel kişilerin yanı sıra; kamu, özel kuruluşlar ya da vakıflar da parsel sahibi olma hakkına sahiptir. Emlak literatüründe “kadastro parseli” ve “imar parseli” olarak iki çeşit parsel türü bulunmaktadır.
İmar Parseli:
Üzerlerinde imar yapılabilecek parsellere imar parseli denilmektedir. Bu parseller, imar planları ve imar mevzuatına uygun olacak şekilde düzenlenmektedir.
Kadastro Parseli:
Kadastro Kanunu’na göre kadastro adası içinde yer alan ve bağımsız şekilde bulunan parsellere kadastro parseli denilmektedir. Kadastro parseli, devlet tarafından mülkiyet hakkı belirtilmesi için yapılmaktadır. Uygulamada sınırlar belirlenmekte ve belirlenen sınırlar da tapuda yer almaktadır. Sınırları belirlenmeyen tapuların hükmü geçersiz olmaktadır.
Bu önemli kavram, diğer pek çok yasa ve düzenleme içerisinde de yer almaktadır. Parsel sahibi kişi veya kuruluş, bu parsel üzerinde belirli haklara sahip olmaktadır. Her parsel belirli bir amaç için ayrılmış olup, kullanımı yasalara göre belirlenmiştir. Bir parselin ne amaçla kullanılacağı, o bölgenin imar planına göre belirlenmektedir. Bu nedenle, parsel sahibinin bu kurallara uyması gerekmektedir. Parsel kavramı, arazi üzerindeki hak ve kullanımı belirleyen önemli bir terimdir.
Tapu Parsel Bilgileri Nasıl Edinilir?
Parsellerin tam yerini ve kanuni olarak çizilmiş sınırlarını öğrenmenin en iyi yolu, tapu kaydında yazan bilgilere göre sorgulama yapmaktır. Peki, parsel sorgulama işlemi nasıl yapılır? Parsel sorgulama birkaç farklı şekilde yapılmaktadır.
Tapu Parsel Sorgulama Adımları
Parsel sorgulama, devletin ilgili birimleri tarafından vatandaşlara sunulan ve fazlaca kullanılan hizmetlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Parsel sorgulaması yapmak için artık tapu dairesinden randevu alarak, orada işlem yaptırmanıza gerek kalmamaktadır. Randevu alma derdi olmadan, sorun yaşamadan tapu sorgulama işlemi İnternet üzerinden basit bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Parsel sorgulama işlemleri iki türlü yapılmaktadır. Bir, e-Devlet üzerinden; iki, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından verilen TAKBİS sistemi üzerinden sorgulama işlemi gerçekleştirebilmektedir.
E-Devlet Üzerinden Parsel Sorgulama
Türkiye’de birçok online işlemin yapılabildiği e-Devlet hizmetinden; tapu kaydı ve parsel sorgulama işlemleri için de yararlanılmaktadır. Kullanımı kolay ara yüzü, basit sorgulama ekranı ile dakikalar içerisinde e-Devlet üzerinden parsel sorgulama yapılabilmektedir. Bunun için parselin tapu üzerinde kayıtlı olduğu kişinin e-Devlet şifresinin bulunması ve sisteme giriş yapması gerekmektedir. e-Devlet sistemine giriş yapan tapu kaydındaki parsel sahibi, “https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama” sekmesinden parsel bilgilerine ulaşabilmektedir.
Kişinin T.C. kimliğine kayıtlı olan tüm taşınmazlar, il, ilçe, köy, mahalle olarak karşısına çıkacak ve burada taşınmazların niteliği, ada-parsel numaraları, parsel üzerinde başka hak sahipliği var mı yok mu, üzerinde haciz var mı yok mu gibi tüm bilgilere erişilebilecektir. Yine aynı sorgulama sayfasında, istenirse, detaylar sekmesi sayesinde, parsel harita üzerinde konumlandırılmış bir şekilde görülebilmektedir. Böylece parselin bulunduğu alandaki yapılaşma ya da arazi durumu hakkında daha fazla fikir sahibi olunabilmektedir.
TAKBİS Üzerinden Parsel Sorgulama
Parsel sorgulama yöntemlerinden bir diğeri de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) üzerinden yapılabilecek sorgulamalardır. TAKBİS üzerinden sorgulama yapmak için kimlik bilgisine ihtiyacınız yoktur. Sadece parselin bulunduğu il, ilçe, mahalle ve ada parsel numaralarını bilmeniz yeterli olmaktadır. “https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/” üzerinden açılan ekranda sol tarafta bulunan bilgileri girdikten sonra parsel hakkında detaylı bilgiye ulaşılmaktadır. Burada da yine e-Devlet uygulamasında olduğu gibi parselin ya da parsel üzerinde bulunan taşınmazın uydu görüntüsünü görebilmekte, etrafındaki yapılaşma hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.
Tapu Parsel Haritası Kullanımı
Parseller genellikle sokak, meydan, cadde, akarsu, demir yolu gibi altyapı unsurları ile çevrilidir. Ada; arazi bölünmesi ve tapu kaydı gibi işlemler için önemlidir. Tapu ve kadastro işlemleri sırasında adanın ve parselin özellikleri belirlenerek kayıt altına alınmaktadır. Bu sayede her bir parselin sahibi tespit edilebilir ve mülkiyet hakları korunabilmektedir.
Parseller genellikle harita üzerinde belirli şekilde numaralandırılmıştır ve her parselin belirli bir yer belirtimi bulunmaktadır. Bu sayede, herhangi bir arazi parçasının sahibi ve kullanımı kolayca belirlenebilmektedir. Ada ve parsel kavramları, şehir planlaması ve arazi kullanımı açısından önemlidir.